INFO

| Redactie

Algemeen Adressengids UT-studenten De nieuwe adressengids van alle UT-studenten is nu gratis af te bij de recepties in de onderwijsgebouwen en de Vrijhof. De beste strategie voor de Vrije School De Vrije School Enschede is op zoek naar nieuwe leerlingen. Welke wervingsmethoden en -technieken kunnen zij daarvoor het best inzetten? De Wetenschapswinkel is op zoek naar een TCW-er, die vanuit een held

Algemeen

Adressengids UT-studenten

De nieuwe adressengids van alle UT-studenten is nu gratis af te bij de recepties in de onderwijsgebouwen en de Vrijhof.

De beste strategie voor de Vrije School

De Vrije School Enschede is op zoek naar nieuwe leerlingen. Welke wervingsmethoden en -technieken kunnen zij daarvoor het best inzetten? De Wetenschapswinkel is op zoek naar een TCW-er, die vanuit een heldere analyse praktische aanbevelingen kan doen. Nadere informatie: Wetenschapswinkel, Egbert van Hattem, Vrijhof 208, tel. 053-4894407, email: [email protected].

Alle faculteiten

Integrand Twente

Ook in 1999 kun je bij ons terecht voor je ideale stage of werkopdracht. Alle opdrachten staan vanaf nu ook op internet: www.integrand.nl Heb je misschien zin in een jaartje bestuur, ga dan voor meer info langs bij Integrand Twente, De Vrijhof, kamer 120, tel. 053-4893909. Of e-mail: [email protected].

BSK

Afstudeercolloquia

Stefan Sigger over 'Doelmatig stijgen, vliegen en landen'. Een onderzoek naar de meest doelmatige bekostigingswijze van vliegbasis Eindhoven, 15 januari 1999, 11.00 uur, TWRC C-238.

Klaas Adema over 'Onderzoek preventietaak Openbaar Ministerie Almelo', 19 januari 1999, 15.45 uur, TWRC C-238.

Jeroen Huizing over 'Vuil spel buitenspel'. Een onderzoek naar de achtergronden van afvalcriminaliteit in de deelbranche bedrijfsafvalstoffen van de afvalverwijderingsbranche in het arrondissement Den Haag, 22 januari 1999, 15.45 uur, TWRC C-238.

Vacatures bij Ministerie van Financiën

Voor D3 studenten BSK. De afdeling Beleidsevaluatie en -Instrumentatie van het Ministerie van FinanciÙn zoekt afgestudeerde BSK'ers voor functies op schaal 10-12 niveau, gedeeltelijk opleidingsactiviteiten en gedeeltelijk beleidsadvisering betreffend. Inlichtingen bij prof. N.P. Mol (tel. 3243).

Probleemstelling formuleren (178500)

Voor D2/D3 studenten BSK. Met ingang van dit collegejaar is de omvang van de stage 14 SP. Dit geldt voor alle studenten die vanaf 24 augustus 1998 stage lopen. Zij dienen daarna het vak 'Probleemstelling formuleren' van 2 SP te volgen. Dit vak bestaat uit een zelfstandig te volgen COO-cursus, die elk moment kan aanvangen. Het programma is reeds geinstalleerd in de PC-zaal van het CIV. Bij de cursus hoort een instructieboek. Een 'verplicht' instructiemoment is gepland 23 maart 1999 het 7e/8e uur in TW D-105 B. Als afsluiting wordt een werkstuk gevraagd met een probleemstelling op het onderwerp van de afstudeeropdracht. Informatie met de precieze omschrijving van het vak is op te vragen via het internet (zie webpagina van het vak of vakomschrijving).

Algemene beginselen van het recht II (175004)

Voor D1 studenten BSK. De handleiding voor het vak ABRII is vergrijbaar bij de U-Take (vanaf week 4). De sheets van de hoorcolleges worden op Internet ter beschikking gesteld onder het adres http://www.bsk.utwente.nl/abr2 (vanaf de donderdag voor het hoorcollege). Ter voorbereiding van het 1e hoorcollege op 1 februari wordt verwacht dat de studenten de handleiding en hoofstuk 1 van het boek 'Juridische Staatsleer' gelezen hebben.

2 Vacatures bij de Gemeentelijke Sociale Dienst van de gemeente Enschede

Voor D3 studenten BSK. De Gemeentelijk Sociale Dienst van de gemeente Enschede heeft 2 vacatures bij de Sector Maatschappelijke Voorzieningen, afdeling Beleid Maatschappelijke Voorzieningen. 1)Eerste Beleidsmedewerker. Doel van de functie: Het tot stand brengen van beleid (voorbereiding, beschrijving en advisering) op het gebied van maatschappelijke voorzieningen t.b.v. (een van) de deelterreinen die aan de afdeling is toebedeeld. Het afstemmen van gemeentelijk beleid op dat van instellingen en andersom. Het bewerkstelligen van afstemming bij de beleidsvoorbereiding/ontwikkeling zowel binnen de eigen sector als binnen de overige betrokken (gemeentelijke) organisaties.

Functie-eisen: HBO werk- en denkniveau, bestuurlijk juridisch gericht danwel op een van de vakgebieden van de afdeling. Kennis van het werkterrein van de afdeling en gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen. Mondeling en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Is in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te produceren en is gericht op afstemming met andere betrokkenen.

2)Beleidsmedewerker. Doel van de functie: Het tot stand brengen van beleid (voorbereiding, beschrijving en advisering) op het gebied van maatschappelijke voorzieningen t.b.v. (een van) de deelterreinen die aan de afdeling is toebedeeld. Het afstemmen van gemeentelijk beleid op dat van instellingen en andersom. Het bewerkstelligen van afstemming bij de beleidsvoorbereiding/ontwikkeling zowel binnen de eigen sector als binnen de overige betrokken (gemeentelijke) organisaties.# Functie-eisen voor beide functies: HBO werk- en denkniveau, bestuurlijk juridisch gericht danwel op een van de vakgebieden van de afdeling. Kennis van het werkterrein van de afdeling en gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen. Mondeling en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Is in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te produceren en is gericht op afstemming met andere betrokkenen.# Inlichtingen: Stagebureau BSK, kamer TW-C106, tel. 053-489.3240 (alleen 's ochtends).

Vacature bij de Welzijnsdienst van de gemeente Enschede

Voor D3 studenten BSK. De gemeente Enschede zoekt voor de Welzijnsdienst een: Senior Beleidsmedewerker. Doel van de functie: Meewerken aan het uitvoeren van diensttaken door het ontwikkelen, het vertalen in concrete projecten en het uitvoeren van beleid. Projecten: Het fungeren als trekker of deelnemer aan projecten die de hele dienst aan gaan. Functie-eisen: Academische opleiding. Zeer ruime ervaring in beleidsmatig werken. Zelfstandigheid. Schriftelijke en mondelinge taalvaardigheid. Contactueel vermogen en klantgerichtheid. Creativiteit, inventiviteit en initierend vermogen. Analytisch en conceptueel vermogen. Inlichtingen : StagebureauBSK, kamer TW-C106, tel. 053-489.3240 (alleen 's ochtends).

Reorganisatie binnenlands bestuur (178430)

Voor D2/D3 studenten BSK. Roosterwijziging: Voor dit vak wordt op dinsdag het 5e/6e uur een extra college gegeven in week 5 in zaal WB HIV-206.

Inleiding multivariate analyse (177202)

Voor D2/D3 studenten BSK. Wijziging tentamenrooster: het tentamen van 22-1-99 komt te vervallen. Studenten die alsnog tentamen willen doen worden verzocht contact op te nemen met de docent.

Methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek IIA (177002)

Voor D1 studenten BSK. Op donderdag 28-1-1999 is er een inzage mogelijkheid van het tentamen van 20-1-1999 van 12.30 tot 13.30 uur in TWRC C-124. Let op: dit tentamen is alleen voor TBSK studenten!

Afstudeeropdracht bij I&O Research, bureau voor onderzoek en advies in Enschede

Voor D3 studenten BSK. I&O Research, bureau voor onderzoek en advies in Enschede, zoekt een student die interesse heeft in een afstudeeropdracht, gericht op een analyse van leerlingenstromen in het basisonderwijs in Enschede. Onderwerp : Afstuderen op basis van leerlingenstromen. Welk probleem moet aangepakt worden? I&O Research wil inzicht krijgen in de invloed die de factor "bereikbaarheid" heeft op de keuze voor een basisschool. Bereikbaarheid staat daarbij voor een samenstel aan factoren, zoals afstand, nabijheid van andere scholen, barrieres ed. Daarnaast moet nagegaan worden in hoeverre andere kenmerken van scholen (zoals levensovertuiging, onderwijskwaliteit, sociale gelaagdheid van de leerlingen) mede een verklaring vormen voor de keuze van een basisschool. Uiteindelijk moet op basis van deze informatie een (aanvullend) model worden ontwikkeld om de factor 'bereikbaarheid' als variabele op te nemen in bestaande leerlingenprognosemodellen. Voor meer informatie : stagebureau BSK, TW-kamer C-106, tel. 053-489.3240 (alleen 's ochtends).

Afstudeeropdracht bij het IWA

Voor D3 studenten BSK. Voor het onderzoeken van de mogelijkheden van het Wisconsin model in Nederland zoekt het IWA (Instituut voor Werkloosheids- en Achterstandsvraagstukken) een afstudeerder. Afstudeeronderwerp: De toepassing van het Wisconsin model in Nederland. Met name sinds de kritische conclusie van de parlementaire enquetecommissie Buurmeijer over de uitvoering van de sociale zekerheid wordt in Nederland gezocht naar de optimale manier om de sociale zekerheid te organiseren. Samenwerking Werk en Inkomen (SWI), het project waarin Arbeidsvoorziening, gemeenten en Uvi's samenwerken om werkzoekenden weer aan de slag te helpen, wordt door velen gezien als een tussenstap op weg naar een nieuwe uitvoeringsorganisatie van de sociale zekerheid. Naar de meest ideale eindsituatie is men nog zoekende. In de Amerikaanse staat Wisconsin is een model ontwikkeld dat, via een vernieuwende aanpak die is gebaseerd op marktwerking, werkzoekenden aan het werk helpt. In Nederland heeft dit Wisconsin model langzamerhand ook bekendheid gekregen. Zoals bij elk model kent in Nederland ook het Wisconsin model voor- en tegenstanders. Voor meer informatie : stagebureau BSK, TW-kamer C-106, tel. 053-489.3240 (alleen 's ochtends).

Integrand Twente

We zoeken een student(e) BSK die zich wil gaan bezighouden me het opzetten van een geintegreerd milieuzorgsysteeem o.b.v. ISO 14001. Duur: tenminste 3mnd. Ref.677.

EL

Aanmelding D1- en Doktoraalexamen EL

Voor het D1-examen en het Doktoraalexamen geldt de volgende regeling: Studenten kunnen zich gedurende de eerste 5 werkdagen van de maand, behalve juli en augustus, bij BOOZ-EL aanmelden voor het D1- of D-examen. De examencommissie komt iedere laatste donderdag van de maand, behalve juli en augustus, bijeen om de uitslagen van diegenen die zich aangemeld hebben vast te stellen. De eerstvolgende diploma uitreiking vindt plaats op vrijdag 19 maart 1999. Geslaagden krijgen t.z.t. bericht over tijd en plaats van dit gebeuren. Men kan zich aanmelden: *)voor het Doktoraalexamen als het stageverslag, de omschrijving van de Doktoraalopdracht en het Doktoraalstudiepakket bij Bureau Onderwijszaken aanwezig zijn. *)voor het eerste gedeelte (D1) van het Doktoraalexamen als men alle examenonderdelen voltooid heeft.# Geslaagd is: I: degene die voor alle examenonderdelen een voldoen de (6 of hoger) behaald heeft. II: degene (uitgezonderd de HTS-ers) die voor één examenonderdeel een 5 behaald heeft die naar het oordeel van de examencommissie door de overige resultaten gecompenseerd wordt.# U bent ingeschreven als het door u ingevulde en getekende aanmeldingsformulier bij het Bureau Onderwijszaken aanwezig is. Na de sluitingsdatum kan voor bovengenoemde examens niet meer worden ingeschreven.

240-uurs opdracht

R.G.J. Oude Velthuis (Leerstoel TEL) over 'Het ontwerp van een ATM SONET convertor', 15 januari 1999, 13.30 uur, BB gebouw, zaal BB6.

Individuele onderzoeksopdracht (9 SP) of 250-uurs opdracht

Experimental Evaluation of Crosstalk in Optical Communication Networks. De uitvinding van optische versterkers heeft wavelength division multiplexing (WDM) systemen erg aantrekkelijk gemaakt voor backbone communicatienetwerken. Aangezien de potentieel hoge capaciteit van deze systemen, wordt veel aandacht geschonken aan het ontwikkelen van optische componenten voor de benogdigde netwerkfuncties. Eén van deze functies is de routering van golflengtes in de knooppunten van het netwerk. De tot nu toe ontwikkelde componenten introduceren echter veel overspraak tussen de verschillende informatie-kanalen. Eerder onderzoek heeft laten zien, dat deze overspraak in de optische routers een grote invloed heeft op de netwerkprestaties. Dit projekt zal beginnen met de implementatie van een experimentele opstelling waarmee de interferentie tussen verschillende informatie-kanalen zal worden gegenereerd. Er zullen daarna metingen worden uitgevoerd met de gebouwde opstelling. De experimentele uitkomsten zullen dan met berekende resultaten worden vergeleken. Meer informatie Leerstoel Telecommunicatie (TEL): David Remondo Bueno, tel. 2819, e-mail: [email protected] of Wim van Etten, tel. 3872, e-mail: [email protected].

D-voordrachten

R. Waarsing (Leerstoel RT) over 'Enhancement of Robust Controllers for Mechatronic Motion Systems', 13 januari 1999, 13.30 uur, EL/TN gebouw, zaal T4.

R. Ait Yaiz (Leerstoel TSS) over 'Advanced Mechanisms for Radio Base Station Synchronization', 21 januari 1999, 15.00 uur, INF gebouw, zaal L204.

Beurzen en fondsen voor studie in het buitenland (vakken doen of stage lopen)

Studeren in het buitenland leidt over het algemeen tot een wat hoger kostenplaatje dan gebruikelijk. Ook al lijkt het naar het buitenland gaan in je studieprogramma mogelijk nog ver weg, besteed alvast eens aandacht aan de mogelijke beurzen. Ga bij voorkeur al een jaar van tevoren na voor welke beurzen je in aanmerking kan komen en houd al rekening met de aanmeldingstermijnen.# Een aantal beurzen zijn bedoeld voor een jaar studeren in het buitenland na het behalen van je doctoraaldiploma. Algemene informatie over Studie en stage in het buitenland in de Nuffic gids "Vagant 98/99" (verkrijgbaar bij het International Office" in de Boerderij). Algemene informatie over beurzen op http://www.vsnu.nl/geldbron en in het Nuffic boekje "Beurzen, die je op weg helpen".# Hieronder een beknopt overzicht van de mogelijkheden. Verdere gegevens zijn verkrijgbaar bij de coördinator stages en internationalisering: Willemien Wallinga-de Jonge, EL/TN B1132.# Binnen de UT zijn de volgende fondsen aanwezig (aanvragen altijd via de faculteit): Mobiliteitsfondsen, Universiteitsfonds en facultaire fondsen.# Buiten de UT: Socrates (Erasmus), Leonardo, Tempus (allen EU programmas), STIR Japan (verwachte deadline 1 mei 1999), Japan Prijswinnaars Programma (deadline 31 januari 99), Talentenprogramma (ministerie van OC&W) (deadline 1 maart 99), Studie en Reisfondsen van het KIVI, Culturele verdragen, VSB beurzen (deadline 1 maart 99) en Nederlandse Hartstichting (deadline 30 juni 99).

CERN Summer Student Program

Voor EL-studenten, die in de zomer van dit jaar afstuderen. De periode omvat 8 tot 13 weken (incl.juli en augustus). Bij toelating ontvang je een vergoeding van reis- en verblijfkosten. Aanmelden moet voor 2 februari bij het CERN in Geneve. Op vele terreinen van de Elektrotechniek zijn activiteiten mogelijk. Aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar op het Stagebureau. (kamer B1132)

Integrand Twente

We zoeken een student die zich wil gaan bezighouden met het Manus project of het röntgenmeter project. Het manus-project: de bedieningsmogelijkheden, voor een 6 DOF robotarm, die speciaal is ontworpen voor mensen met een handicap aan alle 4 ledematen, uit te breiden. Het FX4 röntgenmeter-project: doorontwikkeling van de User Interfacing van de meter, welke onlangs onder windows is gebracht. Duur: minimaal 3 mnd. part-time. Ref.668.

INF/BIT

IBIK (235004)

Het werkcollege IBIK voor de groepen 2b, 3a en 3b op dinsdag 19 januari en dinsdag 16 februari het 5e en 6e uur vindt plaats in zaal TW-A101.

D-voordracht INF

N.R. Faber over 'Een toolkit voor TP in CORBA', 20 januari 1999, 14.00 uur, INF-L204 (demozaal).

Zaalwijziging Standaarden voor Telematicatoepassingen

Voor BIT d1-studenten. Dit vak zal in de weken 5 tot en met 8 op donderdag het 5e en 6e uur plaatsvinden in zaal TW-A101 in plaats van WB-H V212.

Doctoraalopdracht 'De ontologie van de informatiemakelaar'

Het datawarehouse is de afgelopen 5-10 jaar afgeschilderd als de oplossing voor de gegevenshuishouding van kleine en grote bedrijven. Het idee hierbij was dat vanuit één groot gegevenspakhuis in alle informatiebehoeftes kon worden voorzien. Bovendien was de kans dat cijfers uit de verschillende rapportages op elkaar aansloten groter, er was immers maar één bron. Ondertussen is het (corporate) datawarehouse het probleem van de gegevenshuishouding geworden, met name bij de grote multinationals. Momenteel is er een trend naar kleinere, slagvaardigere datawarehouses. Dit is een stap in de goede richting. De uiteindelijk gewenste architectuur is echter een volledige gedistribueerde. Een omgeving waarin, afhankelijk van de wensen van de eindgebruikers, kleine of grote datamarts en datawarehouses gerealiseerd worden. Allemaal door elkaar heen. In deze beheerste chaos kunnen nieuwe informatiebronnen gerealiseerd worden door informatie af te tappen uit bestaande. Voorwaarde is wel dat de eindgebruikers een goed overzicht hebben van wat er allemaal te koop is, en of die gegevens aan hun behoefte voldoen. Hierin moet de informatiemakelaar(s) voorzien. Opdracht: Breng de functionaliteit van de informatiemakelaar in kaart waarbij de focus op het hart van de makelaar ligt: de ontologie. De functionaliteit van de makelaar zal in ieder geval de volgende gebieden moeten bestrijken, waarbij het accent in de eerste maanden van de opdracht in overleg bepaald kan worden: 1)De ontologie beschrijft een kennisdomein in termen van de aanwezige gegevens en daaruit afgeleide concepten. Hoe kan een dergelijke ontologie evolueren, en wat voor mens-machine interactie komt daarbij kijken? 2)Om afgeleide concepten te implementeren (zodat ook die gegevens beschikbaar zijn), is het wenselijk dat de daarvoor benodigde programmatuur gegenereerd wordt. Welke eisen stelt dit aan de ontologie? 3)Om gebruikers te kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar gegevens zal de makelaar een overzicht (van de ontologie) moeten bieden en navigatieinstrumenten. Hoe kan deze mens-machine interactie effectief vorm gegeven worden? De opdracht wordt uitgevoerd bij Utopics Corporate Information, onderdeel van Ordina. Samenwerking met een van de klanten van CI (een bank of verzekeringsmaatschappij) zal de opdracht voorzien van een domein voor de ontologie en bestaande metadata.# Heb je interesse in deze opdracht of wil je meer weten over het onderwerp, dan kun je contact opnemen met: Mannes Poel, INF-2120, tel: 053-4893920, e-mail: [email protected].

Integrand Twente

We zoeken een student die zich wil gaan bezighouden met het optimaliseren van een sollicitatie volgsysteem. Duur: 4-6 mnd. Ref. B79.

Afstudeeropdracht IBM

Voor TBK D3 en BIT. Zie mededeling TBK/CT&M.

BOZ INF/BIT gesloten

Het Bureau Onderwijszaken INF/BIT is tot nader order gesloten op maandag en vrijdag.

Gevraagd studentassistenten voor het vak Ontwerpen van Digitale Systemen (213002)

In het derde trimester wordt het vak ODS gegeven. Voor het begeleiden van het practicum op de vrijdagochtenden worden studentassisten gezocht. Interesse? Neem contact op met Bert Molenkamp, INF 4051, tel 3704, email:[email protected].

Informatie vervalt op 15-01-99 (186311)

Voor TBK D1/D2 en BIT. Zie mededeling TBK/CT&M.

TBK/CT&M

Colloquia

W.J.M. Ardesch over 'Rentabiliteit van micro-warmte/kracht in Nederland', 14 januari 1999, 15.45 uur, BB5.

Astrid Wijlhuizen over 'Activity Based Costing bij de Warehousing & Distributie van de Iglo Mora groep', 22 januari 1999, 15.45 uur, BB5.

S.M. Vennegoor over 'Meten is weten, alleen als je weet wat je meet'. Een voordracht over het ontwerp van een evaluatiemethode voor het projectselectieproces van Philips Corporate Research, 26 januari 1999, 12.30 uur, BB6.

P.J.M. Pahlplatz over 'De mogelijkheden voor efficiëntieverbetering voor de MRO inkoop bij de afdeling Factory Supply binnen Honeywell Emmen', 11 februari 1999, 15.45 uur, BB4.

Raoul J.H. Wolters over 'Het kwantificeren van operationele risico's binnen de Achmea Groep', 19 februari 1999, 15.45 uur, BB4.

Afstudeerformulier

Voor CT&M. Wij willen er nogmaals op wijzen dat je, voordat je daadwerkelijk met je afstudeeropdracht begint, bij BOZ een "Afstudeerformulier" dient op te halen. Dat formulier dien je - met de relevante vragen reeds ingevuld - mee te nemen voor het startgesprek met de afstudeerdocent. De docenten is verzocht om hier nadrukkelijk op toe te zien. Waar het formulier goed voor is en wat er op staat, kun je vinden in de folder "Afstuderen bij CT&M". De folder is verkrijgbaar bij BOZ.

BOZ CT&M gesloten

Voor CT&M. Op vrijdag 15 januari a.s. is Bureau Onderwijszaken CT&M gesloten. In dringende gevallen kunt u die dag contact opnemen met Bureau Onderwijszaken TBK, tel. 3516, BB-309.

Voorlichting "Studeren in het buitenland"

Voor TBK Doctoraal-studenten. Heb je interesse in studeren in het buitenland? Kom dan naar de voorlichting op vrijdag 22 januari, van 12.30 tot 13.30 uur in BB 6. Je krijgt dan informatie over de mogelijkheden, welke landen je naar toe kunt, studiepunten, beurzen enz. Ook zal een student over zijn eigen ervaringen vertellen. Meer informatie: Frank van den Berg, Socratescoördinator. BB 306, tel. 4893522. Email: [email protected].

(Internationale) stage (180066)

Voor TBK-studenten in D1 of D2.

Ben je van plan om in het eerste trimester van 1999/2000 op (internationale) stage te gaan, meld je dan vóór vrijdag 12 februari aan bij de stagecoördinator. Meer informatie over de stage, de aanmeldingsprocedure en de aanmeldingsformulieren is te vinden in de nieuwe stagehandleiding; deze is verkrijgbaar bij de UTake. Voor vragen: Frank van den Berg, stagecoördinator TBK, BB 306, tel. 4893522, email: [email protected].

Stage/afstudeeropdracht bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)

Voor TBK. ECN is een onafhankelijke, marktgerichte organisatie voor onderzoek, ontwikkeling, dienstverlening en kennistransfer op energiegebied. In opdracht van de afdeling Implementatie Duurzame Energie moet in samenwerking met een student van de Universiteit van Zimbabwe en onder medebegeleiding van staf van deze universiteit en het ECN Afrika Team een onderzoek worden opgezet en uitgevoerd naar de mogelijkheden voor bedrijfsmatige toepassing van PV technologie (zonenergie) in rurale gebieden. De opdracht is uitermate geschikt voor iemand die het een uitdaging vindt technisch bedrijfskundige kennis toe te passen in zeer specifieke omstandigheden. Organisatorisch is de opdracht prima ingekaderd. De stagevergoedingsregeling van ECN is van toepassing. De opdracht is per direct beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Ir. Stephan Maathuis (CT 1789/tel. 3544).

Afstudeeropdracht IBM

Voor TBK D3 en BIT. Met direct ingang is er bij IBM Nederland NV in Amsterdam een afstudeerproject beschikbaar. Het betreft het begeleiden van 4 afdelingen bij het invoeren van telewerken en het assisteren bij de voorbereiding van een roll-out voor de gehele marketing organisatie. Hiervoor moet je zowel inzicht hebben in werk- en organisatieprocessen, als mensen kunnen motiveren om na te denken over hun eigen functioneren en hierin de nodige veranderingen aan te brengen. Zeer veel aspecten van de organisatie komen aan de orde bij invoering van telewerken: van interne communicatie, leiderschapsstijl en sociale contacten tot IT-infrastructuur en arbo-waardige werkplekken. Het daadwerkelijk realiseren van een gewenste verandering, door niet alleen naar de technische kant te kijken, maar ook naar de sociaal-organisatorische veranderingen is de kern van deze opdracht. De opdracht vindt plaats in het kader van het promotieproject van Diana Limburg (vakgroep BIK), en speelt zich af op het raakvlak tussen BIK, HRM en T&O. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Diana Limburg, e-mail: [email protected], tel. 3518.

Mededeling OBIK (186353)

Voor TBK PRAXIS. Dinsdag 2 februari a.s., 7e/8e uur vindt het eerste hoorcollege OBIK plaats (CC-4). Voor OBIK moeten in (PRAXIS)groepen werkstukken worden gemaakt, die worden gepresenteerd en besproken in de verplichte werkcolleges. Studenten die OBIK willen volgen, maar niet zijn ingedeeld in een PRAXIS-groep wordt verzocht voor 2 februari hierover een e-mailtje te sturen naar de docent, Mw. Limburg ([email protected]). Deze studenten zullen dan alsnog in groepen worden ingedeeld, de definitieve groepsindeling wordt bij het eerste hoorcollege bekend gemaakt.

Studentassistent voor OBIK

Voor TBK Doctoraal-studenten. Voor het eerstejaars TBK-vak OBIK ben ik op zoek naar een studentassistent. Taken bestaan uit het begeleiden van werkcolleges, nakijken van werkstukken, assisteren als de studenten hun werkstukken maken en helpen met nakijken van (herhaal)tentamens. Het eerste college OBIK vindt plaats op 2 februari, het tentamen op 19 maart, daartussen is de tijdsbesteding ongeveer een dag per week. Voor dit assistentschap moet je beschikken over een brede kennis van de bedrijfsinformatietechnologie en de vaardigheden om deze kennis goed over te dragen. Belangstellenden kunnen z.s.m. contact opnemen met Mw. D. Limburg, e-mail [email protected], telefoonnr. 3518.

Integrand Twente

We zoeken een student die zich wil gaan bezighouden met het beoordelen/opzetten van management-accounting framework voor BK-gas. Duur: 4-6 mnd. Ref.B62. Daarnaast zijn we op zoek naar een student die zich wil gaan bezighouden met de analyse, ontwerp en realisatie van een revolutionairinternet-concept in een omvangrijke en turbulente markt. Duur 2 mnd full-time. Ref.682.

Productiemanagement II & Kasta

Voor TBK. Alle studenten die dit trimester tentamen willen doen in het vak PM II zonder dat zij de Kasta-case hebben afgerond, dienen daartoe een schriftelijk verzoek in te dienen bij de docent, dr.ir. R.W. Schuring. Er wordt dan dispensatie verleend. Het verzoek moet voor het tentamen ontvangen zijn; er volgt geen ontvangsbevestiging.

Tussentoetsen Beslissen onder onzekerheid (182060)

Voor TBK D1. TER HERINNERING: Opgeven voor deelname aan de tussentoetsen voor het vak Beslissen onder onzekerheid in het studiejaar 1998-1999 is nog mogelijk tot uiterlijk 18 januari 1999 (17.00 uur). Op de balie bij BOZ TBK kun je de inschrijflijsten vinden (zie ook de mededeling d.d. 15-12-1998).

Wijziging studieprogramma D1 blok 5 en 6, 1998/1999

Voor CT&M. Het studieprogramma voor het derde trimester (blok 5 en 6) van de D1 zoals in de studiegids wordt vermeld, is als volgt gewijzigd: - Het vak project D1 (221133) bedraagt 4 studiepunten i.p.v. 6 studiepunten.

Waterbeheer (224013)

Voor CT&M. In tegenstelling tot wat in de studiegids staat vermeld vinden de colleges voor dit vak niet alleen in blok 5, maar ook in blok 6 plaats. Zie ook het rooster voor het derde trimester.

Roosterwijziging Waterbouwkunde van Rivieren (224550)

Voor CT&M. De colleges voor dit vak verschuiven in week 5 t/m 8 van maandag het 3e + 4e uur naar maandag het 1e + 2e uur. Het betreft dus maandag 1, 8, 15 en 22 februari. De zaal blijft WB HIV-201.

Inschrijving Simulatie van Logistieke Systemen (182011)

Voor TBK D2 L-stroom, TW, WB. Dit betreft een verplicht vak voor alle TBK-L studenten (met uitzondering van diegenen die reeds het oude vak Discrete Simulatie (182004) hebben afgerond). Voor dit vak geldt een verplichte inschrijving. Heeft men zich niet ingeschreven dan is men uitgesloten van deelname aan het vak in het collegejaar 1998/1999 (er worden dus geen wachtlijsten etc. bijgehouden). Inschrijving voor dit vak is mogelijk van 1 t/m 25 februari 1999. Inschrijving dient te geschieden bij BOZ-TBK. Gelet op de practicumopzet, waarbij in tweetallen wordt gewerkt, dient men zich als tweetal aan te melden. Met nadruk wordt er verder op gewezen dat het vak slechts eenmaal per jaar wordt aangeboden. Voor het seizoen 1998/1999 betekent dit dat afronding van het vak alleen mogelijk is tijdens het derde trimester. Extra herhaalmogelijkheden voor toets en practicumonderdelen zijn hiertoe in dit trimester opgenomen. Voor de toets welke deel uitmaakt van het vak geldt dat men zich net als bij tentamens of examens tijdig dient in te schrijven bij BOZ (inschrijving hiervoor staat dus los van eerdergenoemde inschrijving voor het vak).

Informatie vervalt op 15-01-99 (186311)

Voor TBK D1/D2 en BIT. Het college Informatie op vrijdag 15 januari a.s. komt wegens omstandigheden te vervallen. Het onderwerp van dit college zal behandeld worden op het college van vrijdag 22 januari. Dit betekent dat de derde groepsopdracht ook pas op 22 januari ingeleverd hoeft te worden. De nagekeken groepsopdrachten zijn inmiddels af te halen in BB-316.

TN

D-voordrachten

Henk Kettelarij over 'Superconducting three-terminal devices', woensdag 20 januari 1999, 15.30 uur, EL/TN BB1220.

Martin Hiddink over 'Cryogenic Current Comparator with dc SQUID Readout', donderdag 21 januari 1999, 15.30 uur, EL/TN T4.

A.B. Smeelen over 'Toepassing van Single-Mode Dense WDM Technologie in Signaal-Systemen', vrijdag 22 januari 1999, 14.00 uur, EL/TN T4.

Inschrijven toets calculus IIa

Voor WB en TN. Zie mededeling WB.

TO

Sluiting Bureau Onderwijszaken TO

Bureau Onderwijszaken is op dinsdag 19 januari 1999 de gehele dag gesloten. De studieadviseur van TO, I.K. Sorgedrager is ook afwezig.

Presenteren (168515)

Voor het vak Presenteren (168515) komt groep 2 te vervallen.

Integrand Twente

Wij zijn op zoek naar een student(e) die een curcus wil opzetten voor vrachtwagenchauffeurs. Duur: ca. 3 mnd, 3dgn per week. Ref.673.

HRD consultancy (195021)

Het werkcollege van dit vak op dinsdag 9 februari a.s. vervalt. Deze zal gegeven worden op vrijdag 12 februari 1999, het 5e - 8e uur in zaal L213.

Probleemoplossen en instructie (194509)

Bovengenoemd keuzevak wordt dit jaar niet gegeven. Als dit leidt tot planningsproblemen kan de student contact opnemen met de docent, dr. A.J.M. de Jong.

Ontwikkeling van volwassenen (194513)

Op dinsdag 16 februari is bovenstaand college verschoven van het 5e en 6e uur naar het 3e en 4e uur. De zaal blijft L216.

TW

Econometrie voor TW (173118)

De colleges voor Econometrie voor TW op donderdag 5+6 worden verplaatst van HL 220 naar: -TW-B 102 in de weken 2 en 3; -WB-HV 212 in de weken 5 t/m 8.

Modelbouw in de Math. progr. (158040)

Op verzoek van de docent (prof.dr. J.J. Bisschop) worden m.i.v. dit studiejaar de vakken Modelbouw in de Math. Progr. en Implementatietechn. in de Lin. Progr. (158050) samengevoegd tot het nieuwe vak Modelbouw in de Optimalisatie (158042) met 4 SP. Dit voorstel is goedgekeurd door de OLC in haar vergadering van 2 november jl. Gaarne een afspraak maken via desecretaresse. tel. 3402. Het hierbij behorende onderwijsaanbod start op dinsdag 23 maart a.s. 5e t/m 8e uur in TW-B 102 en loopt door tot en met week 23.

Inschrijving Simulatie van Logistieke Systemen (182011)

Voor TBK D2 L-stroom, TW, WB. Zie mededeling TBK/CT&M.

WB

Afstudeercolloquia

M. Huisken (PT) over 'Implementatie van B-rep transformatie naar SA-rep', 15 januari 1999, 14.00 uur, WB N.105.

R. Vos (TMK) over 'Finite Element Simulation of the extension process in the Bubble Rheometer', 21 januari 1999, 13.30 uur, WB N.105.

Inschrijven toets calculus IIa

Voor WB en TN. Bij de inschrijving voor de toets Calculus IIa via TAST moet je je inschrijven voor de toets met vakcode 152027 genaamd "Calculus II, deeltoets IIb", op 25/01 van 09.00 tot 11.00 uur. Dit is een foutje dat we niet kunnen veranderen. Nog even ten overvloede: Er is op 25 januari alleen een deeltoets IIa en geen deeltoets IIb. Sorry voor het ongemak.

Hoorcollege Elasticiteitstheorie (115738)

Voor WB D3-studenten. Bovengenoemd hoorcollege komt op woensdag 20 januari a.s. te vervallen.

Hoorcollege Omvormtechnologie (115731)

Voor WB D3-studenten. Bovengenoemd hoorcollege, verroosterd op woensdag het 5/6e uur, wordt op 20 januari a.s. verplaatst naar het 3/4e uur. Het hoorcollege zal gehouden worden in zaal WB Hal IV.206.

Integrand Twente

Wij zijn op zoek naar een WB-student met economische affiniteit die een model voor energie-efficiency op wil stellen. Duur: 6 mnd full-time. Rf.B84.

Inschrijving Simulatie van Logistieke Systemen (182011)

Voor TBK D2 L-stroom, TW, WB. Zie mededeling TBK/CT&M.

WWTS

Afstudeercolloquium

M.I. Gorter over 'Regionale ontwikkeling; Grensverleggend Technologiebeleid?' Een advies voor de Regionale Entwicklungsagentur Sudostniedersachsen "reson" vanuit het perspectief van Constructive Technology Assessment, maandag 18 januari, 16.00 uur, TW B209.

SPE

Voor discussies over kennis en ETHIEK - moderne FILOSOFIE - kritischeECONOMIE - allerlei RELIGIES - je eigen LEVEN. Ook is er gelegenheid voor stilte, meditatie. Je kunt altijd met een activiteit meedoen.

Film KUNDUN - een film vanuit de levensvisie van de Dalai Lama - donderdag 14 januari SPE-Hengelosestraat 100 - k1.12.

Discussiegroepen Joodse denkers - een eerste inleidende avond over modern joods denken en geloven - maandag 18 januari - 19.30-21.00 uur - Vrijhof 201. De idioot - een roman van Dostojewski - woensdag 20 januari - 21.00-22.30 uur - Vrijhof 201. Het grote geld - tegen de accumulatie van kapitaal - dinsdag 19 janauri - 21.00-22.30 uur - Vrijhof 201. Broodje religie - discussie over God, taak en doel van de mens - woensdag 20 januari, 12.30-13.30 uur, Vrijhof 202. Filosofie maar dan leuk - deze avond: Karl Marx - donderdag 21 janauri - 19.30-21.00 uur - Vrijhof 201.

Meditatie ZEN- meditatie - concentratie - verruiming van je geest - zelfkennis. Iedere donderdag onder deskundige begeleiding - 16.00 uur SPE-HE en 20.00 uur SPE-UT. VESPER- viering - stilte, gebeden, meditatief. Iedere donderdag van 17.30 - 18.00 uur - Stiltecentrum Vrijhof - tegenover kamer 205.

Vieringen

Abdijweekend

Informatie SPE-UT: 053 4892369 - Vrijhof 203 - Pb 217 - 7500 AE Enschede. SPE-HE: 053 4871927 - Pb 70.000 - Hengelosestr. 100 - 7500 KB Enschede.

Pastores: Kees Kuyvenhoven (Prot-UT) 053 4337571; Hélène van den Bemt (RK-UT en HE) 053 4345107; Arent Weevers (Prot-HE) 074 2909064.

SRD

Van vrijdag 29 tot zondag 31 januari houdt de SRD haar beleidsweekend. Het onderwerp is 'SRD en politiek'. Naast enige discussierondes zullen we ook zorgen voor de nodige ontspanning. Lijkt het je leuk om mee te gaan? Schrijf je dan in op het SRD-kantoor.# De SRD gaat een boekje schrijven over bewust leven in Enschede. Zin om mee te helpen? Kom dan eens langs!# Als je problemen hebt met docenten van je faculteit, als je huurbaas je plotseling vertelt dat je je kamer moet verlaten of de IBG je wijzigingen niet wil overnemen kun je naar de SRD komen om je probleem op te lossen.# De studentenvakbond SRD is dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. Ons kantoor zit in de Vrijhof tussen de CSA en de Centrale Bibliotheek. Aan onze balie verkopen wij diverse derde wereld produkten en vakwerkgidsen. Alle formulieren en informatiefolders van de IBG zijn gratis op te halen bij de SRD.

Diversen

Studium Generale

Het voorjaarsprogramma van Studium Generale begint met een tweetal lezingen over Nietzsche. Deze filosoof gaf tijdens zijn leven (1844-1900) een haarscherpe analyse van de gevolgen van De Verlichting. Verdwijnende tradities, toenemend individualisme en een dominerende markt; Nietzsche voorzag het. Op de dinsdagavonden 19 en 26 januari besteedt StudiumGenerale aandacht aan hem. De cyclus start met een lezing van dr. Joep Dohmen van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Onder de titel 'Nietzsche en de malaise van de moderniteit' analyseert hij de bevindingen van Nietzsche. God is dood, het nihilisme staat voor de deur en ook Nietzsche zocht daarvoor een uitweg. De filosoof bepleit een nieuw zelfrespect. Volgens hem is het leven een handwerk dat van de grond af aan, voortdurend en zonder toegeeflijkheid moet worden beoefend, anders krijg je stumpers en zwetsers. De avond (19 januari) begint om 19.30 uur in het Amphitheater (Vrijhof). De toegang is gratis en aanmelden vooraf is niet nodig.

KIvI

Het programmaboekje van KIvI Regio Oost voor het 1e halfjaar van 1999 is gereed. Er staan weer een aantal interessante activiteiten op het programma, zoals diverse excursies (Grolsch, Polaroid, Gelredome Arnhem), een sollicitatietraining, een cursus Onderhandelingstechniek, boeiende lezingen, regioborrels en een symposium. Wil je het programmaboekje ontvangen of wil je meer informatie over een bepaalde activiteit, neem dan even contact op met Elfride Dijkstra, bureaumanager KIvI Regio Oost, e-mail: [email protected], tel. 4097. Meer informatie over het KIvI is te vinden op internet http://www.kivi.nl.

Amnesty International

Woensdag 20 januari is iedereen uitgenodigd om brieven te komen schrijven voor Amnesty International. In de kantine van CC om 12.30. De afgelopen week hebben we per e-mail actie gevoerd voor Leo Echegaray uit de Filipijnen. Hij zou vorige week de doodstraf krijgen. Het Hooggerechtshof heeft op het allerlaatste moment, het schijnt dat Leo Echegaray zijn galgemaal al had besteld, besloten dat de executie voorlopig niet mag worden uitgevoerd. Dit houdt verband met een wet die momenteel in het Filippijnse congres wordt behandeld, waarin de grondwettelijkheid van de doodstraf in twijfel wordt getrokken. Het lijkt erop dat steeds meer congresleden deze wet zullen steunen. Druk van buitenaf zal hierbij zeker een rol spelen. Amnesty zal doorgaan met actievoeren. Als jij ook per e-mail wil actievoeren kun je op de volgende web-pagina meer informatie vinden: http://www.student.utwente.nl/~amnesty/mailing.html.

NIVE-JMC Twente

NIVE-JMC Twente is een vereniging die helpt de kloof tussen theorie en praktijk van management te verkleinen. Bij het NIVE-JMC kun je onder andere trainingen volgen op het gebied van communicatieve en management vaardigheden; in contact komen met ervaren managers van bedrijven en instellingen; bestuurservaring opdoen door zelf NIVE-JMC activiteiten te organiseren..# In februari staat er een training CONFLICTHANTERING op het programma. De datum is nog onbekend, we houden je op de hoogte. Voor informatie zijn we altijd bereikbaar op kamer 204 van de vrijhof op ma/di/wo van 12:30 tot 16:00, tel. 4894020, e-mail: [email protected] of kijk op onze homepage www.student.utwente.nl/~nive-jmc.

Studieverenigingen

Ideefiks

Als je de maatschappelijke kanten van techniek even boeiend vindt als de techniek zelf kom dan op donderdag 14 januari (12:30-13:30, TW-A-225) naarde voorlichting over WWTS.# Op 7-7-99 bestaat Ideefiks 15 jaar. Dit willen wij groots vieren, heb je ideeën hiervoor, meld je dan aan voor de lustrumcommissie. # We zijn begonnen met de almanak. Als je mee wilt helpen...kom langs. # Binnenkort komt er weer een filofilm. Let op de aankondigen op het publicatiebord.

ConcepT

Op donderdagavond 14 januari organiseert de LEZIE van ConcepT vanaf 20:00 uur een lezingenavond met Alumnivereniging ConcreeT. Hierbij zullen afgestudeerde CT&M-ers hun ervaringen binnen het bedrijfsleven, na afloop van hun studie vertellen.# Op 21 januari zal de Algemene Leden Vergadering van ConcepT plaats vinden. Hierbij wordt een nieuw bestuur gevormd. Na afloop is er een gratis borrel in de borrelkelder.# Zin in een feest met klasse? Op 30 januari organiseert de Galacommissie het gala "Walking on the Moon". # Op 19 januari wordt er een lezingenmiddag georganiseerd door de Sollicitatiedagencommissie.# ConcepT zoekt nog nieuwe mensen voor de Symposium- en Ouderdagcommissie.# Kijk voor meer informatie op het ConcepT-bord. ConcepT is verder te bereiken in WB Hal IV kamer 201, tel. 3884; E-mail: [email protected] of kijk op de homepage: http://www.student.utwente.nl/~ConcepT/.

Isaac Newton

5 februari vindt het befaamde Newton-gala weer plaats. Dit jaar in samenwerking met Sirius, de studievereniging van bestuurskunde. Hou deze datum dus vrij en ga hard op zoek naar een date. Deze week begint de kaartverkoop.# Je kunt je vanaf deze week inschrijven voor de Euroreis naar Frankrijk. Zie het Newtonbord voor meer info.# 19 januari vindt er weer een sollicitatiecursus plaats. Hou de bekende media in de gaten voor meer informatie.# 21 januari is er een ADL case samen met Stress. Schrijf je in op het Newtonbord.# Vanmiddag is er een borrel in onze (verbouwde) borrelkelder.# De Newton-kamer (WB Z-103) is elke dag van 10 tot 16 uur geopend. Telefoon (053- 489)2531; e-mail: [email protected]; internet: http://www.isaacnewton.wb.utwente.nl.

Communiqué

Vanmiddag vanaf 13.30 uur vindt in TWRC-C238 de algemene ledenvergadering van studievereniging Communiqué plaats. Aansluitend aan deze vergadering is er een borrel in de VestingBar (vanaf 16.30 uur).# Voor meer informatie: Communiqué, TWRC- A223, tel. 053-4894461, [email protected], http://www.wmw.utwente.nl/studiever/communique/.

Alembic

De boeken voor het derde trimester moeten al weer besteld worden. Kom dus even langs op de Alembic-kamer om een lijstje in te leveren.# 24 februari wordt er een zaalvoetbaltoernooi gehouden, dus begin maar vast met trainen.

Inter-Actief

Woensdag kun je, als je jezelf ingeschreven hebt, mee skieën bij Rutbeek! Kijk dus snel of er nog ruimte is om je in te schrijven.# Voor de verandering is de volgende borrel op donderdag! Dus voor diegenen die dinsdags niet kunnen: kom donderdag a.s. om meer donderdagborrels af te dwingen.# Zaterdag 30 januari is het gala in de Assinkhof. Er zijn nog steeds kaartjes à 60 gulden per koppel te koop bij Inter-Actief.# Word boekencommissaris en ontdek de kennis en ervaring die dit je oplevert! Meld je aan bij Inter-Actief.# Op 22 september is er het Inter-Actief symposium "mobileminded". Onthoud deze dag! # Inter-Actief kun je bereiken door 3756 te bellen of [email protected] te mailen.

Abacus

Vanmiddag is er borrel in de kantine. Om half vijf begint de gezelligheid.# Maandag 18 januari gaan we naar de NAM op excursie, je kan je hiervoor inschrijven bij de Abacuskamer.# Dinsdag 19 januari is de solicitatiecursus. Voor meer info kan je terecht bij de Abacuskamer.# Je kan je nog steeds inschrijven voor de ISAAC-trip naar Kopenhagen.# Wil je met Abacus meelopen met de Bata444-race, wees dan snel, de lijst is bijna vol.# Zou je een keer in de twee weken willen helpen met de borrel (is heel gezellig) kom dan eens langs de Abacuskamer.# Lijkt het je een leuke uitdaging om een studiereis te organiseren, kom dan voor meer informatie naar de Abacuskamer.# Er is altijd wel een commissie waar mensen voor nodig zijn, dus als je iets wilt organiseren, kom dan eens langs de Abacuskamer.

Sirius

Du pain,du vin, du boursin: op woensdag 3 februari is er een wijnborrel in café De Kikker om 21:00 uur. Voorafgaand zal er een politiek café plaatsvinden o.l.v. Rob Schobben. Vanaf 19:30 uur kun je komen discussieren over een actueel thema. Locatie: cafe De Kikker. Even een rectificatie over de homepage van het StudentenOverleg. Het goede adres is: cam027419.student.utwente.nl. Er is ook een homepage van de commissie studeerbaarheid: cam027419.student.utwente.nl/comstud. Let op gewijzigde openingstijden boekenverkoop!! Gedurende het vierde blok zal de boekenverkoop alleen plaatsvinden op dinsdag in de middagpauze van 12.30-13.30 uur. Het eerste blok van elk trimester (blok 1, 3 en 5) blijft ongewijzigd. De boekenverkopen blijven op dinsdag en donderdag in de middagpauze. Tijdens het tweede blok van elk trimester (blok 2, 4 en 6) kun je op dinsdag in de middagpauze terecht bij Sirius. Vanaf woensdag 13 januari(gisteren) heb je ze natuurlijk al zien zitten...de galacommissie. Haal snel de kaarten voor een spetterend gala!!!

TObias

Vandaag om 17.00 uur borrel van de Accie. Kom allen naar de kantine en maak de grote stoelen- en tafelverkoop mee!# Begin maart wisselen de penningmeester en secretaris. Lijkt het je leuk om wat in het bestuur te gaan doen, kom dan langs bij de TObiaskamer!# De kopijstop van de orator valt deze keer op 22 januari.# Er zijn weer plaatsen vrij in verschillende commissies. Lijkt het je wat om de ouderdag te organiseren, wil je je bezig houden met lezingen- en excursies of zie je meer in de PR...laat dan wat van je horen!.# Informatie over activiteiten, kijk op: http://www.to.utwente.nl/tobias/tobias.htm.

Scintilla

Onze berggeiten commissie de SCALA heeft een avondje klimmen georganiseerd op 20 januari. Hierbij zullen zij proberen de hoogste toppen van het klimcentrum Arqué te bereiken. Wil je zelf ook de top bereiken: in de kantine hangen de inschrijvingen. # Binnenkort wordt er een oude vete uitgevochten tussen Scintilla en Arago, dit geschiedt door middel van laserquesten. Meer informatie volgt binnenkort. # Iedereeen die zich heeft ingeschreven voor de excursie naar Holland Signaal Apparaten moet er rekening mee houden dat deze op 20 januari al om 10:30 uur begint en ongeveer duurt tot 16:30 uur. # Vrijdagmiddag kan je weer een lekker biertje drinken op de VriMiBo. Vergeet de frustraties van de afgelopen week en gooi onder het genot van een lekker biertje een pijltje (darts).

Sport

Sportraad

Heb jij verstand van sport? Wil je verantwoordelijkheid? Hou je van gezelligheid en wil je nog meer van dit alles? Kom dan in de Sportraad! In maart komt de functie van vice-voorzitter vrij bij de Sportraad. Na dit een half jaar gedaan te hebben word je voorzitter! Lijkt jou deze mooie taak wat, laat dit ons dan weten en solliciteer voor deze functie! Meer informatie? Bel ons op 053-4891144, e-mail naar [email protected] of kom een keer naar de Sportraadkamer. Tot snel!

Twentse Studenten Alpen Club

De TSAC is de klimvereniging van de UT. Als je geïnteresseerd bent in indoor sportklimmen, outdoor rotsklimmen of alpien klimmen, zou je eens kennis moeten maken met de TSAC. Daarom is er een introductieavond georganiseerd op woensdag 20 januari van 21.00 tot 24.00 uur in de spelzaal van het sportcentrum. Je bent natuurlijk van harte welkom. Voor info en aanmeldingen kan je bellen met: Martijn Krutzen tel. 053-4333890 of Cas van der Avoort tel. 053-4895154.

Trainen bij KRONOS

Januari 1999, het moment om te gaan trainen bij KRONOS. Dit is de perfecte periode om in te stappen. Je kunt meteen mee naar een aantal leuke evenementen zoals daar zijn het NSK-indoor in Groningen, het NSK-veldloop in Maastricht en het engelse equivalent van de Bata, "The Hyde Park Relays" te London. Natuurlijk zal er door een aantal mensen flink gepresteerd gaan worden op deze evenementen, maar ook alleen de gezelligheid is reden genoeg om mee te gaan. Trainingstijden: ma, krachthonk/sporthal II, 16:30 uur; di, sintelbaan UT, 18:00 uur; wo, sportcentrum, 12:15 uur, 60 min. herstel duurloop; do, FBK-stadion Hengelo, 18:00 uur; za/zo, duurloop. Vanavond, 14 januari: Nieuwjaarsborrel vanaf 20.30 u bij Martin. Informatie: John, 4345; [email protected].

DSTV Aloha

Word nu lid D.S.T.V. Aloha, de meest diverse campus duursportvereniging! Voor de zwemfanaten: er kan nu ook getraind worden op dinsdagochtend van 7.15 tot 8.15 uur. De overige trainingen: maandag 16:30 uur krachttraining (krachthonk), maandag 19.30 uur looptrainging (verzamelen sportcentrum), dinsdagochtend 7.15 uur zwemtraining (binnenbad), dinsdagavond 21.30 uur conditietraining (Sporthal II), woensdag 20.30 uur zwemtraining (binnenbad) en vrijdag 21.00 uur zwemtraining (binnenbad). Verder is donderdag 21 januari de Bierproefavond van Parc Ferme, meer info volgt. Voor inlichtingen bel Frans (4339288) of George (4895048).

DSV Gascogne

Donderdag 14 januari gaan we met z'n allen naar de film 'The Mask Of Zorro'.# De volgende wedstrijd waar we naar toe gaan is waarschijnlijk het Dom-tournooi in Utrecht, bij SV Pallos. Dit is in het weekend van 13 & 14 maart.# Voor geïnteresseerden: Over enige tijd komt er waarschijnlijk weer een introductiecursus. Informatie volgt nog. Je kunt ook bellen met Dennis Reidsma, 053-4308770 * Trainingstijden: dinsdag en donderdag vanaf 17.30 uur.

De Nacht van Drienerlo

Dit jaar organiseert v.v. Drienerlo voor de 22e keer 'De Nacht van Drienerlo'. In de nacht van 30 januari op 31 januari 1998 kun je met een team je kunsten vertonen in o.a. volleybal, basketbal, stockey en zaalvoetbal. Deze nacht, die naast sport ook vooral in het teken van de gezelligheid staat, begint zaterdag 30 januari om 20.00 uur en rond de klok van 5.00 uur is ter afsluiting een gezamenlijk ontbijt. Een team bestaat uit minimaal 6 personen (en let op: de door vrouwen gescoorde goals tellen dubbel!). Wanneer je aan 'De Nacht van Drienerlo' mee wilt doen, kun je je nu per E-mail ([email protected]) opgeven, of deponeer een briefje in het postvakje van v.v. Drienerlo in het sportcentrum. Hierin moet staan: teamnaam, naam, adres en telefoonnummer van de contactpersoon, e-mail adres. Het inschrijfgeld zal f75 bedragen. Voor meer informatie kan je mailen.

Zeilen bij D.Z. Euros

Op zaterdag 16 januari wordt er vanaf ± 11.00 uur geklust aan de Ebenhaëzer aan het Twentekanaal. Op maandag en dinsdag wordt er 's avonds gewerkt aan de andere schepen van onze vloot in de loods aan de achterhorst. Een paar extra handen zijn altijd bruikbaar, dus kom even langs en help de boten weer klaar te maken voor het zeilseizoen.

Goedkope EHBO cursus

De maatschappij dat ben jij. Daarom is het af en toe handig als je eens iemand kunt helpen als het erop aan komt. Voor de EHBO cursus voor campuskaarthouders zijn nog enkele plaatsen vrij. De cursus start in de tweede week van februari en zal 80 gulden gaan kosten in plaats van de normale 250. De cursus zal 14 lesweken beslaan. De lessen worden gegeven op maandagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur op de campus. Aanmelden doe je bij de Sportraad in het sportcentrum of bel 1144.

Badmintonnen bij D.B.V. DIOK

Ben je op zoek naar een voor jou geschikte sport of zoek je gezelligheid. Beide vindt je bij D.B.V. DIOK, de badmintonvereniging van de UT. Wil je eens kennismaken met deze sport en deze gezelligheid kun je altijd langskomen op onze verenigingsavond elke donderdag vanaf 21:00 in sporthal 2. Er is altijd iemand van het bestuur aanwezig om vragen te beantwoorden. Voor verdere vragen bel Arno 053-4895092 of Marleen 053-4360981.

TC. Ludica

Het paviljoen is dicht. Er kan dus momenteel niet een gezellige koffiepauze gehouden worden bij Ludica. Maar niet getreurd. Begin februari gaat het alweer open en bovendien gaan de activiteiten gewoon door. Lees hiervoor de Snaar en schrijf je in. Volgende week donderdag de 21e reizen we met een delegatie af naar Groningen. Be there. Heb je vragen bel dan even naar Richard Beumer: 4358234.

Menu

WEEK 3

ZATERDAG 16 JANUARI

Soep van de Dag

***

Hongaarse Goulash

Doperwten

Rijst

ZONDAG 17 JANUARI

Soep van de Dag

***

Roomschnitzel - Haway Kerrie saus

Groente Macedoine

Gebakken of Gekookte aardappelen

MAANDAG 18 JANUARI

Florida Groente soep

***

Schouderkarbonade of 2 Kroketten

Vlees saus - Rode Kool - Appelmoes

Gebakken of Gekookte aardappelen

DI 19 JAN. T/M DO. 21 JAN.

SPECIAAL WINTERBUFFET

U NEEMT ZO VAAK U WILT

( ZIE AFFICHES )

DINSDAG 19 JANUARI

Mexicaanse Bonen soep

***

Gebakken of Gepocheerde Visfilet

of Vleesgerecht - Curry saus

Bietjes

Frites of Gekookte aardappelen

WOENSDAG 20 JANUARI

Groente Vermicelli soep

***

Schnitzel - Paprika saus

Snijbonen

Gebakken of Gekookte aardappelen

DONDERDAG 21 JANUARI

Kerrie soep

***

Bami Goreng met Babi Ketjap

Kroepoek

VRIJDAG 22 JANUARI

Chinese Tomaten soep

***

Duitse Steak - Uien saus

Savooiekool

Carré of Gekookte aardappelen

-----------------------

VEGETARISCH

-----------------------

MAANDAG 18 JANUARI

Florida Groente soep

***

2 Kaaskrokantjes - Kaas saus

Verse groente

Gekookte aardappelen

DINSDAG 19 JANUARI

Mexicaanse Bonen soep

***

Schnitzel - Curry saus

Bietjes

Frites

WOENSDAG 20 JANUARI

Groente Vermicelli soep

***

Griekse Moussaka

DONDERDAG 21 JANUARI

Kerrie soep

***

Gapucijners op hun vrije dag

Kerrie room saus

Gekookte aardappelen

H A P A A N D E T A P

Boeuf Bougignonne

(Runderstoof schotel met champignons, uitjes,

spekjes), rauwkost, aardappel puree

BRASSERIEMENU

Maandag 18 jan. + dinsdag 19 jan.

Kalkoen Cordon Blue

Verse Groente

Rauwkostsalade

Pommes Kroket

Woensdag 20 jan. + donderdag 21 jan.

Duitse Biefstuk met gebakken uien

Verse groente

Rauwkostsalade

Frites

Cultuur

Cultuurkoepel Apollo zoekt bestuurs- en commissieledenleden

Ten eerste natuurlijk een gelukkig nieuwjaar! Nu de serieuze zaken: Nog steeds is Apollo hard op zoek naar enthousiaste mensen, die in het eerste weekend van de zomervakantie het cultureel workshopweekend KunstzOnnig willen organiseren. Ieder jaar zijn de deelnemers razend enthousiast over dit weekend, dus meld je aan als commissielid.# Verder komen in maart twee functies vrij in het bestuur van Apollo, namelijk die van vice-voorzitter (na een half jaar voorzitter) en penningmeester. Deze functies worden beloond met auditorensteun en een bestuursvergoeding. Apollo is de gebruikerskoepel van de culturele verenigingen en houdt zich bezig met hetbehartigen van de belangen van de verenigingen, het maken van beleid op cultureel gebied, het verdelen van subsidies en het organiseren van culturele activiteiten. Als Apollo-bestuurslid heb je veel contact met de verenigingen, de andere koepels, de Student Union en verschillende universitaire diensten. Het komende jaar wordt een zeer interessant jaar, omdat wij als koepel meedenken over de definitieve vorm van de Student Union. Als je zin hebt je bestuurservaring uit te breiden of om wat meer afwisseling in je leven te brengen, neem dan contact op met Apollo: tel.nr. 4894404 of e-mail [email protected].

CD-Uitleen Drienerlo

Selectie uit de nieuwe cd's. Pop: 1.The Black Crowes - By Your Side [in vernieuwde opstelling heeft de band haar vorm hervonden]. 2.Talvin Singh - OK [bijzondere mix van drum-'n-bass en Indiase muziek]. 3.Timbaland - Tim's Bio: Life From Da Bassment [eindelijk eens een andere, humorvolle benadering van het fenomeen R&B] 4.Lebbis en Jansen - Jakkeren door 1998. 5.Soundtrack - Why Do Fools Fall In Love [met o.a. En Vogue, Destiny's Child, Mel B. en Missy Elliott] 6.Rotting Christ - Sleep Of The Angels [mix van zware death metal en atmosferische gothic] 7.Diversen - Trance 100 vol. 6. 8.Dru Hill - Enter The Dru [ruige R&B] Jazz: Oliver Nelson - The Blues And The Abstract Truth [jazzklassieker met topbezetting, o.a. Bill Evans, Eric Dolphy, Freddie Hubbard en Paul Chambers] Wereldmuziek: Mari Boine Band - Balvvoslatjna: Room Of Worship Klassiek: Duo Bassanova - Music For Double Bass & Piano [een zeldzame combinatie in de klassieke muziek, zeldzame stukken derhalve van diverse moderne componisten]. Meer informatie: 053-4895222.

Internationaal

AEGEE

Let op: als je in februari nog weg wilt, moet je je nu toch snel inschrijven. Van 3 tot 7 februari wordt er in Delft de winterschool 'Space-Tech' gehouden. In dit congres over ruimtevaart word je op de hoogte gebracht wat de laatste ontwikkelingen zijn en wat er nu al mogelijk is. Je kunt als je snel bent waarschijnlijk ook nog mee naar Istanboel, hier wordt van 5 tot 7 februari het congres 'Peace Concept' gehouden. Je bent dan in ieder geval niet alleen, er zijn al vele Enschedese Aegee-ers die daar heen zullen vliegen. Van 11 tot 14 februari is er in Groningen een congres over immigratiebeleid. Wat is eigenlijk het doel van immigratiebeleid? Neem eens een kijkje in de reismap of knoop een praatje aan met een van de leden van de reiscommissie voor meer informatie Voor lokale mededelingen, zie Fact.

Aiesec Twente

Vanaf deze week kan je je inschrijven voor het ambassadeursprogramma. Dit programma geeft 16 eerste- en tweedejaars de kans om hun zomer nuttig door te brengen in landen als Turkije, Bolivia en Peru. Je wordt opgevangen door het lokale comite. Je helpt hun met het opzetten van projecten en vertegenwoordigt Nederland.# Wil jij op internationale stage? Kom dan langs ons kantoor in het BB-gebouw en wie weet zit jij binnenkort in de een van de 87 landen waarin AIESEC is vertegenwoordigd. Heb je vragen bel dan 4893959.

CSR

Centrale Studenten Raad

Velen van jullie hebben zich waarschijnlijk inmiddels afgevraagd wat die legertent toch bij de ingang van het UT-terrein doet. Stel je nu eens voor dat we op de campus van de universiteit (studenten)asielzoekers zouden opvangen? Voor de een klinkt dit misschien als een nobel streven, voor de ander klinkt het als niet acceptabel in de oren. Dit onderwerp zal het thema zijn van de CSR-voorlichtingsbijeenkomst op maandag 18 januari 1999 in De Vrijhof. Het programma voor deze bijeenkomst zal als volgt zijn: 15.30-16.00 uur Ontvangst. 16.00-16.30 uur Inleiding in de vluchtelingenproblematiek door wethouder van Enschede. 16.30-17.30 uur Paneldiscussie. 17.30-18.00 uur Borrel. In het panel zullen de volgende personen plaatsnemen: dhr. Van Vught, rector magnificus Universiteit Twente dhr. Bleichrodt, directeur Stichting voor Vluchtelingenstudenten UAF Dhr. Bokhoven, directeur Stichting Studentenhuisvesting Drienerlo. Iedereen is van harte uitgenodigd! Wil je meer weten: de CSR is te bereiken op nummer 4894219, BB 432 of via e-mail: [email protected].

EL

Aanmelding D1- en Doktoraalexamen EL

Voor het D1-examen en het Doktoraalexamen geldt de volgende regeling: Studenten kunnen zich gedurende de eerste 5 werkdagen van de maand, behalve juli en augustus, bij BOOZ-EL aanmelden voor het D1- of D-examen. De examencommissie komt iedere laatste donderdag van de maand, behalve juli en augustus, bijeen om de uitslagen van diegenen die zich aangemeld hebben vast te stellen. De eerstvolgende diploma uitreiking vindt plaats op vrijdag 19 maart 1999. Geslaagden krijgen t.z.t. bericht over tijd en plaats van dit gebeuren. Men kan zich aanmelden: *)voor het Doktoraalexamen als het stageverslag, de omschrijving van de Doktoraalopdracht en het Doktoraalstudiepakket bij Bureau Onderwijszaken aanwezig zijn. *)voor het eerste gedeelte (D1) van het Doktoraalexamen als men alle examenonderdelen voltooid heeft.# Geslaagd is: I: degene die voor alle examenonderdelen een voldoen de (6 of hoger) behaald heeft. II: degene (uitgezonderd de HTS-ers) die voor één examenonderdeel een 5 behaald heeft die naar het oordeel van de examencommissie door de overige resultaten gecompenseerd wordt.# U bent ingeschreven als het door u ingevulde en getekende aanmeldingsformulier bij het Bureau Onderwijszaken aanwezig is. Na de sluitingsdatum kan voor bovengenoemde examens niet meer worden ingeschreven.

240-uurs opdracht

R.G.J. Oude Velthuis (Leerstoel TEL) over 'Het ontwerp van een ATM SONET convertor', 15 januari 1999, 13.30 uur, BB gebouw, zaal BB6.

Individuele onderzoeksopdracht (9 SP) of 250-uurs opdracht

Experimental Evaluation of Crosstalk in Optical Communication Networks. De uitvinding van optische versterkers heeft wavelength division multiplexing (WDM) systemen erg aantrekkelijk gemaakt voor backbone communicatienetwerken. Aangezien de potentieel hoge capaciteit van deze systemen, wordt veel aandacht geschonken aan het ontwikkelen van optische componenten voor de benogdigde netwerkfuncties. Eén van deze functies is de routering van golflengtes in de knooppunten van het netwerk. De tot nu toe ontwikkelde componenten introduceren echter veel overspraak tussen de verschillende informatie-kanalen. Eerder onderzoek heeft laten zien, dat deze overspraak in de optische routers een grote invloed heeft op de netwerkprestaties. Dit projekt zal beginnen met de implementatie van een experimentele opstellingwaarmee de interferentie tussen verschillende informatie-kanalen zal worden gegenereerd. Er zullen daarna metingen worden uitgevoerd met de gebouwde opstelling. De experimentele uitkomsten zullen dan met berekende resultaten worden vergeleken. Meer informatie Leerstoel Telecommunicatie (TEL): David Remondo Bueno, tel. 2819, e-mail: [email protected] of Wim van Etten, tel. 3872, e-mail: [email protected].

D-voordrachten

R. Waarsing (Leerstoel RT) over 'Enhancement of Robust Controllers for Mechatronic Motion Systems', 13 januari 1999, 13.30 uur, EL/TN gebouw, zaal T4.

R. Ait Yaiz (Leerstoel TSS) over 'Advanced Mechanisms for Radio Base Station Synchronization', 21 januari 1999, 15.00 uur, INF gebouw, zaal L204.

Beurzen en fondsen voor studie in het buitenland (vakken doen of stage lopen)

Studeren in het buitenland leidt over het algemeen tot een wat hoger kostenplaatje dan gebruikelijk. Ook al lijkt het naar het buitenland gaan in je studieprogramma mogelijk nog ver weg, besteed alvast eens aandacht aan de mogelijke beurzen. Ga bij voorkeur al een jaar van tevoren na voor welke beurzen je in aanmerking kan komen en houd al rekening met de aanmeldingstermijnen.# Een aantal beurzen zijn bedoeld voor een jaar studeren in het buitenland na het behalen van je doctoraaldiploma. Algemene informatie over Studie en stage in het buitenland in de Nuffic gids "Vagant 98/99" (verkrijgbaar bij het International Office" in de Boerderij). Algemene informatie over beurzen op http://www.vsnu.nl/geldbron en in het Nuffic boekje "Beurzen, die je op weg helpen".# Hieronder een beknopt overzicht van de mogelijkheden. Verdere gegevens zijn verkrijgbaar bij de coördinator stages en internationalisering: Willemien Wallinga-de Jonge, EL/TN B1132.# Binnen de UT zijn de volgende fondsen aanwezig (aanvragen altijd via de faculteit): Mobiliteitsfondsen, Universiteitsfonds en facultaire fondsen.# Buiten de UT: Socrates (Erasmus), Leonardo, Tempus (allen EU programmas), STIR Japan (verwachte deadline 1 mei 1999), Japan Prijswinnaars Programma (deadline 31 januari 99), Talentenprogramma (ministerie van OC&W) (deadline 1 maart 99), Studie en Reisfondsen van het KIVI, Culturele verdragen, VSB beurzen (deadline 1 maart 99) en Nederlandse Hartstichting (deadline 30 juni 99).

CERN Summer Student Program

Voor EL-studenten, die in de zomer van dit jaar afstuderen. De periode omvat 8 tot 13 weken (incl.juli en augustus). Bij toelating ontvang je een vergoeding van reis- en verblijfkosten. Aanmelden moet voor 2 februari bij het CERN in Geneve. Op vele terreinen van de Elektrotechniek zijn activiteiten mogelijk. Aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar op het Stagebureau. (kamer B1132)

Integrand Twente

We zoeken een student die zich wil gaan bezighouden met het Manus project of het röntgenmeter project. Het manus-project: de bedieningsmogelijkheden, voor een 6 DOF robotarm, die speciaal is ontworpen voor mensen met een handicap aan alle 4 ledematen, uit te breiden. Het FX4 röntgenmeter-project: doorontwikkeling van de User Interfacing van de meter, welke onlangs onder windows is gebracht. Duur: minimaal 3 mnd. part-time. Ref.668.

FACT

AEGEE

Van 19 tot 22 februari wordt hier in Enschede HET Congres voor Ancient Civilisations gehouden. Er zijn al veel inschrijvingen en daarom veel slaapplaatsen nodig. Dus als je een bedje

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.