Keuzestress

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Puur, melk, wit, roze, hazelnoot, karamel, biscuit en zelfs cheesecake. Voor iemand zoals ik is het kiezen van een goede reep chocolade een soort kleine hel. Uiteraard, het resultaat is eigenlijk altijd goed, maar het maken van de perfecte keuze blijft een uitdaging. Als ik de vraag kreeg wat mijn grootste zwaktepunt is, wist ik meestal niets te zeggen. Inmiddels ben ik erachter dat keuzes maken mijn grootste achilleshiel is. En ik weet zeker dat ik daarin niet de enige ben.

Natuurlijk zijn sommige keuzes makkelijk te maken. Als eerste in het net geopende zwembad op de campus willen liggen, terwijl je de dag erna een mondeling én presentatie hebt, is daarvan een mooi voorbeeld. Dat dit dan net mislukt is een andere kwestie. Voor mijn projectgroep: geen zorgen, ik haal het nog wel in.

Het niet kunnen kiezen is iets dat nogal eens voor problemen zorgt. Vanzelfsprekend zorgt het ervoor dat dingen langer duren. Dit leidt op zijn beurt weer tot irritatie bij hen die op jouw keuze wachten en daarvan afhankelijk zijn. Het wordt dan een soort vicieuze cirkel. De twijfelaar doet het vooral omdat-ie de perfecte keuze wil maken. En nadenken daarover, kost tijd.

De grote valkuil is dat je daarom dingen niet doet die je eigenlijk wel wil doen. Dit kan op persoonlijk vlak zijn, of simpelweg in een project. Iemand die twijfelt heeft sneller de neiging om andere ideeën prima te vinden, zolang hij of zij maar niet hoeft te kiezen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit wel eens leidde tot minder goede oplossingen dan ik zelf had bedacht.

Voor iedereen die dit herkent… soms moet je gewoon je gevoel volgen en toch een keuze maken zonder te veel na te denken. Het is vaak beter om wel iets te zeggen dan maar gewoon akkoord te gaan met anderen. Uiteraard ben ik geen expert en praat ik alleen uit eigen ervaring, maar dit is wel iets dat kan helpen, zowel op academisch als persoonlijk vlak.

Terug naar mijn problemen met het kiezen uit alle soorten chocolade. Na veel wikken en wegen is een zak M&M’s de uitverkorene. Die summerbody zwem ik er na het mondeling wel weer bij.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.