Super Saturday en Pitcher Monday

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, boksen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In deze aflevering van onze studentenrubriek De Derde Helft: de Drienerlose basketbalvereniging Arriba.

Photo by: Arjan Reef

DE CLUB.

Het derde helft-moment van Arriba is Pitcher Monday. De term past wel bij een sport als basketbal. Het walhalla van de basketbalsport ligt immers aan de overkant van de oceaan en daar spreken ze Engels. Ook hier in Nederland is de sport doordrenkt van Engelse termen. Zo speelt het eerste team van Arriba ‘small ball’. Deze strategie behelst snelheid en behendigheid in plaats van kracht en lengte.

De tactiek en de derde helft mogen dan een Engelse naam hebben, voor de vereniging geldt dat niet. Zij heet Arriba, de Spaanse term voor ‘omhoog’. Waarom ze juist deze naam hebben, weten de basketballers niet meer. Wel is de naam populair onder de Spaanse leden die er een speciale toost van hebben gemaakt.  

De Drienerlose basketbalclub bestaat sinds 1964. Arriba heeft zo’n 110 leden, verdeeld over drie heren- en één damesteam. Daarnaast speelt een grote groep leden mee bij de recreanten. Bijna de helft van leden bestaat uit internationals. De voertaal is Engels. Het eerste team promoveerde vorig jaar en doet mee in de tweede divisie. Echt gemakkelijk gaat het niet: het doel is dit jaar handhaven.

DE DERDE HELFT.

Op maandag trainen alle competitieteams. Na afloop gaan de pitchers mee naar de tribune om bij de anders teams te kijken. Zo is Pitcher Monday ontstaan. Als alle teams in het weekend thuisspelen, organiseert de activiteitencommissie Super Saturday. De wedstrijden worden opgenomen en aan het einde van de dag wordt het feest voortgezet in de Vestingbar of bij iemand thuis.

Zoals gezegd: basketbal heeft een sterke Amerikaanse achtergrond. Dat blijkt ook uit de plannen van het bestuur voor een evenement met alleen maar Amerikaanse sporten. Nog dit jaar gaan ze het organiseren met de andere UT-verenigingen die Amerikaanse sporten beoefenen. Lacrosse, honkbal, american football en natuurlijk basketbal staan op het programma. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.