Sinds begin dit jaar is de gehele faculteit Bestuurskunde klant van PCNS, de groep binnen het CIV die de PC-netwerkservice op de werkplek verzorgt. BSK had veel nieuwe PC's nodig en moest nog een netwerkbesturingssysteem kiezen. Met het oog daarop stelden CIV en BSK een compleet kantoorautomatiseringsplan op. De keuze viel niet op de CIV-standaard Banyan Vines of het door veel faculteiten gebruikte Novell, maar op het nieuwe Windows NT server. In het verlengde hiervan werd gekozen voor Windows 95 als PC-besturingssysteem.
Over de keuze van het netwerkbesturingssysteem bij Bestuurskunde heeft het CIV dit voorjaar, volgens directeur T. Koppen, 'uitgebreid overlegd' met netwerkdeskundigen van de andere faculteiten en diensten. Daarbij werd concensus bereikt over de keuze voor Windows NT voor de UT, 'op zijn minst voor de wat verdere toekomst'. Het CIV komt nu binnenkort met een nota over softwarestandaardisatie aan de UT.
In dat werkstuk zal het CIV de faculteiten en diensten ondermeer voorstellen voor PC's geleidelijk aan over te stappen op Windows NT, Windows 95 en andere Microsoftprodukten als Word, Exel en Power Point. Koppen vertelt dat zijn dienst efficinter en kostenbesparend kan werken als ze met haar campuslicenties, cursussen en gebruikersondersteuning afstemt op de Microsoftlijn. Produkten van Banyan, Novell, WordPerfect etc. hoeven dan niet meer ondersteund te worden. Het CIV zegt te zullen assisteren bij de overgangstrajecten die dit voor veel gebruikers nodig maakt. Er komt volgens Koppen geen verplichting voor de beheerseenheden de (nieuwe) standaarden te volgen. Het CIV wil de standaardisatie bevorderen door voor PC's 'duidelijk en consequent' slechts één serie produkten te ondersteunen.
De verwachtingen rond Windows 95 zijn hoog gespannen, vertelt Koppen. Het nieuwe besturingssysteem vervangt het populaire Windows 3.11 en neemt de problemen weg door de geheugenbeperking van MS-DOS tot 640 kiloByte. Windows 95 is volgens Koppen qua vormgeving gebruikersvriendelijker dan Windows 3.11 en bevat veel handige, nieuwe attributen. 'We zijn vooral onder de indruk van de stabiliteit van Windows 95. De PC slaat minder vaak op tilt. Met Windows 95 wordt het mogelijk gelijktijdig andere computerservers te benaderen, ook als deze verschillende netwerkbesturingsystemen gebruiken zoals Banyan Vines, Novell of SUN-NFS. Dat kan een belangrijk probleem in het huidige netwerkverkeer op het UTnet wegnemen. Naast de huidige DOS- en Windowsprogramma's kan Windows 95 ook de nieuwe generatie 32-bitsprogramma's volledig benutten', aldus Koppen.
Windows 95 werkt volgens de deskundigen van het CIV zeker niet trager dan Windows 3.11. 'Maar om een beetje vlot te kunnen werken is toch wel een PC aan te bevelen met minstens een 80486-processor, 8 MByte werkgeheugen en enkele honderden MByte harde schijf. Als men meer programma's tegelijk wil draaien, zoals Word en Exel, is uitbreiding van het werkgeheugen tot 16 MByte aan te bevelen,' aldus Koppen.
Netwerkgebruikers op de campus moeten volgens hem even opletten voor ze omschakelen. Voor de communicatie met computerservers onder Banyan, Novell, etc. zijn zogenaamde drivers nodig. Die zijn nog niet allemaal beschikbaar.
Windows 95 is donderdag 24 augustus al te koop in de stad. Van de Nederlandse universiteiten en hogescholen wordt echter nog wat geduld gevraagd. SURFdienstenBV in Utrecht, die over campuslicenties onderhandelt, heeft nog geen overeenstemming kunnen bereiken met Microsoft in Hoofddorp over prijzen en voorwaarden. Microsoft beschouwt Windows 95 als een compleet nieuw besturingsysteem en wil daarvoor een stukslicentieprijs. SURFdiensten ziet het systeem gewoon als opvolger van Windows 3.11 en eist gunstiger condities. Het valt volgesn het CIV niet te zeggen hoe lang deze onderhandelingen nog duren. De stukslicentieprijs zal enkele tientjes zijn in plaats van een paar honderd gulden. Voor de 32-bits applicaties (Word, Exel e.d.) komt er waarschijnlijk wel een algemene campuslicentie.
Het CIV heeft via SURFdiensten BV een Campuslicentie voor Windows 95 afgesloten en een aantal pakketten besteld. UT-medewerkers betalen alleen de kosten van diskettes of CD. Voor UT-studenten geldt een speciale stukslicentieprijs. Voor BSK-medewerkers wordt een cursus Windows 95 verzorgd door hiertoe opgeleide studenten. Binnenkort zal het CIV voor alle UT-medewerkers en studenten een soortgelijke cursus in haar cursusprogramma opnemen.