Hoewel het buiten grijs en grauw is, wordt in de Bastille snel duidelijk dat de naam Colourful Indonesia goed gekozen is. Fleurige batikstof, gele rijst en Indonesische klanken vullen de ruimte. Op een centraal punt worden bonnen verkocht voor snacks, maaltijden en desserts. De bonnen voor maaltijden zijn binnen twintig minuten uitverkocht. PPIE-lid Jelita Wiyandini vertelt: 'Er zijn ook al kaartjes verkocht in de voorverkoop. Vorig jaar kwamen er 210 bezoekers. Ons doel was om dit keer minstens zoveel mensen te ontvangen.' Dat lijkt gelukt.
Om het publiek te vermaken geeft PPIE een dansdemonstratie in het midden van de zaal. Organisator en danser Mohammad Anggasta Paramartha legt uit: 'De Saman is een traditionele dans uit Atjeh, een provincie in het westen van Indonesië. Vertaald betekent het 'de dans van de duizend handen'. Het is belangrijk dat elke danser op hetzelfde moment beweegt, op het snelle harmonieuze ritme van de zanger.'
Er wordt gesmuld van de voor Nederlanders vertrouwde nasi rames, maar over de nasi koening zegt een bezoekster: 'Die gele rijst is een beetje apart. Het smaakt naar kokos en daar houd ik niet zo van. Ik heb net ook de martabak geprobeerd, die vond ik wel heel lekker. En de saté natuurlijk.' Mensen prikken wat onwennig in de groene sliertjes die in hun dessert 'es condol met kokosmelk' drijven. Iemand merkt over de tahu isi (gevulde tofu) op: 'Lekker vettig! Net een oliebol.'
Aansluitend vindt een eetwedstrijd plaats waarbij een Ethiopische student in de eerste ronde zijn gele rijst het snelst weg weet te werken. Bij de tweede ronde wordt een bord pittige gadogado het snelst door een Duitser opgegeten.
De avond wordt besloten met een flashmob door de organiserende commissie. Zij voeren een dans op met de naam 'Nandak Ganjen' en nodigen het publiek uit mee te doen. Onwennig lachend imiteerden de aanwezigen de bewegingen van hun Indonesische gastheren en -vrouwen.
Mohammed merkt stralend op: ‘Leuk hè? We organiseren twee evenementen per jaar. In oktober komt de Indonesian Evening eraan. Daarbij ligt de focus meer op de cultuur dan op het eten. En het is nog groter dan dit. Kom je ook?’
Eymeke Lobbezoo