Bingokaart

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Ik had het me nog zo voorgenomen; na tien dagen kwellende zomerhitte zou ik niet klagen over een beetje regen. En toch, toen het zover was, kon ik het niet laten. Urenlang een irritante miezer die volgens de buienradar niet eens bestond, maar wel binnen vijf minuten alle lagen kleding binnendrong. Als er ooit een goede reden was om te klagen, dan maar daarover.

Karma kreeg denk ik lucht van mijn geklaag. De afgelopen dagen brachten trauma’s terug van zinderende zomerdagen. Mijn studentenkamertje bereikte weer temperaturen, waarvan zelfs de meest ervaren Finse saunaganger zich zou afvragen of dat nou wel gezond was.  

Eigenlijk verbaasde het mij ook totaal niet. Als er één jaar is waarin er toch al allerlei onvoorspelbare zaken gebeuren, is het wel dit jaar. Het feit dat we al kunnen genieten van de combinatie pepernoten met piña colada’s is een kruisje op de bingokaart van 2020. Iemand die de bizarre gebeurtenissen van de afgelopen maanden had voorspeld, was nu miljonair.

Klagen over van alles en nog wat is misschien wel net zo Nederlands als onze voorliefde voor gratis dingen of chips met patatje joppie en het frikandelbroodje. En je hoeft niet Piet Paulusma te heten om te voorspellen dat het de komende tijd niet veel beter wordt. Al helemaal niet als je je bedenkt dat met de opkomst van de pepernoten, iedereens ‘favoriete discussie’ ook weer boven tafel komt; die over zwarte piet.

Met de herfst (veel regen, wind en onaangenaam koud) en winter (veel regen, wind en onaangenaam koud) op komst zit het qua weer wederom niet mee. Het verlangen naar een winter met veel sneeuw wordt door de huidige temperaturen extra aangewakkerd. Aangezien deze hoop met de jaren kleiner wordt, had iemand binnen mijn sportvereniging een geniaal idee: we houden gewoon een kerstbarbecue in september. Weer een kruisje op de bingokaart. Alle ingrediënten waren aanwezig: vlees, een tekort aan brood en een scala aan salades die ik ten aller tijde probeerde te vermijden. Voeg een stapel kerstmutsen- en truien toe en voilà, het voelde als Kerstmis. Geheel toepasselijk werd de avond ruw verstoord door iedereen zijn favoriete kerstweer: regen.