Ze zijn overal te koop voor een prikkie en laten zich op allerlei wijzen bereiden: courgettes. Eigenlijk geldt het voorgaande ook voor broccoli. Daarom deze week een super simpel gerecht voor broccoli-courgettesoep. Lekker als voorgerecht of gewoon als tussendoortje. En maak je een grote pan, dan kun je ‘m de eerste dag als voorgerecht eten en een dag later als tussendoortje nog eens opwarmen.
1 koksmuts
20 minuten
Benodigdheden
voor 4 personen als voorgerecht of tussendoortje
- 1 kleine courgette (kleine courgettes hebben veel meer smaak dan grote courgettes)
-1 stronkje broccoli
-1 gesnipperde ui
-2 groente bouillonblokjes
-1/2 bakje boursin/paturain/garlan/etc.
-peper, zout, olijfolie
-kookpan, staafmixer
Bereidingswijze
Verwarm een klein beetje olijfolie in de pan en bak het uitje licht aan. Voeg 1,2 liter water toe en de twee bouillonblokjes en breng aan de kook. Snij ondertussen de courgette in de lengte in vieren en dan in plakjes. Je houdt nu kleine kwartjes over. Haal de roosjes van de broccoli. Schil de steel van de broccoli en snijd deze in kleine dobbelsteentjes. Doe alle groente in de kokende bouillon en laat zo’n 10 minuten koken.
Controleer met een vork of de groentes gaar zijn. Draai het vuur uit en zet de pan op het aanrecht. Maak er een gladde soep van met de staafmixer. Zorg dat de staafmixer eerst onder de bouillon staat voor je de staafmixer aanzet. Dit voorkomt soepspetters op de muren/kok.
Zet de soep weer op het vuur (laagste stand op een klein/medium pitje). Voeg de kruidenroomkaas toe en roer de soep door tot de kruidenroomkaas gesmolten is. Maal er naar smaak peper en zout over en klaar is je soep.
Variatie en inspiratie
- De soep is ook lekker met alleen broccoli (1 grote stronk gebruiken) of alleen courgette (2 kleine courgettes).
-Maaltijdsoep er van maken? Voeg dan uitgebakken spekjes toe en maak er croutons bij.
-Je kunt voor wat extra smaak italiaanse kruiden toevoegen op het laatst.
-Je kunt op dezelfde manier (groente koken in groente bouillon en dan evt. pureren) van heel veel groenten soep maken. Zo zou je bijvoorbeeld bloemkoolsoep of spinaziesoep kunen maken. Pas de kooktijd dan wel aan aan de betreffende groente.
-Nog een restje kookroom, creme fraiche of roomkaas dat op moet? Je kunt de kruidenroomkaas door deze producten vervangen, maar breng de soep dan op smaak met (verse) groene kruiden en wat knoflook.
Eet smakelijk
Rayke Derksen