![]() |
Rector magnificus Henk Zijm en Jeroen Timmer tijdens de prijsuitreiking in het Muziekcentrum. Foto: Arjan Reef |
'Geweldig! Ik had er helemaal niet op gerekend. Wat een eer', reageert Jeroen Timmer op het winnen van de scriptieprijs. In juni zag hij een advertentie in UT-Nieuws, waarin de gemeente studenten opriep hun scriptie over een maatschappelijk vraagstuk in Enschede in te sturen en zo kans te maken op 2500 euro. Tot zijn eigen verbazing viel hij in de prijzen.
Jeroen deed zijn onderzoek tijdens zijn stage bij het Career Center Twente, een samenwerkingsverband van Twentse bedrijven, gericht op het werven van hoogopgeleid personeel. Hij zocht antwoorden op de vragen waarom hoogopgeleiden besluiten al dan niet in Twente te blijven of naar Twente te komen. Daarvoor deed hij een literatuurstudie naar migratiefactoren en stuurde hij vragenlijsten naar studenten en werknemers.
Volgens de afgestudeerde communicatiewetenschapper zijn verschillende factoren van invloed op het migratiegedrag van hbo-ers en wo-ers. Daartoe behoren economische factoren, sociale factoren en emotionele factoren. Hoger opgeleiden kijken onder meer naar de arbeidsmarktmogelijkheden, culturele en recreatieve voorzieningen en de ligging van een gebied.
Timmer stuurde drieduizend vragenlijsten naar studenten van de UT, Saxion en andere universiteitssteden en benaderde hoogopgeleide werknemers via het Career Center Twente en een vergelijkbare organisatie in Limburg. De vragenlijsten bestonden uit zestig vragen met stellingen waarop de respondenten konden aangeven op een schaal van één tot vijf in hoeverre ze het daarmee eens waren. Uiteindelijk kreeg Jeroen 1140 vragenlijst terug. `De voornaamste reden om naar Twente te verhuizen, is werk. Wat opvalt, is dat mensen die hier naar toe komen, een connectie hebben met dit gebied. Ze hebben hier gestudeerd of er woont familie', concludeert Jeroen.
Twente kampt al jaren met een tekort aan hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt. Veel studenten verdwijnen na hun studie naar andere plaatsen. `Als negatieve punten worden de ligging en de arbeidsmarkt vaak genoemd. Men denkt dat hier geen uitdagende banen op niveau zijn met doorgroeimogelijkheden en carrièrekansen. Ook missen ze grote bedrijven, maar die zijn er wel degelijk. Bolletje, Grolsch, Vredestein, AKZO, Thales, Ten Cate, noem ze maar op. Ook zijn er veel accountants en adviesbureaus.'
De Stad Enschede Prijs werd vorige week door burgemeester Peter den Oudsten uitgereikt tijdens de opening van het Academisch Jaar in het Muziekcentrum. Volgens de burgemeester kan de scriptie van Timmer een bijdrage leveren aan gerichte acties om de Twentse arbeidsmarkt te versterken. Zelf heeft de communicatiewetenschapper wel wat ideeën: `Zowel de gemeente als het Kennispark als Netwerkstad Twente zijn bezig met het imago van Enschede. Ze doen nu verschillende dingen en dragen verschillende boodschappen uit. Beter is het de krachten te bundelen en een eenduidig beeld te vormen. Samen sta je sterker.'
Jeroen kreeg een acht voor zijn scriptie en 2500 euro van de gemeente Enschede. Voor dat geld heeft hij al een bestemming. `Maandag vertrek ik met mijn vriendin naar Hongkong voor een rondreis van drie maanden door Azië. Die reis was al gepland en ik had ervoor gespaard. Maar dank zij die prijs heb ik meer mogelijkheden, dus het geld komt op een mooi moment', glimlacht hij.
In januari gaat hij aan de slag als docent organisatiecommunicatie bij de UT. Hij gaat colleges geven, studenten begeleiden bij opdrachten en onderzoek doen. `Een gevarieerde baan en dat spreekt me erg aan. Het zal wel lastig worden om als 23-jarige les te geven. Ik denk dat je er goed voor moet waken dat de relatie duidelijk is, dus wie de leraar is en wie de student. Als je goed weet waar je over praat, word je wel serieus genomen', verwacht hij.
In tegenstelling tot veel andere afgestudeerde UT'ers blijft Jeroen in Twente hangen. `Ik kom uit Vriezenveen en ben in Enschede op kamers gaan wonen. Ik vind Enschede een superstad, waar veel wordt georganiseerd. Ik woon nu in het centrum, maar zie mezelf als ik een jaar of veertig ben nog wel eens in een dorp in Twente wonen. Ik ben hier geboren en dat bevalt me nog steeds goed.'