Masterplan van TUE valt aanzienlijk duurder uit

| Redactie

Het Masterplan van de TU Eindhoven, waar het gebouwenbestand eveneens ingrijpend wordt vernieuwd, pakt naar schatting 100 miljoen duurder uit dan in 1994 begroot was. De operatie, die inmiddels volop in uitvoering is, stond op de rol voor 360 miljoen, waarvan 135 miljoen gefaseerd geleend wordt op de kapitaalmarkt. Deze week stuurt het CvB een voorstel tot bijstelling van het Masterplan naar de Universiteitsraad.

Vooruitlopend hierop besloot het Eindhovense college onlangs al - tot groot ongenoegen van de faculteiten - tot een 'selectieve vacaturevervulling' bij het wetenschappelijk personeel, aldus het TUE-blad Cursor. Los van de vastgoed-operatie, maar in de tijd nagenoeg parallel, was al een reorganisatie van de diensten in gang gezet, waarbij op termijn 180 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De dienstenreorganisatie vindt plaats op basis van een Added Value Analysis, uitgevoerd door Berenschot. Dit bureau, dat ook door de UT is aangetrokken om de operatie te begeleiden, die erop is gericht om tenminste 26 miljoen te bezuinigen en waar mogelijk 'bij te verdienen'. Van de 180 banen in Eindhoven verdwijnen de meeste via natuurlijk verloop, of doordat betrokkenen gebruik maken van regelingen die eind vorig jaar in een sociaal plan zijn vastgelegd. Slechts 'enkelen' zullen uiteindelijk geconfronteerd worden met gedwongen ontslag, aldus een TUE-woordvoerder.

Of het aantal te schrappen banen door de bijstellingen in het masterplan nog zal oplopen, moet later deze week blijken uit de brief van het CvB aan de universiteitsraad. CvB-lid Willem te Beest kondigde vorige week echter in het universiteitsblad Cursor al aan dat de TUE 'spaarzamer' zal moeten worden en goed moet overwegen waar zij haar geld aan uitgeeft. 'Als we aan iets nieuws beginnen, moeten we ons direct afvragen waar we mee stoppen.'

Als oorzaken voor de fors gestegen begroting van het zes jaar oude masterplan geeft Te Beest onder meer de overspannen vastgoedmarkt en de navenant gestegen aannemerstarieven aan. Tegelijkertijd steeg het aantal TUE-studenten én de studieduur van de opleidingen. Bovendien werden de arbo-eisen aangescherpt en bleek het ontwerpgerichte onderwijs meer ruimte te vergen. De teruglopende eerstegeldstroominkomsten (elk jaar 10 miljoen minder) werden daarnaast onvoldoende opgevangen door bezuinigingsmaatregelen, waardoor het bedrijfsresultaat van de TUE in vier jaar tijd terugliep van 25 miljoen positief naar 2 miljoen negatief in 2000.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.