Volgens Erwin Wonink van cateraar Appèl liep het contract met Brownies and Downies (het restaurantconcept voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, red.) sowieso al ten einde. Wegens tegenvallende opbrengsten besloot de eigenaar van het filiaal niet te verlengen. ‘Ze hielden het hoofd niet boven water hier.’
Ervoor in de plaats komt nu een health food wall, een automatiek met gezonde salades, kant-en-klare maaltijden, wraps en broodjes. De kantineruimte als zithoek blijft wel bestaan.
Soepman
Simone Burks, groepsleidster van het filiaal, is zichtbaar teleurgesteld. ‘We zijn in eerste plaats een zorginstelling. Tegen ‘echte horeca’ kun je met dit concept uiteraard niet op.’ Volgens haar liep het niet zozeer slecht. Er waren zelfs vaste klanten, die in de keuken namen kregen als ‘de soepman’ en de ‘eiersalademan’.
Maandag kregen ze pas te horen dat donderdag hun laatste werkdag op de UT is. Dat kwam voor sommigen wel als een schok. Burks: ‘We hadden zelf misschien in september een soort afscheid kunnen organiseren, maar nu moeten we het halsoverkop deze week al afsluiten.’
Volgens Wonink is het een logische datum: ‘Het valt samen met de zomervakantie voor scholieren.’
‘Huilen’
De meiden in de keuken en de bediening hadden het gezellig met elkaar. Voor hen was het een nog grotere verrassing. Loreen: ‘Mijn moeder kwam het me maandag vertellen. Ik moest wel even huilen.’ Sidy vond de uitdaging met maandspecials altijd erg leuk en genoot van het klaarmaken van de broodjes.
Gelukkig kunnen de dames verder in het filiaal in de binnenstad van Enschede. Dat zit er voor Burks helaas niet in. ‘Ik heb al gesolliciteerd, mijn oud-werkgever in de psychiatrie wil me weer terug.’