Uit het lood, column

| Redactie

Onder het huidige belastingstelsel moet een student bruto 18.900 gulden verdienen om daar netto 15.000 gulden aan over te houden. (Verdient een student netto meer, dan moet hij zijn OV-jaarkaart inleveren.) Onder het nieuwe stelsel zal de student nog maar ca. 17.000 gulden bijeen hoeven te scharrelen om z'n portemonnee 15.000 gulden dikker te maken. De student hoeft straks dus minder te werken om er hetzelfde aan over te houden. Minder werken betekent meer tijd om te sporten, te musiceren, het theater te bezoeken of, om maar eens iets heel geks te noemen, te studeren.

Nullen

Je zou verwachten dat de studenten hier blij mee zijn. Maar wat lezen we vorige week op de voorpagina van deze krant! De studenten, bij monde van het ISO, beklagen zich erover dat ze straks minder mogen werken. De winkelier die dit leest doet zijn schappenvullende student nu natuurlijk meteen een grandioos aanbod waardoor de student met onmiddellijke ingang tweemaal zoveel tijd in zijn bijbaantje kan stoppen. Een halvering van het uurloon. Student blij. En winkelier blij.

Het kan zijn dat het de student niet te doen is om al die heerlijke uren arbeid, maar dat hij gewoon streeft naar een zo hoog mogelijk bruto inkomen. Dat zie je wel meer in tijden van op hol geslagen overvloed. Van die mensen die liever de show stelen met een hoger bruto jaarinkomen dan dat ze er netto een paar centen op vooruit gaan. Mensen die de kwaliteit van het leven ontlenen aan de cataloguswaarde van hun bezittingen. Zulke mensen kunnen ook met een gladgestreken gezicht vertellen wat de cataloguswaarde van een derde kind is.

Voor dergelijke verzilverlingen zullen de heren De Vries en Vermeend nog even een mooi banenplannetje moeten uitwerken. De nullenbanen. Dat zijn glamourrijke overheidsfuncties met prestigieuze benamingen (bijvoorbeeld 'Rijks Tonnenbewaarder' voor de bewaker op een stortplaats van chemisch afval), die overeenkomstig worden beloond met anderhalf miljoen gulden bruto per jaar, welk bedrag dan in z'n geheel wordt belast tegen het speciale tarief van 99 procent. Werknemer blij. Schatkist blij. En het zal het ISO verheugen dat ook studenten voor deze full-time banen in aanmerking komen zonder verlies van OV-kaart.

Het ISO richt zich echter niet tot De Vries, Zalm of Vermeend, maar tot de Minister van Onderwijs en Wetenschappen. Minister Hermans is een wijs man. Hij hoort de klachten van het ISO geduldig aan en komt dan tot het enige oordeel dat in dit geval te rechtvaardigen is. Studenten die met zo'n idioot bezwaar bij de minister durven aan te kloppen zijn zo onverbeterlijk dom, die komen van hun levensdagen niet meer in aanmerking voor een studiefinanciering.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.