Volgens Arthur Decae, bioloog van het Noorder Dierenpark in Emmen, houden de vrouwelijke Huisspinnen zich normaal gesproken schuil in hun trechter-web, welke ze bij voorkeur in donkere vochtige hoekjes bouwen. 'De mannetjes daarentegen hebben een meer zwervende levenswijze. Rond deze tijd van het jaar verlaten volwassen exemplaren hun web op zoek naar een partner.'
'Normaal gesproken,' aldus Decae, 'komen er overigens geen voor de mens gevaarlijke spinnen in Nederland voor. Af en toe kruipt er in Rotterdam nog wel eens een giftig exemplaar uit het ruim van een boot. Die zit dan tussen de bananen of de teakhouten meubels, maar voordat zo'n beest bij jullie in Twente is?'
Spinnen zijn voor de mensen uitgesproken nuttige dieren. 'Ze verlossen ons van enorme hoeveelheden ongedierte. Huisspinnen eten kakkerlakken, pissebedden en zilvervisjes. Je zou kunnen zeggen dat ze helpen met het schoonhouden van de studentenflat', meent Decae.
Als de beesten zo nuttig zijn, waar komt de diepgewortelde spinnenangst dan vandaan? Decae heeft er meer dan één verklaring voor. De leukste is van een Engelsman. 'Spinnen verplaatsen zich zeer snel over het tapijt of de parketvloer. Als je zo'n beest met het oog fixeert, verplaatst de achtergrond zich zeer snel over het netvlies. Dat zou een zelfde sensatie geven als wanneer je in een achtbaan zit.'
De bekendste spinnen geslachten zijn Pardosa en de in Zuideuropa levende Tarantula's, wier beet volgens legenden een manische drang tot dansen zou veroorzaken.
Veel soorten kunnen vliegend aan een draad van zelf gesponnen zijde grote afstanden afleggen. Soms steken ze zo zelfs oceanen over. De zogenaamde herfstdraden zijn ook van deze spinnen afkomstig. In het najaar wemelt het in de lucht van draden met daaraan spinnetjes.
De Australische Trechterspin is een van de dodelijkste spinnen. 'Jaarlijks sterven er in Sydney wel een paar mensen aan een spinnenbeed', aldus Decae. 'Het beest is groot en zwart met harige poten en bezit sterke tanden waarmee ze zelfs door een bot kunnen dringen.
'Zodra de mannetjes hun vrouwtje hebben gevonden trekken de Huisspinnen zich terug in de hun holen, om er pas volgend jaar rond deze tijd weer uit te komen', aldus Decae.