Studenten bouwen eigen gameconsole

| Monique Docter

Binnen acht uur zelf een gameconsole bouwen. Dat was het doel van de workshop ‘Make your own handheld gaming console’ van studievereniging Proto, die gisteren plaatsvond in het SmartXP-lab.

Photo by: Arjan Reef

Zo’n dertig deelnemers waren in het lab van de Zilverling druk in de weer met soldeerbouten, SD-kaarten en chips. Volgens organisator Stijn Wolters liet het evenement de praktische kant zien van de studie CreaTe. ‘Het is meer dan alleen beunen. De workshop traint de deelnemers in technisch denken. De meesten hebben volop ervaring met solderen, maar dit is toch anders.’

De deelnemers kregen van de organisatie een bouwpakket en een handleiding, die stap voor stap liet wat er moest gebeuren. De DIYcie (Do It Yourself-commissie) ontwierp alle materialen in het bouwpakket zelf.

Priegelwerk

Bij de meeste deelnemers verliep het knutselwerk goed, al moesten er af en toe wat een probleem worden overwonnen. Zo had een van de studenten alles al gesoldeerd, maar toen bleek dat er toch nog één knopje vergeten was. De commissieleden stonden als reddende engel klaar, zodat niet alles opnieuw moest. Bij een andere gamebouwer kwamen spontaan studietrauma’s naar boven. ‘Ik vond solderen al nooit leuk. En ik heb het te vaak moeten doen tijdens mijn studie. Het is gewoon priegelwerk.’

Na acht uur priegelen mocht het resultaat er wel wezen: een retro-gameconsole waar de deelnemers onder andere Gameboy-spellen op kunnen spelen. En wie uitgespeeld is, kan altijd de eigen handheld console uit elkaar halen om de onderdelen te gebruiken voor een nieuw project.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.