'Op straat zie je veel geknik en gebuk'

| Larissa Nijholt

Robert Grootjans studeert elektrotechniek en is op studiereis naar Japan.Daar bezoeken ze bedrijven als Panasonic en Sharp, maar snuiven ondertussen ook een beetje aan de Japanse cultuur.

Robert Grootjans (24), masterstudent elektrotechniek, is met studievereniging Scintilla ruim drie weken op studiereis in Japan.

Wat houdt de studiereis precies in?
‘Met eenentwintig studenten zijn we in Japan om bedrijven te bezoeken. Dit zijn over het algemeen hightech bedrijven georiënteerd op elektrotechniek. Zo hebben we Panasonic en Sharp bezocht en gaan we nog naar Toyota. We hebben ook chipproducenten, labs en fabrieken bezocht. De reis begon in Tokyo, vervolgd door Kyoto en daarna staat Osaka op de planning. Met de snelheidstrein die zo’n 250 kilometer per uur rijdt kunnen we ons makkelijk verplaatsen in een paar uurtjes naar een andere stad, dat werkt echt fantastisch!

Is er ook tijd voor culturele uitjes?
‘Jazeker! Behalve de bedrijfsbezoeken worden er ook uitstapjes gemaakt. Zo hebben we de plaats waar de bom is ontploft in Hiroshima bezocht, dat was best wel indrukwekkend. Ook zijn we naar Nikko geweest, daar zijn voornamelijk tempels te vinden. Kamiokande staat nog op de planning. Ik denk dat dit het mooiste culturele tripje tijdens de studiereis wordt, dit is namelijk een neutrino detector, een soort deeltjesdetector. Daar mogen we echt ondergronds een kijkje nemen!’

Wat valt je op?
‘De toiletten hier zijn apart. Ze hebben een sproeier waarmee je je billen kunt schoonmaken! Mensen zijn hier heel hygiënisch en netjes. Op straat zie je geen afval, maar ook haast geen prullenbakken, dat kan nog wel eens voor frustratie zorgen. Op straat zie je veel geknik en gebuk, dat is wel grappig, maar wel even wennen. Erg leuk was dat het in Tokyo al dertien jaar niet gesneeuwd had en dit net gebeurde toen wij hier waren. De Japanners waren allemaal van slag. Voordat we op reis gingen hadden we gehoord dat de treinen in Tokyo perfect op tijd rijden, ze komen op de seconde nauwkeurig, maar onze allereerste trein was meteen twintig minuten te laat. Dit had met de sneeuw te maken, maar toch wel opvallend! Het valt ook op dat fruit en vlees erg duur is en vis juist goedkoop. Japan is echt een vis-land. Als je niet van vis houdt dan is Japan echt niet aan te raden!

Heb je nog verdere reisplannen?
‘Na de studiereis ga ik nog met een groepje van drie doorreizen naar Vietnam. Daar heb ik al erg veel zin in.’

Wil je de studiereis volgen? De dagverslagen kan je vinden op www.studyproject.nl

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.