| Rense Kuipers | Photo by: Rikkert Harink

De campus als spookdorp

De campus barst normaliter op donderdagavond en -nacht los van levendigheid. Een fors contrast met de huidige realiteit, want na 21.00 uur doet de campus meer aan als spookdorp. Een reportage, met hier en daar een lichtpuntje.

21.03. De Spiegel is een zwarte kolos, op de Hengelosestraat scheurt nog een enkele auto langs. Verder zou je een speld kunnen horen vallen. Nee, veel teken van leven is er niet. De pandemie legt het campusleven volledig lam, zo is onze eerste indruk.

21.14. Op weg naar het O&O-plein zien we een fel licht in de verte, vergezeld door twee schimmen. Ja, er zijn nog mensen op straat. Studenten, zo blijkt, die eerst schrikken van onze roep in de verte. Maar we komen in vrede. Studente Lot kwam al rennend terug van het Van Heekpark. ‘We waren pas heel laat klaar met ons project. Ja, het is echt stressen met de laatste loodjes.’ De avondklok maakt de stress er niet minder om. Campusbewoner Ivo kwam haar per fiets ophalen. ‘Dan maar allebei een boete, als het moet. Ik kon haar niet alleen terug laten lopen.’ Ze moeten nog een klein stukje tot de veilige thuishaven. ‘Het voelt wel heel onwerkelijk, hè’, zegt Ivo. ‘Alsof het 4 uur ’s nachts is.’

21.18. Dat onwerkelijke laat zich zien bij een blik van buiten naar binnen in Carré. In enkele labs op de begane grond is het licht nog aan. Een labjas lijkt in haast over een bureaustoel gegooid, alsof de eigenaar vluchtte voor naderend onheil.

21.25. De GGD-locatie was eerder deze week mogelijk doelwit van relschoppers. Deze avond blijft het gelukkig ook doodstil. Een enkele beveiliger maakt zijn rondje.

21.33. Na een goed half uur rondstruinen, komen we dan de eerste beveiligers tegen, vlakbij het U Parkhotel. De twee zijn ingehuurd vanwege de avondklok. ‘Wat doen jullie hier? Hebben jullie een verklaring?’ Ja hoor, die hebben we. Ze laten weten dat het rustig is op de campus, de hele week al. ‘Zaterdag tijdens onze eerste dienst kwamen we drie internationale studenten tegen, ze wisten niks van de avondklok.’ UT-beveiliger Yaron Gosseling komt even later aangefietst en bevestigt de rust. ‘Al is het nog een komen en gaan van maaltijdbezorgers, hoor. Soms tot in de kleine uurtjes.’ Ach ja, een student moet eten.

 

21.40. De boulevard is uitgestorven. Op één student na dan, die zich met oogkleppen op richting het Camelot-complex begeeft. het Torentje van Drienerlo werpt zich op als gewillig symbool voor de avondkloksituatie.

21.49. Een armada aan fietsen verraadt dat het druk is bij de Box, maar het is muisstil in het complex. Van buiten zie je enkele studenten zich over hun studieboeken buigen. Of ze zien hoe Spurs klop(p) krijgt van Liverpool.

22.03. Bij de patiowoningen is het ook rustig. Een gezelschap van drie studenten zit rustig te chillen, schrikt even op van onze aanwezigheid buiten en laat ons weten dat we eigenlijk niet buiten mogen zijn. Even een foto schieten is prima.

22.18. Er is iets meer levendigheid bij Campuslaan 67, waar de kerstboom nog staat. Sommige bewoners kijken Netflix, andere huisgenoten benutten de avonduurtjes voor het staartje van de tentamenweek. Ze prijzen zich gelukkig met elkaar. ‘Zo valt het allemaal nog mee’, zegt Jonathan. ‘Al moet je oppassen dat je niet gek van elkaar wordt. Maar we houden het leuk! Morgen vieren we een dubbele verjaardag, dus we hebben vandaag twee taarten gebakken.’ Huisgenoot Wies vult aan: ‘En we hebben onze eigen huiskapster. Ziet er prima uit, toch?’

22.40. Op naar de Calslaan, waar iemand zijn fiets in de stalling zet. Niek, bewoner van Club 9-2, komt net terug van zijn bijbaan als ploegleider bij de Albert Heijn. ‘Nee, ik kwam niemand tegen onderweg. Het is wel een administratieve rompslomp met die ontheffingen. En ik app iedereen van de ploeg achteraf of het allemaal goed is gegaan op de terugweg.’

Club 9-2 telt elf bewoners. Coronabesmettingen binnenshuis bleven tot nog toe uit. ‘We hebben een keer of twee gehad dat iemand in contact was geweest met een besmet persoon, maar gelukkig achteraf negatief testte. Maar we hebben twee badkamers en twee wc’s, dus bij een mogelijke besmetting kunnen we het prima oplossen met z’n allen.’ Niek hoopt richting de zomer af te studeren. ‘Wel jammer dat die laatste maanden een beetje als een nachtkaars lijken uit te gaan. Geen avondje Paddy’s of afsluiten in ’t Gat. Ook deze donderdagavond is eigenlijk wel dé avond op de campus.’

22.44. Schuin tegenover Club 9-2 prijkt een bord. ‘Campuslopers, 1.5 m + thuiswerken! – xoxo Mark’. Tijdens het fotograferen steekt Mark zijn hoofd om de deur. ‘Vooral tussen de middag komen hier hordes lunchwandelaars langs die geen afstand houden tot elkaar. Waarom werken ze niet thuis?’ Hij doet de deur snel weer dicht.

22.57. Een flink contrast met een paar deuren verderop, waar de ene na de andere feesthit uit de speakers schalt. Binnen dansen en drinken de bewoners, gekleed in dirndl of lederhosen. ‘Zijn jullie van U-Today? Oké, dan zeg ik mijn naam niet’, zegt een van de bewoners. ‘Geen wintersport en après-ski dit jaar, dan moet je er toch maar wat van maken, hè. Zo’n feestje in ons eigen bubbeltje maakt het nog een beetje leuk.’

23.10. De feestvreugde is bijna jaloersmakend. Tijd om huiswaarts te keren. Het après-skifeestje uitgezonderd, bleef het nog lang rustig op de campus…

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.