Het weer: Bewolkt met kans op stressbuien

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (21) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Met de start van het nieuwe kalenderjaar en decennium komen ook de tentamenweken weer in zicht. Sterker nog, sommige herkansingen vonden direct al in de eerste week na de vakantie plaats. Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe het voelt om meteen na twee vrije weken de gehele avond in de Therm te spenderen. Een enorme overgang ten opzichte van de gourmettafel en de oliebollen van de week ervoor. Of dit een gewenste situatie is, valt te betwijfelen. Het jaar kan hierdoor echter wel alleen maar beter worden. Dat is dan weer een voordeel.

Voor iedereen die deze ervaring moest doorstaan, ik hoop dat het genoeg was voor die voldoende! Het voelt toch als een donkere wolk die dreigend de blauwe lucht van de vakantie komt verstoren. Niet dat er zoveel zon te zien is in de Nederlandse winter, maar dat terzijde.

Niet alleen tijdens vakanties is deze donkere wolk iets waar veel studenten mee te maken krijgen. Gevulde tentamenweken, gecomplementeerd met projectdeadlines en presentaties. Het klinkt als het menu van een Michelinsterrenrestaurant (goed woord om het volgende rondje Scrabble mee te winnen), maar dan wel zo een die alleen dingen serveert die buiten jouw smaak vallen. Dit alles kan een beeld met zich meebrengen dat angst inboezemt. En de kenners van Star Wars films weten; angst leidt tot haat, en haat leidt tot lijden.

Ik schets nu een heel negatief beeld van tentamenweken maar het is wel iets dat menig student in meer of mindere mate herkent. Het gevoel dat het allemaal te veel is en niet gehaald kan worden. Dit leidt uiteindelijk tot stress. Uit intern onderzoek bleek al eerder dat veel UT-studenten hieronder lijden, een zorgbare ontwikkeling. Want, van stress worden de studieprestaties niet beter. Diamanten mogen dan wel alleen onder hoge druk ontstaan, hoge cijfers doen dat niet.

Volledig ontkomen aan stress in aanloop naar een tentamenweek of deadline is vrijwel onmogelijk. Dit te hard proberen leidt in de meeste gevallen tot een averechts effect. Mijn advies zou zijn om de stress te omarmen en in de gaten te houden. Vrije tijd nemen tijdens het studeren voor tentamens is zeker niet slecht, het heeft meestal positieve effecten. Mits je het binnen de perken houdt. Zorg er dus voor dat de stress niet de controle overneemt, maar probeer ook niet te hard om het volledig kwijt te raken. Voor sommige dingen is nu eenmaal een vorm van druk nodig.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.