Solar Team Twente start als vierde in Marokko

| Stan Waning

Solar Team Twente vertrekt vandaag om exact 11.09 uur (10.09 uur Marokkaanse tijd) vanaf Stade Adrar in Agadir. Het Twentse team noteerde in de kwalificatie een vierde tijd, en mag daarom na Groningen, Delft en Leuven starten in de Solar Challenge Morocco. De race duurt tot en met vrijdag.

Om de drie minuten verlaten vandaag de zeven teams de havenstad, waarbij Groningen als eerste zal vertrekken. Het Duitse team uit Aken vertrekt als laatste, maar zijn al lang blij dat ze überhaupt kunnen starten. De Sonnenwagen Aachen crashte zondag na een botsing met een boomstronk, maar het team bleek in staat om de schade te repareren.

Coureur Paul Heineman legde de kwalificatieronde af namens het Twentse team. ‘Ik vond het een eer en tegelijkertijd ook ontzettend spannend om de kwalificatie te rijden. Het resultaat is naar verwachting, waardoor we morgen (maandag) een mooi moment hebben om te starten.’

Tactisch voordeel

Thomas Jansink, teamleider van het Twentse solarteam, stemde zich tevreden met de kwalificatietijd van 02.30 minuten. ‘In deze challenge zijn er etappes met een vaste start en finish, een concept vergelijkbaar met de Dakar Rally. Het team dat de totale afstand in de kortste tijd aflegt, wint. Hierdoor maakt de startpositie dit jaar minder uit dan in vorige jaren. Je kunt er zelfs een tactisch voordeel uithalen.’

De teams leggen vandaag 473 kilometer af. De eindstreep van de eerste dag ligt in Zagora, een stad met zo’n 40.000 inwoners in het oosten van Marokko. Onderweg is er zeker één controlestop. Daar wisselen de teams van coureur en moet er kort worden gestopt. Het is bedoeling dat de teams voor 18.00 (Marokkaanse tijd) aankomen in Zagora. Daar overnacht de complete karavaan in een bivak.

 

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.