'Harde' techniek lijkt door dal heen

| Redactie

Harde techniekstudies staan dit voorjaar sterker in de belangstelling dan andere exacte opleidingen. Dat blijkt uit een analyse van de aanmeldingen voor komend studiejaar. Vooral Eindhoven profiteert van de nieuwe trek naar techniek. Doordat studenten zich steeds later voor een studie aanmelden, lag het totale aantal vooraanmeldingen voor komend studiejaar eind januari 10 procent achter op vorig j

Harde techniekstudies staan dit voorjaar sterker in de belangstelling dan andere exacte opleidingen. Dat blijkt uit een analyse van de aanmeldingen voor komend studiejaar. Vooral Eindhoven profiteert van de nieuwe trek naar techniek.

Doordat studenten zich steeds later voor een studie aanmelden, lag het totale aantal vooraanmeldingen voor komend studiejaar eind januari 10 procent achter op vorig jaar om deze tijd. Verwacht wordt dat dit verschil nog bijtrekt. Tegelijkertijd zijn er al wel verschuivingen zichtbaar tussen verschillende opleidingen.

Zo was het marktaandeel van de technische universiteiten in de aanmeldingen eind januari 5 procent groter dan vorig jaar op dit moment. De bètastudies van de algemene universiteiten stonden juist op 8 procent verlies. Dat blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep.

Eenzelfde tweedeling tussen 'harde' en 'zachte' exacte studies is ook binnen de meeste universiteiten weer terug te vinden. Bij de tu's staan studies als bestuurskunde en technische bedrijfskunde op verlies, terwijl naast informatica dit jaar ook chemische technologie en elektrotechniek op winst kunnen rekenen. Bij de algemene universiteiten doet informatica het goed en natuur- en scheikunde redelijk. De relatief softe biologie staat op een fors verlies.

Hiermee lijkt de trend van de afgelopen jaren omgebogen. Toen verloren juist de zware bèta- en techniekstudies het meeste terrein. 'Ik ben ervan overtuigd dat de harde techniek door het dal heen is', zegt Hans Lammertink, hoofd Studievoorlichting van de UT. Ook bij de aanmelding voor de scholierendagen ziet hij die trend, die volgens hem een gevolg is van de gunstige berichten over de arbeidsmarkt. Hij wijst erop dat de genoemde studies relatief sterk gericht zijn op de industrie. En daar gaat het op dit moment goed mee.

Van de tu's is Eindhoven dit voorjaar het meest in trek. De vooraanmeldingscijfers liggen er nu al hoger dan vorig jaar, een winst van 10 procent in marktaandeel. Exemplarisch is chemische technologie. Landelijk stijgen de aanmeldingen voor deze studie tot nu toe met 12 procent. Die toename komt bijna geheel voor rekening van Eindhoven. Bij de algemene chemiefaculteiten liggen de aanmeldingen nog 20 procent lager dan vorig jaar.

Als verklaring voor haar populariteit noemt de TU Eindhoven recente onderwijsvernieuwingen, extra beurzen en notebook-computers voor studenten, en een intensieve voorlichting. 'We zijn daar de afgelopen tijd buitengewoon intensief mee bezig geweest', zegt voorlichter Peter van Dam. 'Deze gunstige cijfers houden daar zeker verband mee.'

Bij de andere technische universiteiten gelooft men nog niet zo dat de trek naar Eindhoven een gevolg is van het beleid van die tu. 'Ik wil zo'n verband eerst hard aangetoond zien', zegt statisticus Willem Heeringa van de TU Delft. En in Twente zegt voorlichter Lammertink: 'De situatie op de arbeidsmarkt is veel belangrijker. Informatica doet het erg goed, terwijl we daar niet meer reclame voor gemaakt hebben dan voor andere studies.'

HOP

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.