In één weekend surfen en skiën

| Jasmijn Kol

UT Nieuws belt elke week met een UT-student over de grens. Daniël Nijkamp (20) is bachelorstudent creative technology en zit voor zijn minor in Australië. Vanuit Down Under vertelt hij over zijn belevenissen.


Waarom heb je voor Australië gekozen als bestemming voor je minor?

‘Ik kon als kind voor het slapen gaan gewapend met zaklamp uren naar de wereldkaart kijken. Ik ben altijd benieuwd geweest hoe het leven “Down Under” zou zijn, maar het ligt nou niet echt om de hoek. Toen ik de kans kreeg een semester in het buitenland te studeren, dacht ik: als ik Nederland voor een half jaar ga verlaten, waarom zou ik dan niet zo ver mogelijk gaan. Gelukkig kreeg ik de laatste plek die beschikbaar was en mag ik mezelf nu een tijdelijke inwoner van Melbourne noemen.’

Hoe bevalt het studeren daar?

‘Swinburne University, waar ik nu studeer, is net als de UT een niet al te grote campusuniversiteit, waardoor ik de persoonlijke en levendige sfeer die me zo aanspraken aan de UT, niet hoef te missen. De colleges zijn interessant en de docenten vinden het leuk om grappen over Nederland te maken, waar ik zelf ook erg om kan lachen.

Op de universiteit heb je veel gebouwen met roltrappen die voor opstoppingen zorgen. Je moet dus goed plannen om op tijd bij college te zijn.
Melbourne is onlangs uitgeroepen tot ‘most liveable city in the world’. Ik begrijp helemaal waarom. Ondanks dat er 4,5 miljoen mensen wonen, is de sfeer ontzettend relaxed! Hoe kan dat ook anders in een stad waar je in hetzelfde weekend kunt surfen aan het strand en skiën in de bergen? Er is altijd wat te doen!’

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe?

‘Ik heb zo veel leuke dingen al meegemaakt dat het moeilijk is om er iets uit te pikken. Mijn academische hoogtepunt was mijn pitch over leiderschap, voor een collegezaal vol internationale studenten en een jury met onder andere de CEO van The Australian Red Cross.

Maar laat ik eerlijk zijn, vooral alles wat ik buiten de collegezaal heb meegemaakt zal me bijblijven. Voor het eerst op een surfboard staan, een weekje op Bali op olifanten rijden en met zeeschildpadden zwemmen, roadtrippen langs de kust en de gekte van een Australian Football-wedstrijd meemaken in het stadion. Allemaal dingen die ik anders waarschijnlijk nooit zou hebben gedaan.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kangoeroes, koala’s en huisfeestjes. Ik heb nog een tweede kwartaal te gaan en ik ben benieuwd wat me allemaal te wachten staat. Ik kijk er in ieder geval ontzettend naar uit!’