Over en Sluiten

| Redactie

De AKI komt niet zomaar naar de campus. De kunstenaars moeten de UT verlossen van het saaie nerd-imago. Tegenover de met zijn computer getrouwde UT-student staat de AKI-student: vol levenslust en bruisend van creativiteit. Afgelopen maandag lieten studenten van de AKI tijdens Broodje Cultuur een aantal korte filmpjes zien. De student-kunstenaars bleken inderdaad niet saai. Snel-gemonteerde beelden en psychedelische effecten, maar ook een schildpad die tergend langzaam door een schaal water kruipt. Sommige films waren echter niet om aan te zien: de toeschouwers kregen bij hun glaasje melk en hun krentenbol het ene gruwelbeeld na het andere voorgeschoteld. Kunst hoeft niet mooi te zijn om naar te kijken, moet de maker gedacht hebben, het mag heftig zijn, de adem benemen en de maaginhoud doen omkeren. En daar heeft hij geen ongelijk in, getuige de exposities die grote musea tegenwoordig organiseren. Maar een esthetisch element blijft noodzakelijk; door de gruwel heen moet een glimpje schoonheid waar te nemen zijn. Die glimp was maandag bij sommige filmpjes wel heel moeilijk te ontdekken. Over het doek zwevende anussen en diepe vleeswonden riepen, gecombineerd met een hoop herrie, voornamelijk walging op. Hopelijk heeft de AKI meer te bieden dan zulke luguberheid die voor kunst verkocht wordt. Anders houden we misschien toch liever vast aan dat nerd-imago.

Verlossing

Import

Universiteiten moeten kiezen tussen ongedeelde of gedeelde medezeggenschap: personeel en studenten samen in één medezeggenschapsraad of in twee aparte raden. Volgens de voorzitter van de CFO, de CNV-bond voor overheid en nog wat, zijn twee aparte raden het beste. 'Dubbele vreugd' zelfs, in plaats van 'gedeelde smart'. In de 'zorgsector' gaat het zo ook prima, stelt de vakbondsman studenten gerust. De clintenraad geeft 'gebruikers' rechten en bevoegdheden op 'juist' die onderwerpen waarop zij dat zouden wensen.

Gedeelde medezeggenschap is dus ook voor universiteiten het beste. Want dat garandeert 'helderheid ten aanzien van het personeelsbelang zonder het ongemak van mogelijke belangentegenstellingen binnen de medezeggenschapsorganen'. Pardon? Kunnen studentenbelangen tegengesteld zijn aan personeelsbelangen? Vroeger misschien, toen vwo'ers en hbo'ers zich verdrongen voor de poort, waren studenten er voor de medewerkers en werd niet gedaan aan kwaliteit of studeerbaarheid. Maar, en kennelijk is dat de CFO-voorzitter ontschoten, vwo'ers en hbo'ers verdringen zich niet meer voor de poort. Zeker niet in Twente, dat vorig jaar nog geen 1000 eerstejaars wist binnen te halen en nu gered moet worden door 1500 Aziatische, ten minste 30 (!) Duitse en een onbekend aantal Zuidafrikaanse en Antilliaanse studenten. Die vergelijking met de cliëntenraad in de zorgsector gaat dus niet op. Daar hebben ze immers geen import nodig om de bedden vol te krijgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.