Begrijp me niet verkeerd: ook in Twente is het salaris van een aio laag vergeleken met het bedrijfsleven, is de werkdruk danig hoog en is de begeleiding niet altijd optimaal. Maar al die 'aio-nadelen' zijn eigenlijk voor iedere universiteit in Nederland gelijk.
Het zijn echter juist de secundaire omstandigheden die in Twente beter geregeld zijn dan elders. Om een voorbeeld te noemen: de problematiek rond de 'najaars-aio's' van een paar jaar geleden werd meteen door het CvB opgelost: in Twente bestaat er daarom geen verschil in het recht op wachtgeld.
In dit licht is het dan ook vreemd dat de instroom van aio's in Twente sterker lijkt terug te lopen dan bij de andere (technische) universiteiten. Aankomende studenten weten dat 'Enschede Studentenstad' een prima plaats is om te studeren, maar aankomende promovendi weten de UT minder goed te vinden. Zij kiezen liever het droefgeestige, grijze Eindhoven dan de vrolijke, groene Drienerlose campus. De UT zal zich actief moeten opstellen om de gunst van de talentvolle promovendus in binnen- én buitenland te winnen.
Een ondernemende universiteit moet ook ondernemend zijn richting potentiële werknemers die haar onderzoek moeten dragen. Hoe de studenten gelokt moeten worden is niet aan mij, maar een UT-promotieteam met leden van het college van bestuur aangevuld met vlotte dames en stoere heren (bij voorkeur enthousiaste aio's), dat de universiteiten in Europa afstroopt op zoek naar de beste studenten, zou geen slecht begin zijn...
Homepage TAB: http://www.ct.utwente.nl/~tab/
Fris van de Lever is een rubriek waarin iedereen van de UT, op uitnodiging van de vorige schrijver, zijn mening over allerhande zaken te berde kan brengen. Vandaag aflevering 9 met Theo Ruys, voorzitter van het TAB. Volgende week is het woord aan Peter Horsch.