Euros heeft de zaakjes voor elkaar

| Jelle Posthuma

De UT kent meer sportverenigingen dan studies. Korfbal, turnen, schaatsen, alles is mogelijk. Maar wat doen de leden als ze dampend en moegestreden, na een klinkende overwinning of een smadelijke nederlaag, de kantine binnenstappen? In aflevering twee van studentenrubriek De Derde Helft: de Drienerlose Roei-Vereniging Euros.

Photo by: Arjan Reef
THUISHONK.

Donderdagavond is het kroegavond. Om zeven uur staat het eten op tafel. Vanuit alle windstreken stromen de leden dan naar de Sevende Camer. Loop je even de kroeg uit, dan vind je een eigen bootloods, een kanaal, de bestuurs-Cadillac en een zaal vol ergometers. O ja, er staat ook nog een eigen bus, die is zo massief dat-ie alleen als landbouwvoertuig de weg op mag.

Met 350 leden barst de vereniging zowat uit zijn voegen. Afgelopen jaren was er een constante groei van twintig leden per jaar. Goed nieuws natuurlijk, maar eigenlijk past het niet meer. Als er feest is op de kroeg, mogen er maximaal 180 leden naar binnen van de brandweer. Ze staan dan met een personenteller voor de deur: één eruit, één erin.   

CULTUUR.

Samen met Audentis heeft Euros de meest corporale reputatie van studerend Enschede. Niet geheel onterecht overigens. Euroïden willen naast hun studietijd iets belangrijks doen. Goede cijfers op je rapport zijn mooi, maar zelfontplooiing is nog mooier. Daarom kent de vereniging 37 commissies. Allemaal vrijwillig, niet vrijblijvend. Roeien is een dure sport, dus hup, schouders eronder voor de club.

DE DERDE HELFT.

De vereniging heeft wedstrijdroeiers en competitieroeiers. De laatsten bepalen zelf wat ze doen en gaan vooral voor de gezelligheid. Sommigen hebben al twee jaar niet in een boot gezeten. De gesprekken gaan meestal over roeien of het materiaal om mee te roeien. Echte roeiers praten alleen over roeien. Op de kroeg zijn de bekende studentenmores van kracht. Eén bier is geen bier, niet met je rug naar de bar, dat soort zaken: de hoffelijkheid van een studentenkroeg.

Natuurlijk, de derde helft is belangrijk, maar bij wedstrijdroeiers gaat het uiteindelijk om de sport. In Enschede is Euros de enige studentensportvereniging die topsport aanbiedt. Dat betekent zeven of acht keer per week trainen, geen alcohol en een speciaal dieet. Het is een mentaal spelletje dat roeien. Wie kan zijn hersenen uitschakelen? Wie gaat het diepst? Wie lepelen hun riemen in perfect gelijke halen door het kanaalwater. Het is de gekste boot die wint, niet de sterkste.

(tekst loopt verder onder foto)

(Grolsch Drienerlo Regatta 2017)

Eén keer per jaar roeit de Oude Vier het koningsnummer van de Varsity, de belangrijkste studentenwedstrijd van Nederland. In 1995 wonnen ze hem. Heel roeiend en studerend Nederland kwam nog dezelfde avond naar Enschede. Het bestuur schoot in de stress, want roeiers staan niet bekend als de meest voorzichtige feestgangers. Na een paar uurtjes was het bier op. Gelukkig liet Grolsch toen gratis, ter ere van de Oude Vier, een tjokvolle tankwagen aanrukken.

In de zomer organiseert Euros de Grolsch Drienerlo Regatta, een roeiwedstrijd waar zo’n 2500 studenten op af komen. De nieuwe rector van de UT kwam kijken. Zwaar onder de indruk liet hij zich ontvallen: ‘dat studenten dat allemaal regelen’. Twee maanden later wapperden de UT-vlaggen op het watercomplex naast de Sevende Camer. Toeval? Geen idee, maar één ding is zeker: Euros heeft zijn zaakjes voor elkaar.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.