Hoe overleef ik kerst met de familie?

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (21) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Genoeg regenbuien om een zwembad mee te vullen en temperaturen waar de gemiddelde koelkast jaloers op is. Je raadt het al: kerst in Nederland. The most wonderful time of the year gevuld met talloze tradities. In tegenstelling tot Sinterklaas, ontkomen kersttradities vaak aan actiegroepen, fanatici en politici. Dan moet het toch leiden tot een veel rustiger en verdraagzamer feest?

Niets blijkt echter minder waar. Het kerstfeest met aansluitend oud en nieuw, blijkt hét moment te zijn voor de welbekende familieruzies. Wat te denken van de schier onmogelijke taak van het opzetten van de kerstboom? In het geval dat de ornamenten en ballen die vaders zo mooi vindt niet gesneuveld zijn tijdens het optuigen, is er altijd nog de mogelijkheid om ze te gooien. Scherven brengen immers geluk.

Het traditionele kerstdiner is ook een favoriete activiteit voor onenigheid. De belangrijkste vraag is; welke roast staat er eigenlijk op het hoofdmenu? Een stuk vlees, of al dan niet aanwezige familieleden? Redenen genoeg om tijdens het kerstdiner eens goed los te gaan op elkaar. ‘Waarom heb jij nou nog geen vriend/vriendin?’ en ‘Wat zie jij er goed uit! Vast al een paar kilo kwijt’ zijn ideale brandstof voor ruzies. Wat daarbij natuurlijk niet helpt is de combi van te veel alcohol, het bijeenbrengen van een groep mensen en samen eens lekker terugblikken op het jaar.

Voor de ultieme kerstervaring mag een avondje gourmetten niet ontbreken. Jezelf een avond lang volproppen met stokbroodjes – met saus naar keuze – en ondertussen glad vergeten dat je een microscopisch klein stukje hamburger aan het verbranden bent, hoort er simpelweg bij. Ironisch genoeg blijkt dat stukje vlees, hoe hard verbrand het dan ook mag zijn, nog steeds rauw van binnen. Tip om commentaar over jouw studentenkookkunsten te voorkomen: zorg dat eerst iemand anders de fout in gaat.

Typische kerstclichés zoals Home Alone, All I Want For Christmas Is You en de All You Need Is Love kerstspecial zijn ook onontbeerlijk. De meningen hierover zijn echter ook weer sterk verdeeld. Kerst is daarmee een typisch feest dat bedoeld is om mensen samen te brengen. Voor de onderlinge sfeer is het misschien beter om af en toe iets alleen te doen.

Of je nu houdt van de gezelligheid, lekker eten of de typische clichés, er zit met Kerstmis voor iedereen wat bij. Een van de leukste dingen om te doen is een bingokaart maken van de dingen die ik hierboven noemde en de gehele kerst gebruiken om deze af te strepen. Mocht je meer van het leedvermaak zijn, vergeet dan vooral niet wat olie op het vuur te gooien en geniet van de onvermijdelijke chaos die ontstaat.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.