Nieuwsgierig

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Tijdens deze coronatijd valt mij iets op aan mezelf. Ik ga van hot naar her en spring van de hak op de tak als het gaat om wat mij interesseert en waar ik tijd aan besteed. Snel wisselen van onderwerpen en interesses is echt iets dat op mijn lijf geschreven staat. Niet letterlijk, tatoeages zijn nu weer net iets waar ik écht niets mee heb, maar dat terzijde.

Uiteraard heb ik hobby’s waar ik al jaren veel tijd in stop en die mij nog steeds bevallen. Echter komen daar steeds vaker korte periodes van intense interesse in bijzaken bij. Meestal zijn het dingen die mij door de machtige algoritmes van het internet worden aanbevolen, maar soms ook zaken die op dat moment in het nieuws zijn.

Neem nu de enorme beursfluctuaties van de afgelopen tijd, ik neem aan dat dat de meesten niet ontgaan is. Voor mij een goed moment om mijn fictieve beursspel weer eens aan te zwengelen en mij te verdiepen in de wereld der sprinters, indices en aandelen. Tot ik het na een goede drie dagen wel weer gezien had en er achter kwam dat van mijn ton startkapitaal een goede twintig procent verdwenen is.

De aanstaande verkiezingen wakkerden ook ineens mijn politieke interesse aan. Daarmee ontdekte ik meteen dat ik eigenlijk vrij weinig leuk vind aan politiek. Ik kreeg het zowaar voor elkaar om een debat te volgen zonder iedere twee minuten het geluid te dempen vanwege plaatsvervangende schaamte.

Dat neemt niet weg dat ik sowieso ga stemmen en de moeite nam om een aantal partijprogramma’s door te spitten. Gelukkig ben ik een snelle lezer want sommige delen moest ik een paar keer doornemen. Uiteindelijk leidde dit tot een keuze en verwacht ik niet nog uren in een stemhokje vast te staan, zoals ik twee weken geleden voorspelde.

De grote conclusie van dit verhaal is dat ik eigenlijk een beetje de aandachtsspanne van een visstick heb. Toch knap gezien het feit dat ik mij al vijfeneenhalf jaar redelijk succesvol op mijn studie stort. Ik vraag me zelf ook wel eens af waarom dat zo goed gaat.

Ik denk omdat ik altijd nieuwsgierigheid ben en wil weten hoe zaken werken en in elkaar steken. Als ik iets zie of lees dan wil ik er direct meer informatie over vinden om er zodoende een eigen mening over te vormen. Of, in meer wetenschappelijke gevallen, er achter komen hoe iets werkt om zodoende de wereld an sich beter te begrijpen.

Alles kunnen weten is niet mogelijk, dat is een van de dingen die ik al wel weet. Maar zoveel mogelijk willen weten en er alles aan doen om dat te bereiken, daar zal ik mijn interesse nooit in verliezen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.