Over en sluiten

| Redactie

Kent u 'm al? De nieuwste afkorting? Meest briljante vondst sinds DING, FLOF, BIPS (de euro-ezelsbrug). We hebben het over DINS: Double Income, No Sex. Een nieuw fenomeen. Wat is het geval: stellen die beide werken, hebben geen tijd en energie voor sex. Ze snellen om het hardst de carrièreladder op, leiden een druk sociaal leven, moeten een dure auto en een nog duurder huis betalen. Ze dragen Gucci en eten Sushi. Hebben een job, maar nooit een baan. Zijn inbetween jobs, maar nooit werkloos. Hebben meetings, maar nooit een vergadering. Hebben veel geld, maar nooit sex.

DINS

Een schrikbeeld. Duizenden mensen schijnen eraan te lijden, aldus de Avant Garde van deze week. Geen beste bron, maar ach, zo af en toe kun je er een hippe trend watchen. Want een trend, dat is het.

DINS. Voor samen verdienen betaal je een zekere prijs. En wij weten al wie daar straks de schuld van krijgt: de vrouw. Nu zij ook is gaan werken, moet de man meer taken in het huishouden verrichten, moeten ze een zekere status hooghouden en hebben ze het per saldo beide drukker.

Er zijn vast vrouwen die zich laten beïnvloeden door de DINS-mania. 'Schat, ga nou niet werken, voor je het weet zijn we een DINS-stel. Kijk maar naar Karel en Marleen.' En vervolgens blijft die vrouw de ramen lappen. Ongemancipeerde gedachte? Klopt. Past prima toch, in een academisch wereldje waar negentien van de twintig professoren mannen zijn? Jaja, we weten het, de UT heeft pas weer een vrouw tot prof benoemd. We gaan die streefcijfers van zes procent vrouwelijke hoogleraren in 2004 nog halen ook! Zes procent. Daar worden wij niet vrolijk van. Of vindt u dat percentage wel geëmancipeerd? Nee? U vindt het realistisch. Juist. Nog erger. Maar het àllerergste is: zonder carrièrevrouwen geen DINS. We missen een trend!

Voortplanting

En omdat we het vandaag toch over seks hebben, doen we er meteen maar een schepje bovenop. Maar dan wel uit onverdachte wetenschappelijke hoek, want we halen onze informatie niet graag uit een glossy damesblad. Gelukkig komt het eerbiedwaardige Erasmus Magazine, het veredelde universiteitsblad van onze Rotterdamse collega's, in zijn laatste nummer met een onthullend artikel over de 34-jarige carrière van hoogleraar seksuologie Koos Slob.

In het begin van zijn loopbaan richtte Slobs onderzoek zich onder meer op de hormoonhuishouding bij de Beermakaak, een apensoort die fysiologisch veel gemeen heeft met de mens. Conclusie: Beermakaken kunnen seksueel ook prima presteren zonder geslachtshormonen. Het artikel meldt helaas niet welke menselijke lering hieruit te trekken valt. Ooit geprobeerd, seks zonder geslachtshormonen? Wie weet wat we missen.

De seksprofessor verschoof zijn aandacht in de jaren tachtig van dier naar mens. Waarom? 'Seks is een basisemotie van mensen. Het is voor velen essentieel voor geluk en voorspoed en het is ook iets dat in alle culturen een belangrijke rol speelt.'

En als er dan een kink in de kabel komt, dan is er Viagra, een 'geneesmiddel dat helpt bij het oplossen van seksuele disfuncties' in het jargon van Slob. Een prima zaak, vindt hij, zolang dit commerciële farmaceutische onderzoek maar niet ten koste gaat van basaal wetenschappelijk seksuologisch onderzoek.

De scheidende hoogleraar pleit tot slot nog voor een flinke portie seksuologie in het curriculum van de aankomende huisarts. Eerstejaars,stelt hij teleurgesteld vast, krijgen echter alleen nog maareen blok 'voortplanting'.

Toch een minor waar menig UT-student een moord voor zou doen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.