Wat is de beste studieplek op de UT?

| Maarten de Groot

Of je nou nog volop in de (her)tentamenstress zit of alvast bezig bent met de laatste module van het jaar, een goede studieruimte is nooit weg. Een vergelijkend warenonderzoek door studentredacteur Maarten de Groot langs zeven verschillende studieruimtes op de campus.

Photo by: Rikkert Harink

Ravelijn 3247

De meeste projectruimtes- en studieruimtes in de Ravelijn lijken behoorlijk op elkaar, zo ook deze op de derde verdieping. Er staan vrij aardige stoelen en tafels die groot genoeg zijn om ongeveer de hele inhoud van je tas tentoon te stellen. Daarnaast zijn er weinig mensen die je komen storen, behalve wat medewerkers hier en daar. De temperatuurregeling laat ietwat te wensen over, maar al met al een dikke voldoende.

Score: 4/5

Carré 2028

Eigenlijk zegt het papiertje met ‘project room’ erop op de deur van deze ruimte genoeg: er moet duidelijk bij gezet worden dat het als projectkamer gebruikt kan worden, anders zou je er overheen kijken. In de bezemkast van Carré komt geen straaltje licht naar binnen en kun je, als je je alleen voelt, je eigen zinnen horen herhalen door de vreselijke echo. De keiharde houten stoelen helpen ook niet mee: een dikke onvoldoende dus.

Score: 1/5

Horsttoren 1003

Voor de volgende zoeken we het even wat hogerop: de tiende verdieping van de Horsttoren om precies te zijn. Een tikkeltje verouderd, wat wel weer gecompenseerd wordt door moderne stoelen, die lekkerder zitten dan je zou denken. Het prachtige uitzicht over de universiteit en het Twentse landschap (zie ook de foto) en het feit dat als iemand je wil storen, ze eerst nog naar de tiende verdieping moeten, maken het helemaal af. Kortom: de beste in zijn soort.

Score: 5/5

Vrijhof 193F

Mocht je willen studeren in de Vrijhof, maar een beetje klaar zijn met je storen aan andermans gedrag, dan kun je altijd nog terecht in een van de vele aparte ruimtes in de bibliotheek. Goede verwarming, prima stoelen en het is er rustiger dan de bibliotheek zelf. Bedenk wel: je zit midden in een bibliotheek, dus het voelt een beetje alsof je opgesloten in een kooi in de dierentuin zit. Al met al, een mooie voldoende.

Score: 3,5/5

Bastille: open ruimte

Voor de verandering kijken we ook even in een niet-gesloten studieruimte, namelijk die van de Bastille. Een grote variatie in zitplekken, wat op zich leuk bedacht is. Echter werkt de een beter dan de ander: de grote koepels met witte banken zijn een faliekante mislukking, zowel voor individueel studeren als voor projectwerk. Prima plekken, maar misschien toch beter even bij de buren van de Vrijhof kijken.

Score: 3/5

Spiegel projectruimte 1

Voor de meeste studenten is de Spiegel behoorlijk uit de richting, dus moet het wel een erg goede studieruimte zijn, wil je dat stukje fietsen ervoor over hebben. Het probleem: het is geen heel goede, maar bovenal een kleine en muffe studieruimte. Tel daarbij op dat er veel mensen langs lopen. Als je er toevallig bent kun je er prima even vertoeven, maar er zijn zoveel betere alternatieven op de universiteit die ook nog eens dichterbij zijn. Niet erg geslaagd dus.

Score: 2,5/5

DesignLab: open ruimte

De hipste studieplek van de campus maakt zijn verwachtingen redelijk waar. Er zijn genoeg studieplekken en de meeste daarvan zijn uitstekend qua ruimte. Verder heb je, als je aan wat afleiding toe bent, een mooi uitzicht op Teletubbieland (het Pinetum). Ook is het, ondanks de aanwezigheid van werkplaatsen om de studieplekken heen, een redelijk rustige studieplek.

Score: 4,5/5