Lacrossers van Phoenix ongeslagen kampioen

| Jelle Posthuma

Elke week strijden UT’ers om de overwinning. Soms op topniveau, soms in de kelderklasse en alles daartussen. In deze ‘wedstrijd van de week’ het kampioenschap van Phoenix, de Drienerlose lacrossevereniging.

Het herenteam van Phoenix won zondag thuis met 14-5 van de Warriors uit Wageningen. Met deze negende overwinning van het seizoen wisten de Drienerlose lacrossers ongeslagen het kampioenschap binnen te halen. Teamlid Bas Willemsen vertelt over de wedstrijd.

Hoe is de wedstrijd verlopen?

Willemsen: ‘We begonnen stroef. Een lacrosse-wedstrijd bestaat uit vier kwarten. De eerste twee gingen gelijk op: in de rust stonden we met 4-4 gelijk. Pas na de rust kwam ons team echt op gang. In het derde kwart maakten we zes doelpunten en werd de wedstrijd uiteindelijk vrij eenvoudig over de streep getrokken met een 14-5 overwinning. Misschien begon het team wat overenthousiast, vanwege het kampioenschap. Na verloop van tijd vonden we rust en konden we ons eigen spelletje spelen.’

Was het een sterke tegenstander?

‘Wageningen is de nummer twee van de competitie. Ook de vorige wedstrijden waren spannend. Toch wisten we ook in de voorgaande ontmoetingen steeds de overwinning te behalen.’

Het was de kampioenswedstrijd. Veel publiek langs de kant?

‘Absoluut. Normaal gesproken staan er hooguit een paar geïnteresseerden langs de kant. Nu konden we rekenen op 60 à 70 man publiek. Dat is voor ons doen heel veel. De weersomstandigheden waren dan ook ideaal. Na afloop hebben we een goed feestje gevierd, met een barbecue bij iemand in de tuin. Daar waren ook veel andere clubs aanwezig, trouwens. Bij lacrosse worden de wedstrijden van de competitie om-en-om bij één club gespeeld. Afgelopen weekend was dat bij ons in Enschede. Vandaar dat de andere teams het kampioensfeestje konden meevieren.’

Jullie zijn ongeslagen kampioen. Wat is het geheim?

‘Ons team is na vorig seizoen grotendeels bij elkaar gebleven. We hebben weinig spelers verloren en de nieuwe jongens konden we snel inpassen in het team. Daarom is ons team goed op elkaar ingespeeld. We hebben een aantal vaste, goedwerkende plays in de aanval en onze verdediging speelt heel compact. Ook konden we dit jaar gebruik maken van het nieuwe veld op de campus. In het vorige seizoen trainde ons team nog op het veld bij de UTrack of op het verre veld – dat was bepaald niet ideaal, gezien het aantal blessures dat jaar. Het nieuwe veld, met belijning speciaal voor lacrosse, is een behoorlijke verbetering.’

Betekent jullie kampioenschap ook promotie?

‘Nee, niet direct. Promoveren is wel al het hele seizoen ons doel. We spelen nu in de tweede divisie. Op 9 juni speelt ons team een promotie/degradatiewedstrijd tegen het laatste team uit de hoofdklasse, de hoogste divisie in Nederland. Deze wedstrijd op het NK in Nijmegen bepaalt of wij volgend jaar in de hoofdklasse spelen. Tegen welk team we spelen, is nog niet bekend. Wel gaan we alvast oefenen tegen een paar sterke teams uit de hoofdklasse en uit het buitenland, zodat we optimaal kunnen presteren in de promotiewedstrijd. En we willen natuurlijk de laatste wedstrijden in onze eigen competitie winnen, om ongeslagen te blijven.’