Voor spek & bonen: Mac & Cheese

| Redactie

Moeilijkheidsgraad:**--- 25 min (+ 20 min oventijd) Dit recept past perfect in ons thema van deze maand: budgetvriendelijk koken. Mac ’n cheese is niet alleen goedkoop, je kunt er ook mooi de restjes uit je keukenkastje en koelkast voor gebruiken. Voor de vitamientjes zul je er wel een salade bij moeten eten. Mac ’n cheese, ofwel macaroni met kaas uit de oven wordt in Amerika veel gegeten. In mijn versie bestaat de romige saus waar de macaroni in zwemt uit een zelfgemaakte bechamelsaus. Dat is ook erg prettig voor je portemonnee, want bechamelsaus (of witte saus) is de basis voor veel sausen en gebonden soepen. Als je dit kunt, hoef je geen dure pakjes meer te kopen en kun je altijd zo een saus of soep op tafel zetten. Benodigdheden voor 2-3 personen - 300 ml melk - 25 gram boter - 25 gram bloem (= 2 eetlepels) - 150 gram geraspte kaas (belegen of andere soort naar keuze) - peper en zout - 250 gram macaroni (of andere pastasoort, net wat je nog in huis hebt) - 30 gram paneermeel of nog beter: broodkruim van een oude uitgedroogde boterham - een ingevette ovenschaal en een sauspan (met dikke bodem of anti-aanbaklaag) Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 200°C en zet vast een pan met water op het vuur voor de pasta. We beginnen met de bechamelsaus. Een bechamelsaus maken is niet moeilijk, maar je moet drie dingen in de gaten houden: de boter mag niet bruin worden, je moet goed roeren (zodat er geen klontjes ontstaan en de boel niet aanbakt) en de saus moet even goed doorgaren om te voorkomen dat het melig gaat smaken. Stap voor stap gaat het als volgt: (1) Smelt de boter in de sauspan op een laag vuurtje. (2) Voeg de bloem toe en klop met een garde of door goed roeren met een pollepel tot een papje (een ‘roux’) en laat dit een minuut of twee op datzelfde lage pitje al roerend garen. (3) Voeg vervolgens in delen de melk toe. Na elke scheut melk moet roer of klop je even, zodat het goed mengt. Als je de melk net hebt toegevoegd lijkt het alsof het nooit een gladde saus gaat worden, maar als je braaf blijft roeren en pas de volgende scheut melk toevoegt als de saus helemaal gemengd is, kan het niet misgaan. Je kunt langzaam het vuur wat hoger zetten. (4) Laat als alle melk is toegevoegd de saus nog een minuut of tien doorgaren. Laat de saus niet heel hard koken, af en toe een blub is voldoende. Dit is dus de bechamelsaus en die smaakt nu nog naar niks, maar dat gaan we veranderen door er 125 gram geraspte kaas aan toe te voegen en op smaak te brengen met zout en peper. Roer nog even verder terwijl de kaas smelt. Kook de pasta twee minuten korter dan op de verpakking staat. Voeg de afgegoten pasta toe aan de saus. Giet het geheel in de ingevette ovenschaal. Strooi er de rest van de kaas en het broodkruim over. Bak het dan nog een minuut of twintig in de oven tot het pruttelt en een mooi korstje heeft. Variatie en inspiratie - Voeg groene kruiden of wat pesto toe aan de saus - Varieer met kaas. Gebruik bijvoorbeeld Emmentaler of Cheddar voor door de saus en Parmezaan om erover te strooien (gebruik restjes!) - Voeg gebakken champignons, voorgekookte broccoli of bloemkool in kleine roosjes of een andere klein gesneden, bijna gare groente toe aan de saus (gebruik restjes!) - Gebruik de bechamelsaus als basis voor kaassaus, kerriesaus, mosterdsaus, ragout of champignonsoep. Je maakt de saus dunner (zodat het een soep wordt) door meer vocht toe te voegen, bijvoorbeeld met bouillon. Je kunt de hoeveelheid gemakkelijk aanpassen, zolang je maar ongeveer evenveel bloem als boter gebruikt als basis. Maaike Endedijk

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.