‘Chocomellen’ bij Skeuvel

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, boksen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In aflevering drie van onze studentenrubriek De Derde Helft: de Drienerlose Schaatsvereniging de Skeuvel.

Photo by: Jellien Tigelaar
DE DERDE HELFT.

Na de training op maandag en donderdag gaan de schaatsers ‘chocomellen’. Aan lange tafels drinken ze in de sportkantine van de ijsbaan warme chocolademelk met slagroom. Er heerst een ons-kent-onsgevoel. De training is al om kwart over zes afgelopen, dus van een rondje bier is zo vroeg op de avond nog geen sprake. Dat biertje bewaart de vereniging  voor de maandelijkse borrels in café Friends. Of tijdens een van de drie jaarlijkse feesten, zoals het ‘Taarteetfeest’. Daar presenteren de Skeuvels minstens twintig eigengemaakte taarten die de jury één voor één beoordeelt. Niemand wil winnen, want dat betekent dat je volgend jaar zelf in de jury zit en meer dan twintig taarten proeven is geen pretje. Soms gaat het mis op zo’n avond. Dan vliegen de taarten na afloop door de lucht.

Hoewel de schaatsers komen voor het sporten, blijven ze ook voor de gezelligheid. Tijdens de Kick-In hoort het Skeuvel-bestuur regelmatig: ‘Waarom zou ik lid worden, ik kan helemaal niet schaatsen?’ Maar juist de gezellige sfeer is een onmisbaar onderdeel van de vereniging, ook als je nog niet kunt schaatsen.

THUISHONK.

De leden van D.S.V. de Skeuvel schaatsen hun rondjes op de state of the art schaatsbaan in Enschede. De baan ligt er sinds 2008 en is na Thialf de snelste van Nederland. Met de komst van IJsbaan Twente, groeide de Skeuvel flink. De club heeft zo’n tweehonderd leden en neemt een stevige positie in binnen de studentsportverenigingen. Alleen in Amsterdam en Groningen zijn de schaatsclubs voor studenten groter.

De studenten gaan in de winter niet schaatsen maar ‘skeuvelen’. Sinds 1966 skeuvelt Skeuvel in Enschede. Vorig jaar hadden ze hun tiende lustrum. Dat is, zoals dat gaat bij studenten, goed gevierd. Naast een groot gala, organiseerden de schaatsers een Wie is de Mol-achtige speurtocht over de campus, de Buddha Queeste. Beiden geheel in het thema ‘Ex Oriente Lux’, dat vrij vertaald zoiets betekent als ‘licht uit het oosten.’ Inderdaad, uit Twente.

(tekst loopt verder onder foto)

CULTUUR.

Na het winterseizoen is ook de rest van het jaar gevuld met sportieve activiteiten. Op zomerdagen gaan de Skeuvels skeeleren, wielrennen of droogtrainen en in april doen ze mee aan de Bata. Ieder jaar organiseert de club een NSK (Nederlands Studenten Kampioenschap), een IUT (Inter Universitair Toernooi) en het Universiteit Twente Kampoenschap (UTK). Daalt het kwik, dan stijgt het enthousiasme onder de schaatsers. Zo werd afgelopen jaar het UTK kortebaan georganiseerd, een sprint op de vijver van de campus. De winnaar krijgt een fraaie bokaal. Skeuvel heeft sowieso iets met trofeeën. Er zijn de gebruikelijke bekers voor hardrijders, maar de vereniging reikt ook nog prijzen uit voor het kampioenschap achteruit rijden, voor diverse afstanden op houtjes en voor zevenhonderd meter schaatsen mét klunen. Dat laatste levert de nodige chaos en botte ijzers op.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.