BBQ dessert

| Redactie

10-25 min

In de hoop dat alle zon die nu niet schijnt wel in juli en augustus gaat schijnen als de tentamens achter de rug zijn, volgt hier toch maar een barbecue-recept. Dit keer niet voor de hoofdmaaltijd of een lekker bijgerecht (zoek onze oude recepten op het archief), maar voor een nagerecht op de barbecue. Hou daar wel rekening mee bij het serveren van de hoeveelheid vlees, maar als je een gaatje over hebt dan is het leuk om ook je dessert op de bbq te maken. Ik geef drie suggesties met fruit, kies zelf maar uit wat je het lekkerste lijkt..

Fruit in zijn geheel op de bbq

Hiervoor is vooral meloen, verse ananas, perziken, nectarine geschikt. Dus fruit dat zacht genoeg is om snel warm en gaar te worden, maar groot genoeg dat het niet er tussen door valt. Snij de meloen en ananas in dikke plakken, de nectarine of perzik halveer je en ontpit je. Bestrooi het fruit met een beetje poedersuiker en leg het op de gril. De poedersuiker zorgt ervoor dat het fruit wat karameliseert. De tijd is heel erg afhankelijk van de warmte van je bbq. Het fruit hoeft alleen warm te worden en een grilsmaak te krijgen. Serveer met een bolletje ijs.

Fruit op een spies op de bbq

Al het fruit dat op een prikker blijft zitten (en warm lekker is) is hiervoor geschikt: appel, peer, meloen, banaan, aardbei. Je kunt ook marsmellows aan de prikker doen. Laat iedereen zijn eigen prikker samenstellen. Ook nu kun je het fruit weer met wat poedersuiker bestrooien. Wederom geldt: de tijd is afhankelijk van de hitte van je bbq, ker de spiesen regelamtig tot het fruit warm is en een grilpatroontje krijgt. Lekker met chocoladesaus (verwarm hiervoor gelijke delen room en chocolade in een pannetje, kan ook op de bbq, maar laat het niet verbranden!).

Fruit in aluminiumfolie op de bbq

De laatste optie is fruit in een spannende verpakking. Je stopt het fruit met blokjes chocolade in aluminiumfolie waar je een soort pakketje van maakt. Kies fruit dat niet te lang gaar moet worden, dus bijvoorbeeld banaan en aardbei. Je moet wel weer oppassen dat de chocolade niet verbrandt. Zorg daarom dat die niet helemaal onderop ligt. Je kunt ook een scheutje sterke drank toevoegen, zoals rum. Maak het pakketje van een dubbele laag aluminiumfolie van ongeveer 30x30 cm. Doe daarin eerst het fruit, eventueel de sterke drank of wat room of boter en de chocolade bovenop. Vouw het pakketje dicht aan de bovenkant en zet het op de bbq en controleer regelmatig even of het fruit al warm is en de chocolade gesmolten.

Variatie en inspiratie

- Hartige watermeloen. Deze optie is voor als je wel eens wat anders wilt op de bbq, of vega’s te gast hebt. Het heet watermeloensteak. Je snijdt de watermeloen in vier kwarten en dan plakken van 2-3 cm dik. Deze plakken smeer je in met olijfolie en peper en zout. De watermeloensteak gril je aan twee kanten in totaal een minuut of 10 op de bbq zodat het vocht verdampt en je mooie grillijntjes krijgt. Een beetje vreemd, maar wel lekker!

Maaike Endedijk

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.