Wie beiaardier wil worden moet geen last hebben van hoogtevrees want dankzij de metalen roosters kijk je gaandeweg naar boven regelrecht naar beneden. In het torentje ligt gelukkig een gewone vloer. Dan gaan de twee luiken in het dak open en zijn de klokken zichtbaar. Eerst worden ze 'gestemd' want de aanslag op het 'stokkenklavier' moet corresponderen met de juiste geluidssterkte.
Het stokkenklavier is het instrument waarmee de klokken via draden worden bespeeld en laat qua benaming niets aan duidelijkheid te wensen over. In plaats van twee rijen toetsen steken twee rijen stokken met de diameter van een bezemsteel een centimeter of twintig naar voren. Het spelen gebeurt vooral met de zijkant van de handen, maar soms moeten de gespreide vingers er aan te pas komen. En de voeten niet te vergeten, want de zwaarste klokken kunnen ook worden bespeeld met pedalen.
Kijk je door de luikjes naar boven dan blijkt dat de klokken teleurstellend stil hangen. De draden zwengelen de klepels aan, de klokken kunnen geen kant op. De aanslag op de stokken en pedalen is redelijk lawaaiig. Voor een goed oordeel over het zojuist gespeelde stuk wordt straks de geluidsopname afgeluisterd, die op een geheime plek op het terrein wordt gemaakt.
Banning is niet het enige lid van de Campus Beiaard Kring die het als amateur heeft geschopt tot stadsbeiaardier. In Almelo spelen beurtelings twee medewerkers van de faculteit Toegepaste Onderwijskunde. Een andere voormalige UT-student is beiaardier van Winschoten en Appingedam. Dat mag als een prestatie worden beschouwd, want 'professionele' beiaardiers, opgeleid op het niveau van het conservatorium, bestaan ook.
Het enthousiasme van studenten voor de Campus Beiaard Kring is echter tanende. Momenteel krijgt slechts een zestal les. Hester Noordegraaf denkt dat de studiedruk de boosdoener is. Ook zij komt oefent te weinig, moet ze bekennen, en eenvoudig is het niet. De pedalen, de dynamiek, het is lastig. Toen ze met haar studie elektrotechniek begon bespeelde ze al verschillende instrumenten maar het carillon 'vond ze gewoon wel apart'. 'Normaal krijg je nooit de kans daarop te spelen.'
Arjan Kraijo heeft het klokkenspel altijd al mooi gevonden. 'Op zaterdagmiddag wordt in Hengelo een uur gespeeld. Daar ging ik vroeger dan speciaal naar toe. Die volle bombastische stukken afgewisseld met dat subtiele, dat vind ik mooi.'
De leden van de Campus Beiaard Kring hebben allemaal een sleutel van de toren en spelen zo als het hen uitkomt en soms op verzoek. Dat iedereen je dan hoort vinden de studenten zowel eng als 'kicken'. In de Vrijhof bevindt zich echter ook een 'oefen-stokkenklavier', zodat de campusbevolking niet nodeloos wordt lastiggevallen met toonladders. Niet iedereen is nou eenmaal liefhebber van het gebeier. 'Je kunt er ook niet omheen', is volgens Hester het probleem.
Tot twee jaar geleden is geprobeerd de carillon-muziek een positieve associatie mee te geven door er dagelijks met de 'automaat' het einde van de colleges mee in te luiden. Het ouderwetse 'draaiorgel'systeem functioneert echter definitief niet meer. Om de traditie in ere te herstellen wordt momenteel gewerkt aan een hypermoderne elektronische automaat.
Het carillon is een geschenk van dertig gemeenten in Twente en Oost-Gelderland die blij waren met de komst van de UT omdat ze hoopten dat hierdoor de werkgelegenheid een impuls zou krijgen. Dertig van de 49 klokken zijn daarom vernoemd naar hun schenkers. De grootste van ruim vijfhonderd kilogram is uiteraard Enschede gedoopt. Overigens is dat eigenlijk maar een lichtgewicht. In Oldenzaal wordt de laagste toon geproduceerd door een klok die tweeëneenhalve ton weegt en in Arnhem hangt er een die ruim negen ton zwaar is.
Zaterdag 24 juni houdt Campus Beiaard Kring voor de 28ste keer het jaarlijkse Carillonfestijn. Dit jaar werken daaraan ongeveer tweehonderd kinderen van de Hengelose Muziekschool mee. Op muziek van het carillon zal worden gedanst, gerapt en gezongen. Rode lijn in het programma zijn de ervaringen van een wereldreiziger waardoor heel wat muzikale stijlen aan bod komen. Zondag 25 juni begint de eerste van tien zondagmiddagconcerten.