TWICE gaat vooral veel opdrachten uitvoeren voor OCW. De Twentse inbreng lijkt verzekerd: UT-ers zullen deel uitmaken van het bestuur, en de staf zal met name bestaan uit gedetacheerde werknemers van OCTO en CSHOB. De structuur van TWICE ligt echter nog niet vast. 'OCW wil in ieder geval een organisatorische eenheid binnen de UT als concreet aanspreekpunt. Hoe dat er precies moet uitzien gaan we nu bekijken', zegt CSHOB-directeur prof.dr. F. van Vught, die verguld blijkt met Ritzens besluit ('een mooie uitdaging voor de UT').
Het voorgestelde takenpakket van TWICE omvat het opbouwen en onderhouden van een database van vergelijkende informatie over (hoger) onderwijs en onderwijsbeleid in de landen van de EU, het verrichten van beleidsadviserend werk ten behoeve van de Europese samenwerking op onderwijsgebied, deskundigheidsbevordering van beleidsambtenaren door de organisatie van cursussen en symposia, en het opbouwen van een internationaal netwerk van zusterinstituten.
Katalysator
Die laatste taak is misschien wel de belangrijkste. TWICE moet als katalysator en spil gaan fungeren van de Nederlandse, Belgische en Duitse wetenschapscentra die zich bewegen op het terrein van hoger onderwijs (en ook primair en secundair onderwijs). Op termijn moet dat netwerk goede diensten bewijzen bij het gezamenlijk verwerven van externe opdrachten en EU-onderzoeksprojecten. In die zin wordt TWICE een 'heel mooie brievenbus', aldus Van Vught.
TWICE zal zich als instituut overigens niet zelf met wetenschappelijk onderzoek gaan bezighouden. Van Vught: 'TWICE wordt geen echt onderzoeksinstituut, maar veeleer een centrum dat onderzoek uitbesteedt en bij anderen onderzoekscapaciteit inhuurt. Het ligt natuurlijk voor de hand dat daarbij in de toekomst voor OCTO en CSHOB een belangrijke rol zal zijn weggelegd.'
TWICE krijgt 900 duizend gulden basisfinanciering per jaar voor een periode van vijf jaar. Vanuit de UT zullen OCTO, CSHOB en CvB elk 150 duizend gulden in het nieuwe instituut investeren (OCTO en CSHOB in de vorm van mankracht, huisvesting en infrastructuur). Het ministerie van OCW legt 450 duizend gulden in. TWICE zal verder normaal meedingen naar externe opdrachten van de Nederlandse, Belgische en Duitse overheden en de EU. Van Vught is overigens in deze niet bang is dat de oprichting van TWICE als een derde onderwijsinstituut aan de UT financieel negatieve gevolgen kan hebben voor OCTO en CSHOB.
In een notitie hebben UT (in casu OCTO en CSHOB) en het ministerie van OCW de hoofdlijnen van het nieuwe instituut vastgelegd. Volgens het 'plan van aanpak' zal TWICE eind maart van start gaan na de ondertekening van het contract door UT en OCW. Bedoeling is om die officiële start van TWICE op te luisteren met een internationaal wetenschappelijk seminar over de onderwijsstelsels van de nieuwe lidstaten van de EU (Oostenrijk, Zweden en Finland).