Elfbierentocht: bier, stempel en door

| Christian Orriëns

Tik een biertje weg, krijg een stempel, en ga door naar de volgende kroeg. Dat is in een notendop de Elfbierentocht, georganiseerd door verschillende UT-studieverenigingen die gistermiddag weer plaatsvond op de campus. Doel: de felbegeerde orde verdienen.

Het is druk voor de ingang van borrelkelders Diepzat en Benedenpeil. Een rij studenten toont toegangsbewijzen en identiteitskaarten. De organisatie controleert namelijk streng op leeftijd en niemand wordt daarbij overgeslagen. Onder de bierdrinkers is een groep heuse veteranen: zij dragen meerdere ordes van voorgaande tochten.  Een enkele student in de rij werkt om nog snel een boterham met kaas naar binnen. Een bodempje is wel zo handig deze middag.

De eerste stempels

Eenmaal in Benedenpeil en DiepZat zit de stemming er meteen goed in. Het is druk en studenten drommen naar de bar om hun eerste twee stempels van de dag te verdienen. Het barpersoneel werkt overuren. Een groep mannen komt langs in een opblaasbare eenhoorn. Gezamenlijk zullen ze de tocht voltooien. Als er één naar het toilet moet dan gaan ze gezamenlijk naar het toilet, niemand verlaat de eenhoorn en ze laten niemand achter. Het is dé definitie van ‘samen uit samen thuis’.

Verderop in borrelkelder de Tap, in Carré, is het gezellig druk. Bovenin het gebouw zijn de volgende twee stempels te verdienen. Aan de muur bij de lift hangt een briefje waarop staat dat wie de lift sloopt de rekening krijgt toegestuurd. Vorig jaar zaten enkele feestende studenten nog vast in diezelfde lift tijdens. Enkele disputen en studieverenigingen zingen uit volle borst hun verenigingsliederen. Ze worden snel overstemd door andere enthousiaste aanwezigen.

De laatste twee kroegen alvorens de vestingbar zijn respectievelijk AbScInt en MBasement, naast het Educafé. De twee kroegen hebben beide een bar, die recht tegenover elkaar staan. Het zijn vier hele snelle biertjes. Sommige aanwezigen hebben - zichtbaar genoeg - gedronken en dan moet het sluitstuk de Vestingbar nog komen.

Vette hap

Buiten bij de Vestingbar staan twee snackwagens met een gigantische rij. De deelnemers hebben, begrijpelijk, enorme trek in een vette hap. Er zit alleen geen beweging in de rij hongerige studenten. De druk van de mensen achter in de rij maakt het onmogelijk om comfortabel te kunnen staan. De studenten vooraan maken zich daarnaast schuldig aan het bedrijven van zogenaamde frietjespolitiek: frikadellen, kaassoufflés en kroketten gaan snel door naar de vrienden aan de zijkant van de rij. Een enkeling geeft de vette happen gelukkig wel door naar de hongerige meute, achteraan in de rij. Kwestie van nog even doorbijten en dan is ook deze felbegeerde orde van de Elfbierentocht 2019 in de pocket.