Daling instroom viel dit studiejaar mee

| Redactie

Het aantal schoolverlaters dat voor de universiteit koos, is afgelopen september voor het eerst in jaren niet gedaald. Toch liep de instroom nog wat terug omdat steeds minder hbo'ers voor een academische vervolgstudie kiezen. In Twente daalde het aantal eerstejaars met 18 procent, van 1.297 in 1995 tot 983 vorig jaar. In totaal begonnen afgelopen najaar 27.927 studenten voor het eerst aan een univ

Het aantal schoolverlaters dat voor de universiteit koos, is afgelopen september voor het eerst in jaren niet gedaald. Toch liep de instroom nog wat terug omdat steeds minder hbo'ers voor een academische vervolgstudie kiezen. In Twente daalde het aantal eerstejaars met 18 procent, van 1.297 in 1995 tot 983 vorig jaar.

In totaal begonnen afgelopen najaar 27.927 studenten voor het eerst aan een universitaire studie, 2 procent minder dan vorig studiejaar. Het aantal meisjes steeg met 1 procent, het aantal jongens daalde met 5 procent. Van alle eerstejaars is nu 48 procent vrouw.

Alleen de universiteiten van Maastricht (12 procent meer) en Wageningen (7 procent meer) zagen hun aantal eerstejaars duidelijk groeien. Vooral de toename in Maastricht is opmerkelijk: op grond van voorlopige aanmeldingscijfers werd daar lange tijd een afname van het aantal studenten verwacht. Op de valreep bleek de instroom toch te groeien. In de vooraanmeldingen voor komend studiejaar groeit Maastricht opnieuw sterk.

Utrecht (9 procent minder) is na Twente de sterkste daler. De TU Eindhoven hoefde dit jaar nauwelijks in te leveren. Met 987 eerstejaars bleef die universiteit Twente net voor. In Delft daalde de instroom met bijna 3 procent tot 2.119.

Vergeleken met eerdere prognoses zijn de slechts licht dalende instroomcijfers een meevaller. Ook ten opzichte van voorgaande jaren bleef de schade beperkt. Sinds 1991, toen er nog bijna 36 duizend eerstejaars geteld werden, verminderde de stroom nieuwe studenten gemiddeld met meer dan 5 procent per jaar.

Het absolute aantal vwo'ers dat naar de universiteit ging, is voor het eerst sinds lang iets gestegen. Dat komt overigens deels doordat er een jaar eerder uitzonderlijk weinig schoolverlaters van het vwo kwamen. Een zorg voor de lange termijn is dat toch weer een groter deel van de vwo- verlaters ervoor koos niet direct naar de universiteit te gaan. Twee jaar terug lag dat percentage wegblijvers nog op 33,7; nu is het al opgelopen tot 37,5.

De daling van het aantal hbo-doorstromers naar de universiteit zet zich intussen voort. Volgens het CBS, dat de cijfers van de universiteiten verzamelde, waren het er 3400. Dat zijn er opnieuw een kwart minder dan vorig studiejaar. In vier jaar tijd is het aantal hbo'ers onder de eerstejaars bijna gehalveerd. De beperking van de studiefinancieringsduur wordt als een van de verklaringen gezien. Maar ook de verbeterde arbeidsmarkt vermindert waarschijnlijk de druk op hbo'ers om verder te leren.

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft minister Ritzen de al jaren durende daling van het aantal universitaire studenten hoogstpersoonlijk op zijn geweten. 'Het hoger onderwijs is nu zo uitgekleed dat studeren steeds minder aantrekkelijk wordt', was het commentaar van LSVb-voorzitter Christel Grimbergen op de CBS-cijfers.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.