Column: Mannelijke oerkreet

| Enith Vlooswijk

Hij gaat tekeer alsof hij een olifant over een traphekje moet tillen. Zo hard kreunt hij zelfs, dat ik bijna 112 bel. Totdat hij klaar is en zij begint te giechelen. Elke keer weer, meestal in het weekend, rond een uur of elf. Mijn buren hebben een fijn seksleven.

Photo by: Arjan Reef

De volgende dag zie ik hem weer. Een heel gewone man op zijn heel gewone fiets die hij, net als iedereen in de straat, tegen het paaltje voor zijn huis parkeert. En ik vraag me af: maak je ook zo’n kabaal als je vrouw er niet bij is?

Dat is heus geen vraag van een buurvrouw die graag haar neus in andermans zaken steekt. Het is een raadsel dat veel wetenschappers al aan de orde stelden, maar dan over de vrouw: waarom maakt zij (vaak) zoveel geluid tijdens de seks met een partner? Want tijdens het masturberen kan er hoogstens een diepe zucht vanaf - terwijl dat toch dikwijls zeker zo lekker is.

Biologen en antropologen vermoeden dat het een manier is om de mannen aan te sporen: hoor eens, ik vind het lekker, je bent fantastisch, ga vooral zo door. Je moet er immers niet aan denken dat zo’n vent halverwege het vrijen van gedachte verandert en zijn zaad alsnog in een concurrente spuit.

Heel plausibel, maar hoe zit het met de mannelijke oerkreun? Wetenschappers interesseert dat maar matig, ontdekte ik. Op zoek naar publicaties hierover vond ik wel een artikel over mannelijke motten (ostrinia furnacalis) die een ultrasoon geluid maken als ze hun partner nemen. Dat heeft een verlammend effect op de vrouwtjes, waardoor de kans kleiner is dat zij tijdens de daad ontsnappen. Ik geloof niet dat mijn buurmans gedrag dit effect kan hebben.

Overigens is er een interessant verschil tussen het gekreun van mijn buurman en dat van zijn vrouw: hij kreunt uitsluitend als hij klaarkomt (tenzij hij faket, uiteraard). Uit onderzoek blijkt dat vrouwen juist meer herrie maken rondom het orgasme van hun partner. Het lijkt dus voor de hand te liggen, dat mijn buurmans gebrul simpelweg voortkomt uit genot. Tegelijkertijd leert een korte, niet-representatieve rondvraag, dat ook veel mannen masturberen in stilte. Merkwaardig. Komt dat, doordat masturberen sociaal minder geaccepteerd is? Of is het mannelijke orgasme gewoon heftiger tijdens de seks met een partner? Masturbeert mijn buurman eigenlijk weleens geruisloos?

Ik durf het hem niet te vragen. Hij rijdt de stoep af, groet me en fietst fluitend weg.


Deze column verscheen in het oktobernummer van UT Nieuws Magazine.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.