Oranje boven

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Met een goede dosis spierpijn, gekregen door de Batavierenrace, is het tijd voor een van de drukste en luidruchtigste periodes van het jaar: festivalseizoen op de campus! Oh wacht, dat kan natuurlijk nog niet. Dat is in ieder geval goed nieuws voor mijn portemonnee en nachtrust.

Maar, helemaal sfeerloos gaat deze tijd gelukkig niet voorbij. Bij het aanbreken van het ochtendgloren op 27 april, wapperden de eerste rood-wit-blauwen al in de lucht en waren de klanken van het Wilhelmus al te horen. Als je één dag zou moeten aanwijzen waarop Nederlanders patriottisch zijn, is het wel Koningsdag.

Ik ben vast niet de enige die nog steeds denkt dat het Koninginnedag is en dat de feestdag op 30 april is. Gelukkig ben ik heel erg oplettend, want dat schijnt al zeven (!) jaar niet meer zo te zijn. Het voelt als de dag van gisteren dat de ‘W van Willem’ voor het eerst ten gehore werd gebracht.

Koningsdag is een van de makkelijkste feestdagen die we hebben. Geen ingewikkelde achtergronden waarvoor je eerst een studie theologie moet hebben gedaan om ze te begrijpen (ik kijk naar jullie; Pasen en Pinksteren), maar gewoon ’s lands grootste verjaardagsfeestje. En iedereen is uitgenodigd!

Samen met carnaval (nog zo’n feestdag met een lastige achtergrond) valt Koningsdag onder de categorie veel drinken en verkleden. Op Koningsdag gaat iedereen voor dezelfde kleur. Carnaval viert slechts de helft van Nederland. Conclusie? Een groot deel van Nederland is simpelweg niet creatief genoeg voor kleurrijke outfits.

Hoewel ik niet tot de grootste fans van Koningsdag hoor, doet het me toch deugd om zoveel oranje te spotten op de campus. Huizen en vriendengroepen die samen in een tijd waarin er weinig te vieren valt, even ontsnappen aan de sleur van alledag.

Uiteraard heeft niet iedereen een driedelig pak in wortelkleur hangen. Soms gaat het ook om de details; een oranje sjaal of alleen een zwembroek. Ze dragen bij aan het gevoel van saamhorigheid. En ja, met de huidige weerssituatie zijn beide kledingkeuzes te verantwoorden.

Laten we daarnaast vooral niet vergeten dat de troonopvolgster straks ook zomaar haar verjaardag ergens in april kan vieren om de kans op goed weer te vergroten, net zoals haar oma dat deed. Ideaal, zo’n koninklijke familie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.