Wat doe je in New York?
‘Een medestudent, die nu een PhD doet, heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de risico’s in te schatten van het plaatsen van een stent in de aorta. Deze methode moet nu verder gevalideerd worden en dat doe ik.
Ik werk bij Syntactx, een bedrijf van een oud-vaatchirurg. Ik doe veel metingen in de database van dit bedrijf. Daarnaast heb ik mijn eigen project, ik kijk naar de strekking van de aorta als de stent geplaatst wordt en de correlatie met complicaties.
Van tien weken alleen maar statistiek en metingen word je namelijk wel simpel. Bovendien mag het niet van de opleiding. Ik heb een beurs gekregen van de hartstichting om hier onderzoek naar te doen. Die willen natuurlijk meer resultaten zien dan alleen of een methode werkt of niet.’
Waarom New York?
‘In eerste instantie omdat het bedrijf hier zit en die PhD-student er een goede samenwerking mee heeft. Ik ben de eerste van een reeks studenten die hier komt.
Eigenlijk had ik helemaal niet gepland om naar het buitenland te gaan, maar toen ik hiervoor werd benaderd had ik weinig bedenktijd nodig. Ik zat namelijk al te denken over een stage bij een bedrijf in plaats van een ziekenhuis. Nu heb ik een bedrijfsstage in het buitenland, ideaal dus!
Ik woon in de Bronx in New York, een beetje een achterstandswijk. Wonen is dan ook relatief goedkoop. Relatief, want mijn simpele kamer van 3 bij 4 meter kost 900 dollar per maand. Om de hoek zit het stadion van de New York Yankees en ik heb drie huisgenoten die me sleeptouw nemen. Ik heb het dus goed hier, maar zonder beurs was het lastig geweest.
Wat echt onvoorstelbaar blijft, is de grootte van alles. Je voelt je soms Calimero. In Brooklyn alleen al wonen ongeveer drie tot vier miljoen mensen, in heel New York zo’n tien miljoen. Naar mijn stage hoef ik ‘alleen’ Manhattan door, wat al zestien kilometer is.’
Wat had je verwacht van New York?
‘Ik had vooral verwacht dat er niet veel verschil zou zijn met Nederland, aangezien de VS een westers land is. Het is wel degelijk een verschil. Het is heel druk, er zijn veel zwervers en soms is het best vies en oud. Nu ik de metro hier heb leren kennen, mogen wij best blij zij met de NS.
Daarnaast is het verschil tussen arm en rijk best groot. Amerikanen zijn wel heel open mensen. Iedereen maakt gemakkelijk een praatje met je en is geïnteresseerd in je. Wat ook erg leuk is, is dat het een smeltkroes van culturen is. Mijn huisgenoten zijn bijvoorbeeld Bulgaars, Zuid-Afrikaans en Amerikaans.’
Staat er nog meer op de planning?
‘Aan het einde van mijn stage komt mijn vriendin deze kant op. Na een paar dagen New York gaan we naar San Francisco om daar veel toeristische hotspots af te gaan. We hebben zo’n hippiebusje gehuurd en gaan onder andere naar Yellowstone Park, Yosemite Park, Las Vegas, Death Valley en Salt Lake City.
In totaal zijn we ongeveer vier weken weg en we willen zo veel mogelijk meepakken. Na een afsluiter in San Francisco, bij de Golden Gate Bridge en Alcatraz, gaan we weer terug.’