5 studietips voor succesvol thuis studeren

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat studeren tijdens de corona-crisis anders gaat dan normaal. Hoogstwaarschijnlijk hoef je niet meer naar de uni voor colleges en studeer je meer thuis. Dat is natuurlijk heel fijn, want: niet meer vroeg opstaan én meer vrije tijd. Toch moeten deadlines gehaald worden.

Daarom deelt TechWarn 5 studietips waarmee jij van het thuis studeren een daverend succes kunt maken.

1. Maak je klaar zoals je normaal gesproken zou doen

Dat betekent ook: niet vanuit bed studeren. We weten allemaal dat in bed studeren niet heel erg productief is. Om te voorkomen dat je niks gedaan krijgt is het belangrijk dat je écht opstaat, je klaarmaakt zoals je normaal gesproken zou doen, ervoor gaat zitten en doet wat je moet doen. Wat vaak helpt is om helemaal niet in je slaapkamer te studeren.

2. Maak een realistische planning met concrete to-do’s

Het maken van een goede planning kan iedereen. Echter, het belangrijkste bij het maken van een planning is dat dit een realistische planning is met concrete to-do’s die jij ook écht kunt uitvoeren. Door een realistische planning te maken houdt je niet alleen het overzicht, maar zorg je er ook voor dat alles niet te veel wordt. Tools zoals Trello of To Do kunnen je daarbij helpen.

3. Zorg voor een goede pauze

Om productief te blijven is het belangrijk dat je gedurende de dag genoeg pauze neemt en aan het einde van de dag niet te laat stopt. Neem dus de tijd om series op Netflix te bingen, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig aan de slag kunt.

4. Doe een grote schoonmaak

Het hebben van een opgeruimde studieruimte is ontzettend belangrijk om afleiding te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor je fysieke studieruimte, maar ook voor al het andere dat jij gebruikt om te studeren: notities, boeken, artikelen enz. Zorg er daarnaast voor dat je laptop klaar is voor jouw online hoorcolleges en opdrachten. Dit kun je doen door al je applicaties zoals PowerPoint, Word, je antivirus en VPN te updaten en even al je documenten te ordenen.

5. Zet je smartphone weg - ja écht weg

Even dat WhatsApp berichtje checken kan al snel eindigen in 2 uur lang TikTok scrollen. Maar hé, dat is natuurlijk niet de bedoeling want er zijn deadlines te halen. De makkelijkste manier om niet door je telefoon te worden afgeleid is natuurlijk het weg leggen van je telefoon. Vind je dat moeilijk? Dan kan het handig zijn om een “distraction blocker” te downloaden.