Blauwe Armada

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (21) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Als Nederlandse werktuigbouwkundige ben ik – lekker stereotiep – erg geïnteresseerd in het favoriete vervoersmiddel van iedere student: de fiets. Zo’n typisch object dat iedereen wel in zijn of haar bezit heeft om snel van A naar B te komen, dat de ideale verhouding kent tussen snelheid en gebruiksgemak voor de afstanden hier in Enschede. Er hangt echter meer samen met de tweewieler. Een fiets zegt veel over wie iemand is.

Wacht even.

Neem ik nu zomaar aan dat het mogelijk is om dingen over iemand zijn levensstijl te zeggen door alleen maar een blik te werpen op zijn of haar trouwe stalen ros?

Dat doe ik zeker, en met goede redenen ook.

Stel dat je op de campus rondloopt en een fiets tegenkomt die van ellende uit elkaar dreigt te vallen, maar bijeen wordt gehouden door rollen ducttape, zelfgemaakte remkabels of andere eigenaardigheden. Grote kans dat dit de fiets is van iemand die aan de faculteit ET studeert. Als je ergens anders een lange rij zwarte oma-fietsen met traditionele mandendrager ziet staan, ben je bij een sociale of financiële studie terechtgekomen. Staat het fietsenrek vol met relatief nette en nieuwe stadsfietsen? Dan heet ik je welkom bij de faculteit TNW.

Behalve studie, zijn er meer dingen te achterhalen over iemand door naar de fiets te kijken. Vrijetijdsbesteding bijvoorbeeld. Dit is wel wat lastiger, ondanks het feit dat veel studenten hun vereniging promoten met stickers op de stalen ros. Daarnaast ben ik er vrij zeker van dat iedereen wel iemand kent die ooit – na kroegbezoek – zeer gedetailleerd en ongepland onderzoek van het asfalt deed. Hoewel ik weet dat lachen om iemand anders zijn pijn niet aardig is, blijft het toch fijn om hen daaraan te herinneren wanneer je de beschadigde tweewieler terugziet.

Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Herinner jij je dat toffe feestje, dat extreem stressvolle tentamen of die ene onvergetelijke date? Grote kans dat jouw fiets je daarheen bracht en die verhalen zullen er altijd aan blijven hangen. Er gebeurt echter iets dat deze romantische blik op fietsen verandert: de opkomst van de blauwe banden armada. Deze veelvoorkomende soort maakt een levensstijl afleiden veel lastiger, of moet het gewoon gezien worden als een nieuwe levensstijl op zich?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.