Pilav met kip en perzik 2 koksmutsen

| Redactie

30 min

De aankomende drie weken gaan we koken met fruit. En dan geen zoete toetjes of baksels maar volwaardige hoofdgerechten, want fruit gaat uitstekend samen met hartige ingrediënten. We beginnen deze week met een pilav met perziken en kip, volgende week verrast Maaike jullie met granaatappel en we eindigen het thema met ananas.

Benodigdheden

voor 4 personen
- 400 gram kipfilet in blokjes

-1 blik perziken op siroop

-2 uien in halve ringen

-1 ‘groot’ blikje tomatenpuree of 2 kleine blikjes

-2 teentjes knoflook in hele kleine stukjes

-300 gram rijst

-sambal

-ketjap manis

-naar smaak: gemberpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder

- olijfolie, peper, zout
-wokpan/hapjespan, kookpan of rijstkoker

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar volgens de verpakking en laat 15 minuten staan. Verhit ondertussen olijfolie in de wokpan/hapjespan en bak de kip rondom aan. Voeg dan de uien toe en bak even mee. Voeg vervolgens de knoflook, de tomatenpuree en naar smaak gember-, kerrie- en/of paprikapoeder toe. Bak dit ongeveer 2 minuten mee. Daarna voeg je naar smaak sambal (ruime eetlepel), ketjap manis(6 eetlepels) en in grove stukken gesneden perziken toe. Gooi het sap van de perziken niet weg, maar voeg dit beetje bij beetje toe aan het kip en kruidenmengsel totdat het de gewenste dikte (dunne saus) heeft. Laat een paar minuutjes doorkoken en proef of het op smaak is. Indien nodig breng je de saus hoger op smaak met peper en/of zout.

Variatie en inspiratie
- Bij de c1000 verkopen ze pilav rijst, deze is al heerlijk gekruid. Volg dan het recept op de achterkant van deze rijst; de hoofdingrediënten blijven hetzelfde.

-In de zomer zou je in plaats van perziken op sap hele rijpe verse perziken kunnen gebruiken. Je kunt de saus dan dunner maken met vruchtensap of bouillon.

-Je kunt de pilav ook maken met gehakt in plaats van kip.

-In plaats van gemberpoeder kun je ook gembersiroop gebruiken. Verder zou je ook verse gemberwortel kunnen toevoegen. Doe dit tegelijk met de ui.

-Gebruik eens rode uien in plaats van de ‘normale’ uien. Deze zijn net iets zoeter dan de ‘normale’ uien.

Rayke Derksen

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.