Letterlijk is een internet-exchange een kastje dat de netwerken van providers met elkaar verbindt. Voorbeeld: dat UT'ers, allemaal klant van aanbieder SURFnet, kunnen e-mailen met afnemers van XS4all of World-Online, komt door zo'n internet-exchange-kastje.
Om het enorme belang van zo'n apparaat te beschrijven werkt een metafoor beter. Een exchange is voor internetproviders en hun klanten zo ongeveer wat een vluchthaven betekent voor luchtvaartmaatschappijen en hun clintèle. Met vergelijkbare desastreuze gevolgen bij uitval: wanneer de exchange in Amsterdam (de Ams-IX) crasht, ligt het internetverkeer in Nederland hoegenaamd plat.
Het Twentse knooppunt, werktitel NDIX, moet begin 2001 gerealiseerd zijn, aldus Jeroen van de Lagemaat, directeur van de Enschedese exchange. De nieuwe knoop verdubbelt de nationale internet-infrastructuur én heft de single-point-of-failure-situatie op. Op termijn zal NDIX uitgebreid worden naar Gronau, net over de grens. NDIX staat voor Nederlands-Duitse Internet Exchange.
Het initiatief voor de Twentse tak wordt gedragen door de gemeente Enschede, de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij (OOM), de provincie Overijssel en de Universiteit Twente. Laatstgenoemde stelde deze week twee ton beschikbaar. 'De NDIX zal strategisch van groot belang zijn voor onze universiteit', zegt Sjoerd van Tongeren, beleidsmedewerker van de UT.
Bedoeling is dat grote providers op NDIX afkomen en zich nestelen in Enschede. Het exchangekastje mag klein zijn, om succesvol te kunnen koppelen moeten providers servers en routers installeren in de nabijheid van de koppelaar. Een router is een apparaat dat bepaalt wat de beste route is voor netwerkverkeer tussen twee punten.
Aan de Amsterdamse IX hangen momenteel zo'n 85 providers. Volgens het CIV gaat er maandelijks ongeveer 190.000 gigabyte aan verkeer door de Ams-IX. Ter vergelijking: de UT verbruikt - zeg maar rustig verslindt - ongeveer 16.000 gigabyte aan SURFnetverkeer. Om alle routers en servers straks onder te brengen, te beheren én te beveiligen, is een ruime, veilige, strategisch gelegen locatie nodig.
Die bestaat. NDIX komt in de oude gebouw van de Nederlandsche Bank, schuin tegenover de hoofdingang van de campus. Vorige bewoner, Techno Activity Center Da Vinci, is al verhuisd. In het hart van het gebouw staat een gigantische kluis, waarin providers tegen vergoeding straks hun routers en servers kunnen stallen.
Uitbater is Virtu, een Enschedese 'secure webhoster en co-locator'. Managing director Thijs Stalenhoef (23): 'Wij bieden de providers onderhoud, accomodatie en optimale veiligheid. Vooral dat laatste is een uniek selling point. Iedereen onderkent zo langzamerhand de kwetsbaarheid internetverkeer.'
'Tegen hacking is een internet-exchange vrij aardig te beschermen', zegt de jonge ondernemer. 'Maar fysiek maak je de zaak zo onklaar. Wij kunnen onze klanten een zwaarbeveiligde kluis aanbieden. In Amerika bouwt men op dit moment in heel het land vergelijkbare gepantserde locaties.'
Over het onderhoud: 'Ams-IX haalt een bereikbaarheid van 99 komma-zoveel procent. Wij zullen streven naar de ideale honderd. De NDIX moet per jaar365 en een kwart dagen beschikbaar zijn.'