Studenten kunnen komende weken weer een cursus solliciteren volgen. De cursusdata zijn vrijdag 19 september, maandag 22 september, dinsdag 23 september, maandag 29 september en maandag 6 oktober. De kosten bedragen 25 gulden, te betalen bij aanmelding. Er kunnen maximaal twintig personen deelnemen.
Voor vrijdag 19 september staat zelfanalyse op het programma. Maandag 22 september wordt aandacht besteed aan onderwerpen als juridische zaken rond aanstelling, ontslag, octrooirecht, en concurrentiebeding, het sollicitatiegesprek, de sollicitatieprocedure en het schrijven van de sollicitatiebrief.
Dinsdag 23 april staat het assessment-centre en de psychologische test centraal. Op maandag 29 september wordt geoefend door middel van een rollenspel en worden de door de deelnemers geschreven sollicitatiebrieven in groepsverband besproken. Maandag 6 oktober wordt opnieuw geoefend door middel van een rollenspel.
Aanmelding (en betaling) bij Dienst Studentenzaken/Bureau Studentendecanen, Vrijhof kamer 234. Wie het eerst komt, die het eerst maalt!
CvB even tweehoofdigHoewel zeker niet voor januari 1998 voorzien zijn zal in de opvolging van CvB-voorzitter Ben Veltman, heeft de raad van toezicht van de UT vorige week besloten geen tijdelijke, derde bestuurder in het CvB te benoemen. Frans van Vught en Frits Schutte verdelen onderling de taken van Veltman en zullen aldus de komende maanden het dagelijks bestuur van de UT vormen.
Onenigheid in DelftM. Veenendaal, het 'derde' lid van het college van bestuur van de TU Delft, is opgestapt. Reden is een 'zakelijk verschil van mening' binnen het college. De kwestie zou zich toespitsen op de 'uitvoering en uitwerking' van eerder genomen besluiten. Volgens een vice-decaan zou er onenigheid zijn over het TU-informatiseringsproject en de inrichting van de geclusterde faculteiten. Dit schrijft het universteitsblad Delta.
Een vakbondswoordvoerder wijt de breuk aan gebrek aan taakafbakening in het college. 'Als je verantwoordelijk bent voor personeel en organisatie is het niet leuk als iemand anders daar doorheen fietst.'
Veenendaal stapte in februari vorig jaar over van Unilever naar de universiteit. Haar voorgangster legde eveneens voortijdig het bijltje erbij neer. Collegevoorzitter De Voogd noemt het vertrek een 'hele grote tegenslag'. 'Het is niet goed als een van de drie bestuurders opstapt, juist nu de universiteit bezig is met een veranderingsproces. Dat geeft een verwarrend signaal.'
Dreigende sluiting eerstegraads lerarenopleiding hboMinister Ritzen dreigt alle eerstegraads lerarenopleidingen in het hbo te sluiten. In een brief aan alle acht hogescholen met deze opleidingen schrijft hij 'dat er sprake is van onvoldoende kwaliteit gedurende een reeks van jaren'. Tot 15 oktober krijgen ze de tijd om hun leven te beteren.
Ondanks herhaalde waarschuwingen zijn er volgens de minister nauwelijks verbeteringen te constateren sinds een vernietigend visitatierapport uit 1993. Het gaat om 48 nogal kleine deeltijdstudies, bestemd voor docenten die in de hoogste klassen havo en vwo willen werken. Volgens het visitatierapport waren de opleidingen te klein en gaven zij onvoldoende aandacht aan didactiek en pedagogiek. Ook haakten er teveel studenten af.
De hogescholen die onder vuur liggen zijn de Hogeschool van Amsterdam, Windesheim, Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Holland, Fontys, Hogeschool van Utrecht, Hogeschool Rotterdam & Omstreken en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
Minister Ritzen geeft de acht hogescholen tot 15 oktober de tijd om te laten zien hoe zij hun kwaliteit willen verbeteren. De onderwijsinspectie zal de haalbaarheid van die plannen 'screenen'. Bij een negatief oordeel, zo dreigt Ritzen, zal hij opleidingen sluiten. Ze krijgen dan geen geld meer voor deze studies en mogen ook niet langer het diploma uitreiken.
De acht hogescholen voelen zich overvallen door de actie van Ritzen. Zij hebben wél aan hun kwaliteit gewerkt, vinden ze. Bovendien zouden de eerstegraads-opleidingen binnen twee jaar weer worden gevisiteerd. 'Als Ritzen dat had gevraagd, waren we best bereid geweest om die volgende ronde eerder te organiseren', zeggen ze teleurgesteld.
De pabo's, die het ook slecht deden bij hun visitatie, kregen na drie jaar een herkansing in een tweede ronde. De acht hogescholen hadden ook graag zo'n kans gekregen. Zij zijn bang dat de universiteiten nu zullen proberen om de eerstegraadsopleidingen van het hbo af te pakken. 'Dat hebben ze in 1993 ook als eens geprobeerd', aldus de Christelijke Hogeschool Windesheim. Ritzen kan een opleiding overigens niet zo maar sluiten. Hij moet dat eerst als 'voornemen' bekendmaken in het Hoger Onderwijs- en Onderzoeks Plan (HOOP). Nu verstrijkt er soms vier jaar voordat de inspectie kan vaststellen of een opleiding intussen voldoet. Naar verluidt zal Ritzen op Prinsjesdag aankondigen om zwakke opleidingen eerder te sluiten. Nog niet bekend is welke tijdslimiet Ritzen wil opleggen.