Avans+ werd in 2000 opgezet als private onderwijstak van twee voorlopers van Avans hogeschool. Ze biedt flexibele opleidingen aan in heel Nederland die gericht zijn op professionals en bedrijven.
Maar de samenwerking is nu gestaakt, lieten beide organisaties vorige week weten. Dit zou een ‘logische stap’ zijn, omdat Avans+ al langere tijd als zelfstandige organisatie functioneert ‘met eigen opleidingen, medewerkers en ondersteunende diensten’. Bovendien zorgden de op elkaar lijkende namen regelmatig voor verwarring.
In opspraak
Zo ook toen Avans+ in 2023 in opspraak raakte omdat het 64 Indonesische studenten onder valse voorwendselen naar Nederland zou hebben gehaald. De studenten verpleegkunde voelden zich uitgebuit: ze moesten in de praktijk veel uren werken en kregen niet genoeg betaald. Bovendien ontvingen ze de beloofde verhuisvergoeding niet.
Vijftien studenten stapten naar de rechter, wat resulteerde in een totale schadevergoeding van honderdduizend euro voor deze groep. Ook de rest van de studenten ontving een schadevergoeding van zevenduizend euro per persoon.
Bovendien besloot een speciale commissie dat Avans+ nu minstens twee jaar geen studenten buiten Europa mag werven. Bij immigratiedienst IND leefden al langer zorgen over de manier waarop de onderwijsinstelling buitenlandse studenten naar Nederland haalde.
Aandelen verkocht
‘De situatie van Avans+ en de verpleegkundigen uit Indonesië is niet de reden geweest om dit besluit te nemen’, laat een woordvoerder van Avans hogeschool weten over de splitsing. ‘De al langer bestaande naamsverwarring en het feit dat Avans Hogeschool werd aangesproken op de werkwijze van Avans+, waren echter wel onderwerp van gesprek en hebben in die zin wel een rol gespeeld in het proces.’
Avans was via een houdstermaatschappij de enige aandeelhouder van de commerciële onderwijstak. Deze aandelen zijn verkocht aan het management van Avans+.