Blog: kind of koning?

| Tineke Grootenboer

‘Wat zou je laatste avondmaal zijn?’ Goedemorgen! Wat zijn dat voor vragen bij het ontbijt Pickwick?

De eerste keer dat ik zo’n vraag voor mijn kiezen kreeg werd ik echt een beetje boos.  Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word graag rustig wakker; thee, krantje, niet te veel denken, niet te veel praten. En dan dit.

Maar toch, zo nu en dan zit er best een leuke vraag tussen. Zo zette ‘Met welke oude bekende zou je graag weer eens afspreken?’ me aan het denken en pakte ik bij wijze van antwoord mijn agenda en telefoon erbij.

Photo on Tuesday #PHOT

Nog leuker vind ik de of-of-vragen die ik op dinsdagen op social media begon te delen. Het werd mijn bijdrage aan #PHOT Photo On Tuesday, een blogexperiment van Karin Ramaker. Een vrije foto-opdracht: een zelfgemaakte foto, zonder thema met of zonder begeleidende tekst, maar wel mét een titel. Én in dit geval een extra hashtag: #dilemmaopdinsdag.

Dilemma op dinsdag

De eerste vraag die ik postte was ‘Zou je liever voor een dag koning zijn of voor een dag weer kind?’ en ik was verrast door de reacties, want waar ik ging voor koning(in) ging de meerderheid voor kind. ‘Zeker weten’ las ik, ‘en dan naar Plopsaland’.

Ja, natuurlijk, weer lekker spelen en naar de Efteling (want ik hou meer van sprookjes dan van kabouter Plop), dat lijkt me heerlijk!

Maar aan de andere kant: kind zijn ken ik al. Weet ik nog. En was dat alleen maar leuk en makkelijk? Mwah. Ik herinner me ook onzekerheid en geplaag. En huiswerk maken. En op tijd naar bed. En doen wat volwassenen zeggen omdat het zo moet, omdat het zo hoort.

En bovendien: ik was nog nooit koningin!

Koning(in)

Hoe zou het zijn om als koningin wakker te worden? Krijg ik dan ontbijt op bed van een lakei of moet ik gewoon aan tafel? En zou een koningin ook zo staan te twijfelen voor haar kledingkast? En dan? Wat doet de koningin eigenlijk als ze niet op reis is? En hoe gaat dat met de prinsessen en huiswerk maken? En met de boodschappen? En het eten koken?

Ja, ik zou graag eens een dagje meedraaien in de koninklijke familie, uit pure nieuwsgierigheid. Daarna wil ik wel weer gewoon naar mijn eigen keukentafel met mijn eigen theepot en een nieuwe vraag van Pickwick.

En jij? Kies jij voor kind? Of koning? En waarom?

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.