Alweer een winnaar

| Marc Hulsebosch

Als student doe ik regelmatig mee aan competities voor vakken en evenementen als Create Tomorrow waarin het oplossen van een case centraal staat. De opdracht is vaak om in beperkte tijd tot een idee, een praatje en een plaatje te komen. Zoals bij iedere opdracht loont het vooral om even na te denken wat de jury zou willen zien om de maximale punten te krijgen. Dat blijkt niet lastig te zijn en met de onderstaande checklist wordt winnen dan ook een eitje.

Marc Hulsebosch is student Business Information Technology en heeft in de eerste helft van 2013 in de Universiteitsraad gezeten. Vanaf oktober 2013 heeft hij een column in UT Nieuws Magazine.


1: Is de oplossing al ‘groen’? Niet? Onhandig. Bij het horen van ‘groen’ of ‘duurzaam’ gaan bij de meeste juryleden de reality checks uit. Een karretje dat groenafval van winkels in het stadscentrum ophaalt (rekent u zelf even na hoeveel groenafval een winkel produceert), inclusief online omgeving waar u als consument kunt kijken wie het groenst zijn kleding verkoopt? De hoofdprijs van Create Tomorrow is binnen!

2: Bestaat de oplossing (gedeeltelijk) uit een app? Goed zo. Apps zijn hip, zo lezen de grote mensen vaak in de krant en horen ze op het journaal. Daar moet iedereen aan meedoen, dat is automatisch innovatief. De winnaar van de Twentse Summer School won dan ook met zijn app waarmee je je boodschappen kunt scannen en kunt zien wat je ermee kunt koken. Hij bleef daarmee de concurrentie voor die ouderwets dacht en stamcellen uit een hart wilde winnen.

3: Is uw oplossing in ‘de Cloud’? Als u niet weet wat of waar dat is: niet getreurd. Dat weten de meeste mensen niet, maar het lijkt een magische plaats te zijn waar alles dat je erheen verplaatst beter wordt. De mail voor studenten moest ondanks alle bezwaren naar de Cloud en dat scheelt: de helft van die iritante mailtjes die de UT stuurt en studenten vroeger moesten wegklikken om ze te negeren belandt nu vanzelf in de spambox.

4: Heeft u genegeerd dat uw idee al eerder is uitgevoerd? Goed zo, daar let de jury toch niet op. Zegt iemand er toch iets van? Plausible deniability: u heeft goed gezocht, maar die eerste hit op Google heeft u gewoon niet gezien.

Er is één waarschuwing: probeer het bovenstaande niet als er een technische student in de jury zit. Die hebben vaak een bovengemiddeld gevoel voor wat reëel is en reageren meestal negatief op spelletjes bullshitbingo. Uw enige hoop in dat soort situaties is nog eens goed bedenken of uw oplossing wellicht toch niet vernieuwend, uitvoerbaar en nuttig kan zijn. Als aan die drie voorwaarden is voldaan mag u zich op het aspect duurzaamheid storten als een Greenpeaceactivist op een boorplatform.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.