Popcorn erbij?

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (21) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Het was een koude woensdagmiddag, rond een uurtje of drie. Ik besloot eens fijn te soggen en een filmpje te pakken in de bios. Tot mijn verbazing bleken een hele hoop andere studenten hetzelfde idee te hebben. Maar hun roosters konden niet allemaal zo leeg zijn als de mijne, dus er moest meer aan de hand zijn. Snel genoeg werd mij duidelijk dat, naast vertoningen van ‘The Joker’, ‘Ford vs Ferrari’ en ‘Frozen 2’ (driemaal raden welke film ik bezocht), ook colleges gegeven werden.

Dit lijkt mij zo zijn voordelen hebben, beginnende met de veel comfortabelere stoelen dan het meubilair in de collegezalen. Hierbij reken ik uiteraard ook de bijbehorende beenruimte mee. Ik kan zo een aantal zalen opnoemen waar ik graag de mening van beenruimte-expert Peter R. de Vries eens over zou willen horen. De kans op het inhalen van gemiste nachtrust is hierdoor echter wel extra aanwezig. Dit komt de kennisoverdracht uiteraard weer niet helemaal ten goede. Overigens weet ik uit ervaring dat een lege rij stoelen in de Spiegel (het gebouw dat bekend staat om zijn geringe beenruimte) ook prima werkt voor een powernap.

Er blijken meer overeenkomsten te zijn tussen bioscoop en collegezaal. Opvallend genoeg zijn de elementen die een film goed maken gelijk aan diegene die een college goed maken. De structuur en opbouw zijn bijvoorbeeld van levensbelang. Een half uur durende intermezzo bestaande uit wat natuurbeelden voegt weinig tot niets toe aan een spannende thriller. Ditzelfde geldt voor de werkervaring die een docent opdeed in een of ander exotisch land.

Het toevoegen van een plot-twist of schrikeffect doet wonderen, in zowel film als colleges. Wanneer een zeer lastige functie ineens makkelijk op te lossen is, zorgt dat toch voor opluchting in de zaal. De hartslag van het publiek verhogen kan heel goed door ineens een clown met een rode ballon tevoorschijn te laten komen. Een lastige deadline waar je slechts een week voor hebt, heeft datzelfde effect.

Of je een film of college als al dan niet leuk ervaart, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak. Ieder genre heeft zijn eigen schare fans en niet iedere vorm van college werkt bij iedere student even goed. Hulde aan zij die het voor elkaar krijgen om iedereen even geïnteresseerd te houden. Voor degene die zelf nog college krijgt in de bioscoop; relax in de ruime en zachte stoelen, neem een bakje (veel te dure) popcorn en enjoy the show. Het gebeurt immers niet vaak dat je een ‘gratis’ voorstelling krijgt.