Hydriven onthult nieuwe waterstofauto: Nova

| Simon Goorden

Ruim vijfhonderd aanwezigen zagen dinsdagmiddag in het Wilminktheater hoe studententeam Hydriven waterstofauto Nova onthulde. De nieuwste waterstofauto kenmerkt zich door verschillende innovaties en een verdubbelde topsnelheid. ‘Een auto bouwen is een competitie van compromissen.’

Terwijl het buiten dik twintig graden is, de zon schijnt en het terras lonkt, geven binnen honderden mensen in het Wilminktheater de voorkeur aan de ‘car reveal’ van Hydriven. Een goedgevulde zaal met groot scherm en aftellende timer doet de spanning opbouwen.

Gelikte presentatie

Bij het verstrijken van de tijd lopen teammanager Maartje Peters en technisch manager Ramon Bonte onder luid applaus het podium op. De voorstelling opent met een terugblik op eerdere lichtingen van Hydriven, het team dat eerder nog te boek stond als ‘Green Team Twente’. Volgens Peters zijn de voorgaande teams de basis voor wat er dit jaar is neergezet.

De gelikte presentatie inclusief ingestudeerde grappen gaat verder met het door Peters benadrukken van het belang van teambuilding, voordat Bonte over de details van waterstofauto ‘Nova’ begint. Dat het bouwen van een waterstofauto een behoorlijke kluif was valt af te lijden uit zinnen als ‘ambities met beperkte tijd en middelen’, ‘sommige dingen gingen niet volgens plan’ en ‘een auto bouwen is een competitie van compromissen’, waarna Peters het belang van persoonlijke ontwikkeling maar weer eens benadrukt.

Tekst vervolgt onder de foto.

Topsnelheid verdubbeld

De teammanager vertelt over de eerste vernieuwing. Hydriven racet binnen de ‘Formula Student’-racecompetitie dit jaar voor het eerst in een aparte waterstofklasse. ‘Het is een langgekoesterde wens die dit jaar in vervulling komt. Anders dan andere jaren wordt er niet twee, maar drie keer geracet’, vertelt Peters. Hydriven rukt uit naar de Red Bull Ring in Oostenrijk, Frankrijk en naar de zogeheten ‘Formula Future’ in Duitsland, een race met nadruk op duurzaamheid.

Verschillende teamleden komen vervolgens aan het woord, die elk vertellen over de innovaties in hun eigen vakgebied. ‘In de auto is het batterijpakket 10 kilogram lichter, en de versnellingsbak vervangen door een zogeheten ‘planetary gearbox’, wat het aantal toeren per minuut flink verhoogt. Daardoor verdubbelt de topsnelheid naar 90 kilometer per uur’, vertelt een van de teamleden.

Dat de auto vorig jaar klaarblijkelijk slechts een luttele veertig kilometer per uur haalde, lijkt het publiek niet te shockeren. Het nieuwe koelingssysteem, dat de extra vrijgekomen hitte compenseert samen met de verhoogde neerwaartse kracht en verminderde luchtweerstand, levert uiteindelijk een auto op die ‘sneller dan ooit tevoren’ is.

Race

Hydriven stoomt zich de komende maanden klaar voor de Formula Student, die dit jaar wordt gehouden op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Waar de dertigkoppige formatie in die competitie in 2024 in Nederland nog in de achterhoede belandde, is er dit jaar met die snellere auto de hoop op een beter resultaat.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.