In oranje naar Engelse pub

| Olaf de Kruijff

UT Nieuws belt elke week met een UT-student over de grens. Susan Brouwer de Koning (24) studeert technische geneeskunde en voor haar afstuderen verblijft ze in Londen.

Photo by: Eigen foto Susan Brouwer de Koning

Wat ben je allemaal aan het doen?

'Na drie maanden stage in het Guy’s and St. Thomas’ Hospital in Londen heb ik besloten om hier nog een jaar te blijven voor mijn afstuderen. Ik doe onderzoek naar borstkanker op de Research Oncology afdeling van Breast Surgery.

Omdat steeds vaker alleen de tumor in plaats van de hele borst wordt verwijderd, is er een vrij grote kans dat er tumorcellen achterblijven die de chirurg niet kan zien. De patiënt moet daarom nogmaals geopereerd worden. Om deze extra operaties te voorkomen, ben ik een apparaat aan het testen dat tijdens de operatie met behulp van de weerkaatsing van licht kan voorspellen of er nog tumorcellen achtergebleven zijn.'

Waarom Londen?

'In het vijfde jaar van technische geneeskunde doe je vier stages. Dit is een uitzonderlijke kans om veel kijkjes te nemen op verschillende afdelingen en in verschillende ziekenhuizen. Nadat ik drie van deze stages in Amsterdam, Nijmegen en Groningen had gedaan, besloot ik om ook een kijkje over de grens te nemen. Zo kreeg ik weer een nieuwe uitdaging, want patiëntgesprekken in het Engels vond ik de eerste keer wel even spannend!

Wat heb je verder beleefd?

'Via het ziekenhuis heb ik tickets gekregen voor Paul McCartney in de O₂Arena. De filmstudio’s van Harry Potter zijn ook een echte aanrader voor Harry Potter fans, ik ben langs Stonehenge geweest en ik heb Londen in de kerstsfeer mogen meemaken. Dan bloeit Londen nog meer op en worden er heel veel kerstmarkten uit de grond gestampt.

Toen mijn zusje op bezoek kwam, hebben we een high tea tour gedaan in zo'n typische Engelse rode dubbeldekker die was omgebouwd tot restaurant en langs alle monumenten van Londen ging.

'Daarnaast heb ik ook veel plezier met mijn collega’s. Zo hebben we Koningsdag aan onze Engelse vrienden geïntroduceerd en zijn we volledig in oranje een Engelse pub ingedoken om van slechte Nederlandse muziek te genieten.

Een paar van mijn collega's zijn ook Nederlands. Met hen ga ik elk weekend erop uit. We hebben de regel: ‘Voor elk Nederlands woord een shotje op de vrijdagmiddagborrel!’. En wanneer de Engelsen het Nederlandse woord niet opgemerkt hebben, drinken zij er eentje mee. Aangezien ons Engels nog niet geheel vloeiend gaat, zijn deze borrels vaak erg gezellig!'

Wat zijn je verdere plannen voor je teruggaat naar Nederland?

'Ik wil nog een roadtrip langs de zuidkust van Engeland maken en daarbij wil ik onder anderen langs de Seven Sisters gaan, dat zijn mooie hoge kliffen langs de kust. En ik heb ook nog een dagje Oxford op de planning staan met drie andere UT-studenten. Er zal ongetwijfeld nog veel meer moois gebeuren, want ik ga pas februari 2016 weer terug!'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.