Geknipt uit de bladen

| Redactie

Dat een universitaire opleiding geen garanties biedt op een baan, is geen nieuws. Wel nieuws is dat de situatie voor hogeropgeleiden kennelijk zo precair is, dat zij nu ook voor Melkertbanen in aanmerking komen. Dit is het gevolg van het feit dat de zogenaamde zakelijke dienstverlening toegevoegd is aan het aantal sectoren waarin Melkertbanen toegestaan zijn. Folia bericht over vijftig hooggeschoolden, die vorig jaar via Melkert aan het werk zijn geholpen. Volgens het hoofd van het regionale punt voor academici en hbo'ers Top Centre in Amsterdam is het vooralsnog een experiment: 'Werkgevers en werkzoekenden moeten er allebei nog aan wennen.' Na bemiddeling van het centrum is inmiddels een alfawetenschapper bij een bedrijf geplaatst met als taak de mogelijkheden op internet te onderzoeken, kreeg een antiquair een assistent en kon een beginnend psycholoog aan de slag bij een adviesbureau. 'Voor academici is het iets op hun niveau en een aardige opstap', aldus Top Centre. Het salaris ligt daarentegen op een authentiek Melkertniveau: net boven het minimumloon.

Melkertbanen

René Armee Fraktion

De steun voor René Diekstra, die na veel gehannes de eer eindelijk aan zichzelf hield, houdt niet op. De website van het Comité Achter René tot het Einde (CARE) is terug. Op die site zijn nu ook te gast de Socratische School van emeritushoogleraar Rörsch en de René Armee Fraktion (RAF). CARE wil nog steeds pogingen ondernemen de gewezen hoogleraar terug te krijgen aan de universiteit. Daarnaast zoekt men een advocaat om een proces tegen de universiteit aan te spannen. De uit studenten bestaande actiegroep beschuldigt de universiteit van wanprestatie. Door het ontslag van Diekstra kunnen de studenten niet meer het onderwijs volgen waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Verschillende juristen hebben aangegeven dat dit betoog 'verdedigbaar' is. Een pro deo advocaat heeft zich echter nog niet gemeld. Het discussiegezelschap rond Rörsch pleit ervoor dat de Leidse universiteit in haar onderzoek de Socratische vraagstelling ('zijn de zaken zoals ze lijken') tot uitgangspunt neemt. De RAF is een nieuwe loot van de Diekstra-steungroep. Dit radicale gezelschap heeft het vooral gemunt op de professoren Kerkhof en Kohnstamm, volgens hen verantwoordelijk voor Diekstra's val. De RAF is niet met open armen ontvangen. Zowel CARE als de Socratische school distantiëren zich van de RAF, maar gunnen haar het recht op vrije meningsuiting, aldus Mare.

Mechanica

De verschuiving van het vak mechanica van het tweede jaar naar de propedeuse heeft in Delft voor een aardverschuiving gezorgd. Slechts 43 procent van de eerste lichting van het vijfjarig studieprogramma, die in 1994 aan de studie begon, heeft in twee jaar zijn propedeuse gehaald. Voorheen lag dat percentage op 58. Bij elf van de vijftien Delftse studies haalt de lichting 1994 een veel lager propedeuserendement dan de jaargangen daarvoor. Negatieve uitschieters zijn bouwkunde en mijnbouw, waar respectievelijk 42 en 15 procent na twee jaar het p-diploma op zak had, tegen voorheen 81 en 55 procent. Het Delftse college van bestuur is bezorgd over de cijfers, schrijft Delta. Groot probleem vormt de studiefinanciering van de lichting 1994. Toen de studenten begonnen, waren de opleidingen door het ministerie van Onderwijs nog nietofficieel tot vijf jaar verlengd. Daardoor hebben deze studenten een jaar minder studiefinanciering. Ze kunnen wel een beroep doen op fondsen van de TU. Aan het eind van de studie komen ze in de problemen omdat ze eerder te maken krijgen met het zogeheten instellingstarief. Dit is het hoge collegegeld voor studenten zonder studiefinanciering, dat negenhonderd gulden boven het normale tarief ligt. De Delftse studentenpartij wil nu vast van het college weten of de generatie 1994 een hoog dan wel laag collegegeld moet betalen. Ondersteuning uit het afstudeerfonds betekent normaliter dat het lage bedrag betaald moet worden. Het college heeft dit daarentegen van de hand gewezen, omdat het programma 'studeerbaar' zou zijn.

Servië

In Groningen is de afdeling van de Europese studentenvereniging Aegee begonnen met een handtekeningenactie als steunbetuiging aan de studenten in de Servische hoofdstad Belgrado. Halverwege vorige week hadden de Aegee-leden al meer dan vijfduizend handtekeningen opgehaald. Een bestuurder van de studentenclub reist, mits ze een visum krijgt, binnenkort af naar Belgrado om het pakket persoonlijk te overhandigen. UK citeert Aagee, dat vindt dat de steun hard nodig is. De Servische studenten motiveren hun achterban door dagelijks de binnengekomen steunbetuigingen voor te lezen.

Eerste hulp

Vastgelopen eerstejaars van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen en de Katholieke Universiteit Nijmegen, krijgen van de instellingen een intensieve cursus 'kiezen' aangeboden, meldt KU-Nieuws. Volgende maand bijten acht KUN-studenten het spits af. Met de cursus mikken de instellingen op studenten die 'het even niet meer weten'. Twintig uur per week zullen de studenten doorgezaagd worden over wat ze dan wel willen. Hierbij worden ze op het spoor gezet van een nieuwe studie of een beroep. Met vrijwilligerswerk, korte stages in organisaties of het meedraaien in een nieuwe opleiding, toetsen de deelnemers een door hen zelf geschreven 'persoonlijk actieplan' aan de praktijk. Wanneer de cursus aanslaat, wordt het volgens de coördinator vast onderdeel van het scholingspakket van de KUN en de HAN: 'Studenten moeten vanwege de toegenomen studiedruk goed kiezen. Eén keer verkeerd kiezen kan nog net. Maar kun tweede keuze moet echt de goede zijn.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.