Groene streep

| Redactie

Het tweewekelijkse commentaar van U-Today. De sigaret mag niet meer bij de ingangen van de gebouwen en er komt een nieuw rookbeleid. Waar de overheid kiest voor een 'rookvrije generatie', zou de UT als most welcoming university zich moeten uitspreken voor een generatie die zich welkom opstelt, en niet te veel zeurt over een ander.

Het kan niemand zijn ontgaan; de groene verf én verbodsiconen die rondom de ingangen van UT-gebouwen zijn aangebracht. De sigaret is hier niet langer welkom. Dit volgde op een rookverbod op het terras van Theathercafé Vrijhof. Want daar hadden medewerkers in de kantoren boven het terras last van de sigarettendamp. Even opvallend zijn de ‘bushokjes’, waar juist wél een rokertje toegestaan is. Af en toe gaat er zelfs iemand in zitten.

De UT sluit met het rookbeleid aan bij de landelijke tendens. Die is, vrij vertaald: roken is ontzettend slecht voor de gezondheid, we perken de mogelijkheid om er één op te steken zo ver mogelijk in en de volgende generatie moet een rookvrije zijn. Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis kondigde onlangs aan dat alle rookruimten in de horeca over twee jaar dicht moeten zijn. Een hard gelag voor de ondernemers, die na 2018 flink investeerden om een belangrijk deel van hun klandizie – de roker – te behouden.

Dit soort doelstellingen heeft de UT (nog) niet. Henri Holtkamp (HR-afdeling Veiligheid, gezondheid en milieu), trekt op de campus de kar voor een vernieuwd rookbeleid. Dat doet hij met een werkgroep en die heeft, zo zegt Holtkamp, een open blik: ‘Van een rookvrije campus tot een UT waar je praktisch overal mag roken, alles is mogelijk.’ Maar een eerste stap is gezet met de markeringen rondom de ingangen van de gebouwen en de rookhokjes, waarvan de eerste - saillant genoeg - al is weggehaald. Die bij de Spiegel stond maar een paar weken, want dat is bij de ingang van het CvB natuurlijk geen gezicht.

De UT ziet er verder niets in om te handhaven en boetes uit te schrijven, als dat al mogelijk zou zijn. Op de campus geldt de zachte aanpak: de parkeertoezichthouders spreken waar nodig rokers aan en we mogen elkaar natuurlijk wijzen op goed gedrag. Het is een interessant experiment of de universitaire democratie zo ver is doorgedrongen dat een student zijn hoogleraar maant een meter verderop te gaan staan, net buiten de groene streep.

Dat roken ongezond is weten we al een paar decennia. En wie dat nog niet wist, ziet het meteen aan de afbeelding van verteerde longen op een pakje sigaretten. Maar iets als werkdruk – UT’ers niet onbekend – is ook ongezond. En daar is, tot nu in ieder geval, nog lang geen verbod op. Laat staan dat we stickers op ramen en deuren vinden met wat de gevolgen van werkstress kunnen zijn.

Roken bij ingangen van gebouwen kan natuurlijk vervelend zijn, en het is goed dat de UT hier maatregelen in neemt. Sla alleen niet te ver door. De UT wil de most welcoming university zijn; laat dat niet alleen gelden voor nationaliteiten, gender of leeftijd. Maar ook voor persoonlijke smaak en voorkeuren. De overheid wil naar een rookvrije generatie, maar laat de UT zich ook uitspreken voor een generatie die zich welkom en vrij opstelt. En niet al te veel zeurt over een ander.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.